недеља, 22. мај 2016.

Čokoladni venac sa bananama


Jedan čokoladni venac sa bananama da malo zasladimo nedeljno popodne. Uživajte u vikendu i lepo odmorite!:))

P.S. ako želite, napišite šta se fino gleda ili čita ovih dana, preporuke za neki dobar film ili knjigu.:)))


Sastojci: 250 g brašna, 100 g šećera, 2 pasirane zrele banane, 2 jajeta, 75 ml ulja, 75 ml slatke pavlake ili mleka, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika kakao praha, 1 uvrh puna kašika nutele

Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja, seckani lešnici za posipanje

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Banane usitnite u blenderu ili ispasirajte viljuškom u fini pire. Dodajte ulje, slatku pavlaku i blago umućena jaja, pa sve sjedinite sa prethodnom smesom. Na kraju umešajte kakao i veeeliku kašiku nutele.:)


Kalup za venac premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte pripremljenu smesu do 2/3 kalupa. 
Pecite na 180 C oko 40 minuta i proverite štapićem da li je sredina pečena. Kad se ivice testa odvoje od kalupa, kuglof je gotov. Sačekajte par minuta da se ohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo preokrenite na tanjir. 

Kad se kuglof potpuno ohladi prelijte glazurom od čokolade i pospite seckanim pečenim lešnicima. Za glazuru rastopite čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja kako bi dobila divan sjaj.:)


24 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Nalence, hoces li da dodjes na parcence ili da saljem brzom postom?:)))

      Избриши
    2. Ja bih da svratim, malo da se družimo. ☺ ♥

      Избриши
    3. Hvataj prvi autobus i samo javi kad da te cekam!:))) ♥

      Избриши
  2. Анониман22. мај 2016. 22:08

    Uvek se odusevim tvojom pedantnoscu i preciznoscu!
    Sad sam ponovo na klasicima, ponovo "Rat i mir", ali mogu da ti preporucim 'The Solitude of Prime Numbers', Paola Djrodana. Ne znam kako je prevedena na srpski, verovatno "Samoca primmarnih brojeva".
    Mnogo ti je lepo nvo zaglavlje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divnoo, nisam citala, hvala puno na lepoj preporuci.:))) p.s. saljem ti cvetic i parcence cokoladnog kolacica.:)))

      Избриши
  3. Sreća moja što ti nisam komšinica, gledale bi 'Domovinu', grickale svašta, dogurala bih do stotke :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Veki, bas bih volela da smo blize, a snasle bi se vec i za grickalice, mogle bi biti neke zdrave.:)))

      Избриши
  4. Banane, cokolada, pa jos ukraseno lesnicima.... mmmm ko to moze da odoli? :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Lana, pa ovo je fantasticno, kao i uvek :)
    Ja sam triler/krimi covek sto se tice knjiga. Ako zanr odgovara, imam poduzi spisak :)
    Sto se filmova tice, ne znam da li si gledala film "Indijski zacin na francuski nacin" koji je radjen po istoimenoj knjizi. Divna i topla prica o svima koji vole da se motaju po kuhinji. Helen Mirren je maestralna kao i uvek :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze krimi spisak, samo ti kuckaj... verujem da ima jos knjigoljubaca.:))) A film je fantastican, davno sam gledala ali bih mogla ponovo... hvala ti puno sto si me podsetila.:))

      Избриши
    2. Pa za pocetak bilo koja od James Patterson-a, on je jedan mega car. Mada za mene je bio i ostao Sidney Sheldon kao neprikosnoveni otac trilera. Omiljena i neprevazidjena knjiga "Ako docekam sutra" procitana je makar 10 puta :)
      Od skoro se moze naci i nastavak "Sutra je novi dan", pisala ga je njegova naslednica Tilly Bagshawe( Tili Bagso ).
      Ima ih jos podosta, ali za pocetak Sidni i Paterson. Pozdravi od mene ;)

      Избриши
    3. Divnoo, hvala puno na lepim preporukama!:)))

      Избриши
  6. Krasno izgleda. Ništa se ne gleda ni ne čita stiglo nam je sunce pa upijamo njegove zrake na terasi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze i to, da malo napunimo baterije posle svih kisnih i tmurnih dana.:))

      Избриши
  7. Divan kolač, vidi se da je sočan i jako, jako fin!
    Čitam indijske pisce, a trenutno čekam nove epizode The Americans.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prilicno je socan, a nije ni previse sladak... taman pase uz neki dobar roman, hvala puno na preporukama!:))

      Избриши
  8. Kako je samo primamljiv ovaj tvoj venac! Obožavam kolače sa bananama, pa se i ja pakujem sa Naletom u bus.. :)))

    ОдговориИзбриши
  9. Vaši slatkiši su za mene inspiracija.
    A za knjigu preporučujem "Kada si otišao", od Megi O Farel.

    ОдговориИзбриши
  10. Da li kolac moze da se pece u obicnom kalupu sa odvojivim dnom? Imam 26 cm :) pozdrav! Tamara

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tamara, slobodno izaberite kalup po zelji, mozete peci I u duguljastom kalupu za hleb ili cak u kalupicima za mafine.:))

      Избриши