Nedavno sam na FB-u, u grupi Lepi Brka, gastronomad, videla recept koji je postavio jedan od korisnika i sve lepo dokumentovao fotografijama pripreme. Pita mi se veoma dopala i kako sam imala pola pakovanja kora i 10-15 šljiva koje su preostale u tanjiru (pa sam ih samo premeštala:), rešila sam da napravim pitu i ovim putem se najlepše zahvaljujem autoru na divnom receptu.:)
Pita od šljiva
(po receptu Vladimira Stupara)
Sastojci: 500 g tankih kora, 4 jaja, 1 čaša (od 2 dl) jogurta, 1 čaša griza, 2 čaše šećera, 1 čaša ulja, 1 prašak za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 100 g mlevenih oraha, 25 komada šljiva
Priprema:
Prvo napraviti preliv za kore. Umutiti jaja, dodati šećer, jogurt, ulje, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Ređati po tri kore jednu preko druge, a svaku premazati prelivom (može se staviti po 1 kutlača preliva i onda dugačkim nožem rasporediti po celoj površini).
Pažljivo zaviti rolat i prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način napraviti još 4 rolata (meni je ostalo desetak kora, sasvim dovoljno da se naprave tri rolatića:).
Svaki rolat zaseći nožem na par mesta kako bi se kasnije lakše isekli parčići. Rolate premazati preostalim prelivom i ostaviti da stoje dok se rerna zagreje. Vladimir napominje da rolati treba da odstoje 2h pre pečenja, pa ga možete poslušati.:)
Pitu peći na 200 C oko 30 minuta. Sačekati da se malo prohladi, a zatim iseći na šnite. Pre služenja posuti šećerom u prahu.
Napomena: autor napominje da se na isti način može napraviti i pita od višanja, smokvi, kajsija i drugog voća. S obzirom da sam ovu pitu ranije pravila u kombinaciji sa trešnjama, mogu samo da potvrdim da je odlična. Isto je tako je fina i sa slatkim sirom zamirisanim vanilom i koricom limuna, kao i u slanoj varijanti (samo bez šećera).
Nedavno sam otkrila i jedan novi ukus čaja koji mi se veoma dopao i mislim da bi se odlično uklopio uz ovu pitu sa šljivama. Ovo nije sponzorisani post, ali rado ću preporučiti nešto ako je dobro, pogotovo što su najavili i zahlađenje ovih dana i prve pahuljice:)
Ako možda još niste probali čaj od šljiva sa cimetom i rumom (može se nabaviti u Idei), toplo ga preporučujem.:))
ova pita je fenomenalna, pravila sam je sa višnjama, jabukama,ali sa šljivama još nisam...uh da mi je jedno parče.
ОдговориИзбришиNadev od sljiva me je prijatno iznenadio, sve se nekako lepo uklopilo, ne bude previse slatko vec taman koliko treba.:))
ИзбришиRanije sam pravila slične pite pa zaboravila, biće sigurno neka sa višnjama :-)
ОдговориИзбришиVeki, sa visnjama ce biti pun pogodak.:)))
ИзбришиSigurno ću isprobati jer izgleda divno. Kore nisu popucane, pa sam u prvi čas pomislila da su domaće i već sve, uzdahnuvši, otpisala. Bilježim!
ОдговориИзбришиKore su kupovne, ali zbog premaza izgledaju kao domace i fino se seku.:))
ИзбришиMogu da osetim miris ove pite :))) Preukusno deluje!
ОдговориИзбришиTo zato sto masem lepezom iznad tanjira.:))) Stvarno je ukusna, bas sam se prijatno iznenadila.:))
ИзбришиSuper izgleda, kore djeluju tako hrskavo kao da jsu od lisnatog tijesta.
ОдговориИзбришиE, to je zbog premaza, pa kore izgledaju kao domace.:))
ИзбришиPredivno, stvarno predivno. Ko me je terao da otvaram tvoj blog pred spavanje..
ОдговориИзбришиSanjaces slatke snove.:)))
ИзбришиKOra ne izgleda gotova, vec doamaca ali sam zato procitala recept i ako sam razumela stavi jednu koru iznad druge a medju njima onu smesu od jogurta... a kakav je to jogurt? tecni ili grckog tipa kremasti? Prvi put cujem/citam o takvoj proceduri pravljanja pita. Cudno i neobicno ipak zanimljivo. Da li pravit4e slicnom procedurom i druge pite u Srbiji ili i vi vidite prvi put? U izgledu podseca na strudel, takodje mi podseca neke dugacke stapice pizza-e sto sam videla u Beogradu. Na zalost nisam stigla da ih probam.
ОдговориИзбришиDa, redjaju se po tri kore jedna preko druge (mogu i po 4 ako su tanke), a svaka kora se premaze smesom od jogurta. Nas jogurt je prilicno gust, tako se moze slobodno staviti grcki jogurt... pita bude kao neka strudla, fina i mekana, uopste se ne primeti da je napravljena sa gotovim korama.:))
ИзбришиJao, Lanče, kako mamiš ovom pitom! ❤ Voće uglavnom pojedemo pre nego što se opsetim da od njega nešto napravim, ali ovaj recept pamtim, jer se "važi" za sve vrste voća. Plus izgleda fenomenalno! 👍
ОдговориИзбришиBas tako, univerzalni receptic za sve, posebno je fino u kombinaciji sa sljivama.:))
ИзбришиDanas Sam je napravila sa sljivama, izvandredna je! Hvala n’a receptu ��
ОдговориИзбришиDivnoo, hvala na lepim utiscima, uzivajte u grickanju i veliki pozdrav!:)))
Избриши