субота, 20. фебруар 2016.

Torteline sa sirom i spanaćem


Danas je prilično hladno i oblačno celog jutra, trenutno pada neka kišica i nije baš vreme za šetnju. Prebiram tako po receptićima iz arhive i razmišljam šta bih mogla da objavim, možda neko pecivo, pitu ili grisine sa čvarcima, i onda naletim na torteline sa spanaćem i pomislim da bi baš bilo lepo ponoviti ih za današnji ručak.:)


Ova simpatična ilustracija je delo mlade autorice  Isse Bratinčević i uz njeno odobrenje je objavljujem na blogu, nekako baš paše u ovo kišno popodne.:) Pozivam vas da posetite njenu stranicu ISSA ARTS i uživate u prekrasnim ilustracijama koje pravi s puno ljubavi i mašte.:)


Torteline sa sirom i spanaćem



Testo: 300 g brašna, 3 jaja, malo vode po potrebi

Sastojci (za 3 osobe): 300 g tortelina sa sirom, 300 ml mleka, 100 g topljenog sira (u trouglićima), malo soli i bibera

Fil: 150 g svežeg sira, 100 g spanaća, 1 kašika milerama, malo soli

Priprema:

Zamesite tvrđe testo od brašna i jaja, možete dodati i malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmara barem 1 h (može i duže).


Nakon odmaranja, testo tanko razvijte i nazubljenim točkićem isecite na kvadrate jednake veličine. Napravite fil od svežeg sira i seckanog spanaća, dodajte kašiku milerama da sve fino poveže.

Na svaki kvadratić testa stavite po kašičicu fila. Zatim, svaki kvadratić preklopite da napravite trougao, pa oblikujte torteline oko prsta. Kuvajte ih slanoj vodi par minuta i izvadite rupičastom kašikom čim isplivaju na površinu.


Zagrejte mleko i dodajte topljeni sir (možete kombinovati i više vrsta sira po želji), posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte dok se sir potpuno ne rastopi, a onda prelijte preko skuvanih tortelina.

Odgore naribajte još malo parmezana i pospite seckanim svežim peršunom ili vlascem. Poslužite odmah dok je fino toplo.:)

Prijatno!:)



Napomena: možete napraviti i umak od pečuraka ili mlevenog mesa (npr. bolonjeze) i poslužiti uz torteline sa sirom. Ako vas možda zanima još neki receptić, pogledajte i supicu sa tortelinama ili možda slanu tortu sa tortelinama.:)  Recept je objavljen i u magazinu MEZZE.:)

Dragi moji, želim vam prijatan ručak, ako možda još niste ručali, lepo provedite subotnje popodne i vikend!:))

12 коментара:

  1. Kao meki oblašiči, jastučići.Divna kombinacija i divota gledati fotke

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga... a i caj je izgleda pomogao, pa je danas osvanulo lepo i suncano jutro.:)))

      Избриши
  2. Sta mislis, da li cu ikada moci da napravim ovako savrsene torteine? Ja znam odgovor! Ali, barem cu se potruditi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, verujem da ce ti uspeti iz prve, nisu uopste komplikovani kao sto izgledaju, drzim fige za probu!:))

      Избриши
  3. Srećom sam ručala, inače bih već nekako došla do tebe na ove fine i nežne torteline ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes doci na veceru, uvek si dobrodosla... ljubaaac ti leti!:)))

      Избриши
  4. Ovo je san snova!naravno, ne pada mi na pamet da ovako radim torteline iako znam da im kupovni nisu ni približni po okusu! jednostavno mislim da mi ne bi uspjeli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze i sa kupovnim, ukucanima necemo otkriti tajnu, pssst...:))

      Избриши
  5. Super izgledaju nisam već dugo radila domaće tortellina, mislim da mi je krajnje vrijeme.

    ОдговориИзбриши
  6. Divni su, nikada ih nisam radila, a i ona ilustracija s početka je prekrasna!

    ОдговориИзбриши