недеља, 14. фебруар 2016.

Princes krofne sa karamelom

 
Jedan slatki recept da vam ulepša nedeljno popodne.:) Princes krofnice sa prelivom od karamela su bile omiljeni slatkiš koji su mama i baka rado pripremale nedeljom na kraju svečanog ručka. Nekada bi to bila i štrudla sa cimetom ili koh od griza, a baka je posebno volela da napravi i slatkiš od griza u karamel prelivu. Eto, šta god izabrali, želim vam da lepo provedete nedeljno popodne.:))
 
 
Sastojci: 100 ml ulja, 250 ml vode, 170 g oštrog brasna, 5 jaja
 
Fil: 4 žumanca, 5 kašika šećera, 75 g brašna, 75 g gustina, 750 ml mleka, 2 vanilin šećera (ili štapić vanile), 100g maslaca + 200 ml slatke pavlake

Za karamel: 100 g šećera rastopljenog kao karamel

Priprema:
 
Sipati vodu i ulje u šerpu sa debljim dnom i zagrejati da provri. Zatim dodati celu količinu brašna i izmešati da se napravi lopta od testa. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
 
U ohlađenu smesu stvaljati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Smesu prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom i istisnuti "ružice" preko papira za pečenje (ostaviti dovoljno prostora jer će prilično narasti). Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 20-30 minuta. Vrlo je važno ne otvarati rernu za vreme pečenja! 
 
 
Dok se krofnice peku napraviti fil. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i malo hladnog mleka da se sve razmuti. Preostalo mleko zagrejati sa štapićem vanile (ili vanilin šećerom). 
 
Kad mleko provri polako sipati umućena žumanca i uz neprestano mešanje kuvati dok se krem ne zgusne. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil dodati maslac i umućenu slatku pavlaku, pa sve prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom.


 Krofnice preseći na pola i nafilovati pripremljenim kremom. Ako volite da budu posebno kremaste, umutite još 200 ml slatke pavlake u šlag i stavite preko žutog fila. Vratite poklopčiće.:)
 
Rastopite 5-6 kašika šećera kao karamel i kašičicom pažljivo sipajte preko svake krofnice. Možete ih posuti i šećerom u prahu, ako više volite, ili preliti rastopljenom čokoladom.
 
Prijatno grickanje!:)


29 коментара:

  1. Princes krofne sam probala sa cokoladom, ali ne i sa karamel sosom. Moracu to da ispravim :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Nsam znalada je princes krofne choux bez putera i mleka....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, testo je isto kao za francuske "choux" kolacice, od ovog testa se mogu praviti i ekleri kao i slane krofnice.:)

      Избриши
  3. Fantastično.Sa karamelom još bolje .Ova KuvaricaGR treba naočare i kod mene na blog dodje samo d anešto kritikuje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Sa karamelom su posebno fine, mana im je samo sto brzo nestanu sa tanjira.:) p.s. ma, verujem da se razumemo.;))

      Избриши
  4. Divota! Kad vidim karamel srce mi zaigra.. ♥ Nisam ih ovako pravila, a i ne smem, jer bi bio totalni raspašoj... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Slobodno ih napravi, makar par komada... pssst, necemo nikome reci.;))♥

      Избриши
  5. Одговори
    1. Bas mi je drago sto je bilo toliko finih receptica, svaki je svoj nacin poseban i dragocen.:))

      Избриши
  6. Nikada nisam ništa radila s ovakvim tijestom i jednostavno ne vjerujem da bi mi princeze uspjele!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, verujem u tebe, testo nije komplikovano za rad i kad ih jednom napravis, posle ces ih stalno raditi.:))

      Избриши
  7. Morati ću napraviti princezice, ovo je drugi post za redom koji otvaram sa kojeg me mame.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Daaa, ovih dana kao da smo se dogovarali da svi napravimo princezice.:)))

      Избриши
  8. Ajooj, volim, a ne smem, divne su, samo mogu da maštam o njima, ne smem ni da svratim do tebe, sve je tako divno i izazovno draga Lanice :)

    ОдговориИзбриши
  9. A bas sam juce gledala Rudolpha na 24 kitchen-u, kako pravi slicnu stvar. Istina, karamel je sa pavlakom za kuvanje i dodaje se u fil. Pa samo mogu da zamislim i tu divotu. Ovo bi moraaalo da se isproba :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, taj preliv sa karamelom zvuci opasno dobro, Rudolf je maher za poslastice.:)))

      Избриши
  10. Ako je ostala koja, eto me k' tebi... Hitam! ♥ Prelepe princeske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze Nale, samo pozuuuuri... sacuvacu ti par komada!:))))♥

      Избриши
  11. Predivno, Lana! Stvarno predivno! Jako lepo zaglavlje, jedva cekam prolece!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga, a novo zaglavlje je da nam prolece sto pre dodje.:))

      Избриши
  12. Nikada ih nismo prelivali karamelom, ali super izgleda!

    ОдговориИзбриши
  13. Sve recepte Vase,koje sam probala,a ima ih mnogo,su toliko dobri,da sad u startu dupliram meru,posto zivim sa cetiri muške glave,i svi vole dobar zalogaj.Hvala od srca...

    ОдговориИзбриши