петак, 09. септембар 2016.

Sočna piletina u crnom pivu

 

Nešto vrlo ukusno da nas malo ugreje posle ovog hladnog kišnog talasa. Nemojte brinuti zbog piva (ako pripremate za decu) jer će alkohol ispariti prilikom kuvanja i ostaće samo blaga karamel aroma koja će dati fini ukus piletini.

Recept je objavljen i na sajtu magazina MEZZE.:)


Sočna piletina u crnom pivu


Sastojci: 3 pileća bataka ili manje pile, 250 ml crnog piva, 100 g slanine, 200 g šampinjona, 1 šargarepa, so, biber u zrnu, 2 lista lovora, začinsko bilje po želji (timijan, peršun i sl.)

Priprema:


Isecite pileće meso na manje komade, batake odvojite od pribataka. Zatim prebacite u dublju posudu i prelijte crnim pivom. Dodajte šargarepu iseckanu na sitne kockice, biber u zrnu, listiće lovora i sveže začinsko bilje.

Neka meso stoji u marinadi barem sat-dva u frižideru, povremeno okrenite da se svi ukusi fino upiju.


Isecite slaninu na tanke šnite, a zatim na kockice.


Zagrejte malo ulja i propržite kockice slanine da porumene. Izvadite ih na tanjir i ostavite na stranu.


Meso izvadite iz marinade i posolite sa svih strana. Stavite batake na zagrejano ulje u kome se pržila panceta i kratko propržite da porumene. Zatim okrenite na drugu stranu i pržite još par minuta dok ne dobiju lepu koricu.

Prelijte marinadom u kojoj je stajala piletina i dodajte još malo piva po potrebi. Smanjite temperaturu i dinstajte poklopljeno oko 30 minuta.


Šampinjone isecite na tanke listiće i dodajte piletini.


Dodajte i prženu slaninu, pojačajte malo temperaturu i dinstajte 15-tak minuta dok povrće ne omekša. Ako volite posebno hrskavu koricu, meso možete staviti na kratko u rernu da fino zarumeni. Kad je sve gotovo, pospite seckanim peršunom i poslužite toplo.

Prijatno!:)

U saradnji sa Zaječarskim crnim pivom 

10 коментара:

  1. Nisam probala nijedan recept sa pivom jer zivim u strahu da ce biti gorko :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, slobodno probaj, nije nimalo gorko vec jelo dobije bas lep puniji ukus.:)

      Избриши
  2. Kao i uvijek kod tebe, prezentacija je savršena. Možda iskopiram ovo s po 3 fotke u nizu, baš mi se sviđa. Vjerujem da je i recept odličan, ali više uopće ne pripremam piletinu (sin je otišao u inozemstvo).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolaz je zgodan kad ima vise fotki pripreme, pa da ne zauzmu puno mesta... moze ovo biti fini ruckic i sa teletinom.:))

      Избриши
  3. Super izgleda! Kod nas je poslije kiše sad već tako vruće da nam treba ledeni čaj i sladoled.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas su se u istom danu nekoliko puta izmenili sunce i kisa, vreme je zaista neverovatno.:)

      Избриши
  4. Ne volim da pijem pivo ali ovako crno u piletini je super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam isto ljubitelj, ali u ovakvim recepticima fino pase.:))

      Избриши
  5. Fenomenalna prezentacija u slikama:-) Batacice sa pivom nisam isprobala, ali mi deluju preukusno, bas me mame da kupum pivo :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala puno, nadam se da ce vam svideti i da cete sto pre isprobati.:))

      Избриши