субота, 09. јануар 2016.

Kolač od rogača


Jedan kolač malo drugačijeg sastava nego što ste možda navikli, napravljen po principima hrono ishrane koja postaje sve popularnija u poslednje vreme. Kolač možete napraviti i na klasičan način, umesto spelt brašna koristiti pšenično a bademovo mleko zameniti običnim. Međutim, ukoliko želite da isprobate nešto novo, toplo vam preporučujem ovaj slatkiš.:)

Recept šaljem našoj dragoj Nikolini kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je a tema je ovog puta upravo rogač. Na njenom blogu U slast pročitajte još puno zanimljivih detalja o ovoj zaista interesantnoj biljčici.:)

Kolač od rogača 


Sastojci: 4 jaja, 150 g mlevenog rogača, 150 g spelt brašna, 4-5 kašika meda, 200 ml bademovog  mleka, 100 ml maslinovog ulja, 1 kašičica praška za pecivo, 4 naribane jabuke

Glazura: 100 g crne čokolade, 3 kašike ulja 

Priprema:

Umutiti žumanca sa medom, dodati mleko i ulje. Posebno pomešati brašno, rogač i prašak za pecivo, pa spojiti sa umućenim žumancima. Oljuštiti i naribati 2 srednje jabuke i dodati ih prethodnoj smesi. Na kraju, belanca umutiti u čvrst šam i pažljivo umešati da se sve fino izjednači.

 

Kalup obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu. Peći na 200 C oko 40 minuta (proveriti štapićem da li je kolač ispečen).  Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi u kalupu, a zatim pažljivo preokrenuti i skinuti papir (donja strana je ravnija, pa nju ostaviti gore).

Rastopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi i preliti kolač. Posuti sitno seckanim lešnicima ili orasima koji se mogu prethodno kratko ispeći u rerni da dobiju finu aromu. Ovo je mera za jedan veći kalup ili dva manja.

 Prijatno!:)



Za one koje možda zanima, u prodaji je prvi broj Hrono kuvara i u njemu možete pronaći ideje za pripremu ukusnih jela, peciva i slatkiša u skladu sa principima hrono ishrane. U ovom broju gostuju drage kolegenice blogerice Vesna (Nešto kipi, ništa strašno), Javorka (Kuhinjske čarolije) i Jaca (Jacina čarobna kuhinja).:)




17 коментара:

  1. Toliko različitih ukusa samo u jedan kolač. Ne mislim da treba da kombinujete bilo šta odjednom da budete zdravi... Rogač je najukusniji i najbolji kad se jede sa drveta, kao plod.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se najbolje jesti sto manje preradjeno, medjutim nemaju svi bastu i ne mogu nabaviti svez rogac, kod nas se jedino moze naci ovako u prahu. Kolac nije previse sladak, a fino prija uz popodnevnu kaficu.:)

      Избриши
  2. Sve po PS-u, made by Lana! Sigurno cu da probam, imam rogac, a volim da ga kombinujem sa jabukom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... nadam se da ce vam se dopasti slatkis.:))

      Избриши
  3. Baš ti je lep! ♥ Volim rogač, ali se ne setim da ga kupim i napravim nešto od njega. Ova tvoja kombinacija mi se sviđa, pogotovo što je sa speltom!

    ОдговориИзбриши
  4. Super izgleda! Po povratku iz Bosne sam sam sa sobom donijela dosta rogaca, tako da mi tvoj recept dobro dolazi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divnoo, bice mi drago ako isprobas receptic... nadam se da je odmor prijao.:)))

      Избриши
  5. Mnogo lep kolačić, kad jednog dana izađem iz perioda restrikcije sigurno ću ga probati jer vrlo volim rogač.
    Ako nisi znala kad imaš neki problem sa stomakom možeš skuvati čaj od rogača, uvek sam kuvala deci kad bi pokvarile stomak a onda su se pojavili razni acedofilusi a onda on pade u zaborav :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Veki, hvala puno na savetu, dobro je znati ako zatreba, a drzim ti fige za sto skorije isprobavanje kolacica.:)) ljubac...

      Избриши
  6. Divan kolac, zahvaljujuci hrono ishrani otkrila sam lepotu rogaca. Pozdrav veliki a recept cemo vec isprobati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga... nadam se da ce receptic fino posluziti.:)

      Избриши
  7. Draga Zorice, greskom sam obrisala tvoj komentar, htela sam da obrisem prazna polja iznad i nekako mi se prebacilo, oprosti... bice mi drago ako isprobas kolac.:) kisss :*

    ОдговориИзбриши