Za sve ljubitelje jesenjih kolačića koji mirišu na tolu jesen, cimet, orahe i bundevu. Napravite topli frape, odaberite omiljeni film i ušukajte se ispod pokrivača, posle ručka isecite šniticu rolata ili se zasladite se pralinama od bundeve uz kaficu... želim vam divan vikend!:)
Recepti su iz zimskog dvobroja magazina MEZZE.:)
Frape od bundeve
Sastojci: ½
čaše pirea od bundeve, 2
dl mleka, malo
kuvane kafe, šećer
po ukusu, slatka
pavlaka za dekoraciju, cimet
Priprema:
U
blender stavite pire od bundeve i sipajte toplo ili hladno mleko u zavisnosti
kakav napitak volite. Dodajte šećer po ukusu i mrvicu cimeta, pa sve fino
izmiksajte. Sipajte u visoke čaše i dopunite kuvanom crnom kafom po želji (ne
treba mešati). Na kraju ukrasite ulupanom slatkom pavlakom i poslužite uz omiljeni keksić.
Sastojci: 100
g brašna, 2
kašičice cimeta, 1
kašičica praška za pecivo, prstohvat
soli, malo
muskatnog oraščića, 3
jaja, 150
g šećera, 150
g pasirane bundeve, 150
g seckanih oraha
Fil: 2
dl slatke pavlake, 2
dl kisele pavlake, 2
kašike šećera u prahu
Priprema:
Pomešajte
brašno, prašak za pecivo, cimet i muskatni oraščić. Umutite penasto jaja sa
šećerom, dodajte pasiranu bundevu i na kraju pažljivo umešajte brašno sa
začinima. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pospite seckanim orasima.
Pecite na 180 C oko 20 minuta. Izvadite koru iz rerne i prebacite na vlažnu
krpu, pa zamotajte rolat. Ostavite da se ohladi.
Umutite
slatku pavlaku u šlag i dodajte šećer po ukusu. Na kraju pažljivo umešajte
kiselu pavlaku i sve lepo izjednačite.
Kad
se rolat potpuno ohladi, razmotajte ga i nafilujte pripremljenim filom. Ponovo
zavijte rolat i pospite šećerom u prahu.
Praline od bundeve i bele čokolade
Sastojci: 100
g pasirane bundeve, 150
g Spekulas keksića, 50
g krem sira, 1
kašičica cimeta
Glazura: 200
g bele čokolade, 5-6
kašika ulja
Priprema:
Spekulas
keksiće sameljite u fini prah. Budevu ispecite u rerni i ispasirajte da
napravite pire. Pomešajte pasiranu bundevu,
krem sir, cimet i mleveni keks. Izjednačite smesu i stavite u frižider
da se malo stegne. Oblikujte bombice i dobro ih rashladite, možete ih i
zamrznuti.
Rastopite
čokoladu na laganoj temperaturi sa malo ulja uz neprestano mešanje da se ne bi napravile
grudvice. Spuštajte po jednu bombicu u glazuru, pa izvadite na papir za pečenje
ili celofan i pospite mešavinom mlevenog keksa i cimeta. Kad prelijte sve
bombice, stavite ih papirnate korpice i čuvajte na hladnom do služenja.
Ja sam danas započela sa bundevom za ovu sezonu..inače je jako volim.Ovaj rolat sam pravila samo je sa filom od krem sira i odličan je.
ОдговориИзбришиKod nas jos uvek nema bundeve na pijaci, ovo su proslogodisnji receptici, meni je najdraza ispecene u rerni pa zasladjena medom.:))
ИзбришиJao, obozavam bundevu....
ОдговориИзбришиA-ha, jos jedan ljubitelj bundeve, bravooo!:))
ИзбришиOhoho koje ideje.. oprobaću se nego šta ;):*
ОдговориИзбришиDivnoo, navijam za tebe!:))
ИзбришиSve, sve, ali ove praline... Jao!
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиUh, sve je božanstveno, ali su i meni praline baš picikato! Bundevu sam već "napala" ove sezone, malo slatko, pa malo slano.. 🎃
ОдговориИзбришиDraga Gago, taman receptic za tebe.:)))
Избришиpraline su mi savršene! U rolat bih radije čokicu jer šlag baš i ne volim. I tako pod dekicom nakupila bih najmanje 100 kila!!:))
ОдговориИзбришиMoze, moze, recimo bela cokolada....mmmmm.:)))
Избриши