Kako nam se priblizava vreme praznika, sigurno će se na vašem stolu naći neki fini kolačići ili možda ukusna tortica. Verujem da svi imamo omiljene kolačiće koji su obavezni deo praznične trpeze, ali neki put volimo da isprobamo i nešto novo. Mislila sam da će jedan ovakav post biti od pomoći da se lakse snađemo i odlučimo za kolačiće koje ćemo praviti, a i da na vreme možemo da nabavimo sve potrebne sastojke i izbegnemo one velike gužve koje su obično u prodavnicama u to vreme.
Ovde su posebno izabrani kolačići koji se mogu fino kombinovati, isprobani su puno puta i sigurna sam da će vam se barem neki dopasti.:) Neke recepte već dobro znate, objavila sam ih ranije na blogu i na Coolinarici, tu su i kolačići koje sam pravila prema receptima drugih blogerica, tako da su ispod navedeni svi linkovi. Možda ćete primetiti i neke nove oblike, za njih sam posebno napisala recepte u nastavku, neki kolačići su poznatog sastava ali u novoj formi (recimo Minjoni sa orasima su nekada bile Rum kockice:), a neki će se uskoro naći na blogu u drugom delu kolekcije.:)
Na slici su sledeći sitni kolači (posni su označeni sa zvezdicom):
2. Bajadera*
3. Urmice*
4. Lesnik srca*
5. Medena toblerona*
8. Posni minjoni*
11. Kokos rolatic
12. Badem praline
13. Nutella trufle
14. Isleri
16. Bounty cokoladice*
17. Zrna kafe*
18. Kasato stanglice* (u nastavku)
19. Bombice sa kajsijama* (u nastavku)
20. Crno-beli minjoni*
Kasato štanglice
Sastojci: 250 g mlevenog keksa, 200 g margarina, 100 g šećera u prahu, 100 g suvog grožđa, 150 g žele bombona, 2 kašike ruma
Glazura: oko 100 g crne čokolade i 100 bele čokolade, 6 kašika ulja
Priprema:
Izmešati mleveni keks i šećer u prahu, dodati seckane žele bombone i suvo grožđe (ako je krupno, malo ga iseckati). Sve izmešati, dodati margarin sobne temperature i 2-3 kašike ruma koliko je potrebno da se smesa fino sjednini.
Preko ravne podloge staviti foliju i rastanjiti pripremljenu smesu na 1 cm debljine. Prekriti folijom i ostaviti par sati u zamrzivaču da se malo stegne. Seći na manje štanglice dok je još polusmrznuto, pa ih zatim ostaviti da se potpuno smrznu i dobro rashlade.
Štanglice prelivati do pola belom čokoladom, a drugu polovinu crnom čokoladom. Odmah staviti i jednu perlicu na sredinu, dok se čokolada potpuno ne stegne. Kad se glazura osuši, kolačići se mogu staviti u papirnate korpice.
Napomena: za glazuru istopiti čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja, posebno crnu i posebno belu. Posebno treba biti pažljiv kad se otapa bela čokolada i povremeno promešati da se ne naprave grudvice. Ako je glazura suviše gusta, slobodno dodajte još malo ulja.
Bombice sa kajsijama
Sastojci: 200 g suvih kajsija, 100 g kokosa, 75 g margarina, 50 g secera u prahu, par kasika likera od kajsija, malo naribane limunove korice, na vrh noza cimeta
Glazura: oko 200 g bele čokolade, 6 kašika ulja
Priprema:
Suve kajsije sitno iseckati i preliti sa 4 kašike likera od kajsija. Ostaviti da stoje 1 h i povremeno promešati kad se setite. Zatim, kajsije usitniti u blenderu ili još malo iseckati na dasci. Dodati kokos, šećer u prahu, malo naribane limunove korice, na vrh noža cimeta i sa margarinom zamesiti smesu. Neka odstoji malo u frižideru da se fino stegne.
Oblikovati male loptice, redjati ih na ravan tanjir i staviti u zamrzivač da se stegnu. Rastopiti na tihoj vatri belu čokoladu sa malo ulja, preliti bombice i isprskati sa malo rastopljene čokolade u koju smo dodali par kapi prehrambene narandžaste boje. Kad se glazura potpuno osušila, bombice se mogu staviti u papirnate korpice.
Ovo je genijalan post na kom ti se puno, puno zahvaljujem! Trebace mi pocetkom sledece godine kad budem pripremala jedan jako vazan catering. A za takve dogadjaje tvoji kolaci su pun pogodak! :)
ОдговориИзбришиMikice, nadam se da ce pomoci!:) Spremam jos jedan ovakav post jer svi kolacici nisu uspeli da mi stanu, ali to ce biti verovatno tek sledece nedelje, tu sam za sve sto treba.:))
ИзбришиOdlicni kolaci! Vec ih par godina merkam ali nikako da se usudim da pravim nesto od ovoga jer znam da mi nece biti ovako lijepi kao ovi na slici. Kasato stanglice su mi narocito interesantne jer ja vec imam neki recept za kasato koji nam je omiljen ali sam ga uvijek pravila kao salamu a ova mi se ideja sa stanglicama bas svidja
ОдговориИзбришиIrena, mozes slobodno praviti, to su sve isprobani recept i ako nesto zapne, znas da sam uvek tu, ne moraju biti savrseni, vazno je da su napravljeni s ljubavlju i da su ukusni.:)) Ovi kolacici su svi prilicno slatki, pa se slobodno mogu malo manje zalsaditi... kasato stanglice se mogu napraviti i kao toblerona, samo sto su mi ovako prakticnije zbog seckanja.:)
Избришиeh, draga moja! genijalna ideja sve na jednom mjestu. neke sam i pravila i samo mogu reći da sam prezadovoljna. samo još kad bih bila pedantna kao ti? ali, jedna je lana!
ОдговориИзбришиDraga Snjezo, mene to nekako opusta, lepo se zabavim i igram dok ih pravim, zamisljam ih lepo poredjane na polici ili "uskuskane" u finoj kutiji, jednog dana u mojoj poslasticarnici, pa mi dodje nekako toplo oko srca (ako mi se ikada ispuni taj san:)).
ИзбришиPredivno, tvoj stil - dotjerano do savršenstva. Nešto od toga ću napravit, na prvu me privlače ona mala slatka srca.
ОдговориИзбришиDraga Dunja, mislim da bi se ti kolacici posebno dopali tvojoj maloj unucici i asistentici u kuhinji.:))
ИзбришиDa te nema trebalo bi te izmisliti :)
ОдговориИзбришиTvoje kolačiće pravim već dugo,neki su već i potpuno domaći kod nas.
Draga moja komsinice, znam da ti isto sve ovo fino radis, nego ceka me sada detaljno listanje tvog bloga, samo da ugrabim malo vremena, i znam da necu moci tako lako izabrati.:))
Избришиjel moze malo detaljnije kako prelivati sa belom i crnom cokoladom?
ОдговориИзбришиDraga Andja, kolacici se najlakse glaziraju ako se prethodno dobro rashlade. I najbolje je unapred sve pripremiti da bude pri ruci sto je potrebno, da posle ne biste prekidali posao.
ИзбришиU posebnim posudicama otopite belu i crnu cokoladu sa malo ulja, pa svaki kolacic prvo do pola uronite u belu cokoladu i ostavite na celofan da se malo prosusi. Za to vreme mozete to isto ponoviti sa ostalim kolacicima.
Bela glazura ce se vrlo brzo osusiti, tako da kolacic mozet lepo uhvatiti, bez bojazni da ce ostati otisci, i onda drugu polovinu uroniti u crnu cokoladu. Odlozite ponovo na celofan dok se cokolada ne stegne, a visak cokolade mozete kasnije iseci uz samu ivicu kolaca. Meni je nekako najjednostavnije da tako pravim, medjutim mozete ih poredjati i preko resetke i onda svaki kolacic pazljivo prelivati uz pomoc kasicice. Slobodno isprobajte kako vam vise odgovara, a mozda ce neko predloziti jos neki zgodan nacin, eto nadam se da ce pomoci.:)
Mnogi isprobani i sta mogu reci nego SAVRSENI!!!!Ove kasato su mnogo dobre i njih pravim sad obavezno,a cekam i receptic za kikiriki kuglice,pozuri:) <3
ОдговориИзбришиMajo, hvala ti puno... bice uskoro svi receptici, samo moram prvo da sredim fotke, ide tu jos i alva i bas su prave energetske "bombice".:))
ИзбришиAjme meni, ovo je prava slatka kolekcija! Svaka ti čast! Na kolažu vidim i meni neke drage kolačiće, npr. ova rolada s kokosom je odlična i jednostavna za izradu.
ОдговориИзбриши:))) Meni je isto milo da ih vidim tu sve na jednom mestu, a ta roladica je radjena prema receptu Saluan sa Coolke i zao mi je sto vise ne objavljuje, jer ona je isto imala finih kolacica.:))
ИзбришиTi si čudotvorka!!!!! Bez teksta!
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиNemam riječi Lana,ovo je stvarno fantazija,zaista si moj idol..ne znam šta je od ovih svih finih kolačića ukusnije i dekorativnije..bravo!
ОдговориИзбришиDraga Nely, nadam se da ce se neki kolacic naci na tvom stolu.:)))
ИзбришиSavršeno!!! U naslovu piše Slatka kolekcija 1, znači da če biti još :)
ОдговориИзбришиDaaa, bice uskoro i drugi deo, samo dok jos malo sredim fotke.:))
ИзбришиOvo je sve dovedeno do savrsenstva, stvarno da se ostane bez daha. Odlicna ideja ovako na jednom mjestu. Radujem se da isprobam nesto :) Sjajan post
ОдговориИзбришиBice mi drago ako nesto budete isprobali.:)))
ИзбришиDivno,super,božanstveno... svaka čast,lana. pozdrav i sve najbolje.Vanja
ОдговориИзбришиDraga Vanja, veeeliki pozdrav leti do tebe!:)))
ИзбришиMoja mama je kupila laptop i sad vredno uči da surfuje po internetu i prima i šalje mejlove. Puši se k'o krofna, ali ne odustaje.
ОдговориИзбришиVečeras sam joj pokazala tvoj blog i da znaš da si doživela salve oduševljenja :-) I onda kao vrhunac: jao, pa kad nam bude trebalo samo joj kažemo - daj nam po pola kilograma tog, tog i tog kolačića i pošalji nam na autobus, a mi ćemo tebi poslati novac! Tako da znaš da kupce već imaš!
:)) Pa dobro, sto ja kuckam recepte... mozete slobodno da ih koristite, nemoj da mi se tu sada izvlacis, hihihi... ti isto pravis fine kolace, kad se samo setim onih sam-rolni!:)))) salim se, nisam bas sigurna da bi kolacici stigli celi na svoje odrediste...:D
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиIzvini zbog brisanja, nešto sam pogrešila.
ИзбришиMnogo volim ovako kolačiće i recepte na gomili.... i to kakve kolačiće. A još se skoro svi mogu napraviti kao posni. :D Hvala! :)))
Sve je u redu... bas sada gledam, ima skoro duplo vise posnih kolacica, tako da moze da se napravi lep izbor.:))
ИзбришиLana , prosto ne znam koji je kolač ljepši! izuzetan post.
ОдговориИзбришиMajo, bice mi drago ako nesto od ovoga fino posluzi.:))
ИзбришиNeke sam kolacice isprobala i stoje u svesci sitnih kolaca,a neke namjeravam uskoro...divota ih je ovako gledati !!!!
ОдговориИзбришиKod nas se uglavnom prave kolacici ovog tipa, sa puno oraha ili suvog voca, i lepo izgledaju na tanjiru na kraju svecanog slavskog rucka, a i gostima se mogu spakovati za poneti.:))
ИзбришиDraga Lana, zaista se divim vasem talentu. Predivna kolekcija, a svaki kolacic je tako precizno dekorisan i sa stilom. Pozdrav:)
ОдговориИзбришиDraga Natasa, hvala puno na lepoj promociji na fb-u, nadam se da ce se neki kolacic naci na praznicnom stolu, puno lepih pozdrava!:))
ИзбришиPredivni kolacici,uskoro cu nesto isprobati za Bozic i za sinov rodjendan,postoji samo jedan problem-tesko se odluciti koji napraviti :)
ОдговориИзбришиBice mi drago ako receptici fino posluze!:))pozzz
ИзбришиDraga Lana, pa ti si nevjerovatna, kolekcija je fenomenalna, sve na jednom mjestu. Za predstojeće praznike će se na našem stolu naći i delicije pripremljene prema tvom receptu, to je sigurno, ali najiskrenije, teško se odlučiti kad sve izgleda tako primamljivo :)
ОдговориИзбришиRecept za bombice sa kajsijama je odličan!
Draga Tanja, meni je isto ovako zgodnije da se snadjem, nekada i zaboravim sta sam pravila, pa se nadam da ce jos nekome posluziti.:)) p.s. hvala puno na fb reklami..:))
ИзбришиNeke od ovih kolačića sam provila neke ću, hvala Lanchi!
ОдговориИзбришиMolim, tu smo uvek da razmenimo recepte... puno te pozdravljam!:))
ИзбришиBravo i hvala na divnim idejama!:)))))
ОдговориИзбришиHvala, Anja... saljem punooo lepih pozdrava!:)))
ИзбришиLana, mogu ja malo da dođem kod tebe u goste? :)))))
ОдговориИзбришиNaravno da moze, ali da znas da onda pravimo kolacice!:)))
ИзбришиOvo je SAVRŠENO.....SVAKA ČAST!!!!!!
ОдговориИзбришиKojim aparatom praviš ove savršene fotografije....pozzzz
Snezana, hvala puno.:) Koristim sasvim obican digitalni fotic Olympus mju 800, za sada se dobro pokazao, mada razmisljam o nekom maaalkice profesionalnijem aparatu (u buducnosti:)).
ИзбришиKoji sam ja frik, dva dana studiram ovaj post, pinujem, razmišljam kako mi je ispalo ono što sam pravila i na kraju ti u komentar stavim - ništa!
ОдговориИзбришиDobro objašnjenje za dvobojno prlevanje a recepti? Znaš ti već šta ja mislim:-))
:)) Nista mi se ne sekiraj, znam ja sta ti mislis... veliki pozdrav leti do tebe!:))
ИзбришиLana draga ovo je fantastično ! Prije svega sviđa mi se ideja da napraviš ovakav post, hvala ti što si nam pomogla jer ovako je sigurno lakše izabrati neki od kolačića. Meni se svi sviđaju, u tvoj izvedbi izgledaju prekrasno, a mislim da će kod mene ubrzo biti na redu Zrna kafe koja su mnogi već isprobali i pohvalili.
ОдговориИзбришиDraga Branka, hvala ti puno, eto volela bih da ovi recepti fino posluze, kao sto su i meni koristili vasi recepti, ovde sam ih samo okupila sve zajedno.:))
ИзбришиVeć sam rekla da mi se ova tvoja ideja sviđa a u ovom izboru su mi najviše upali u oko ovi kolačići u obliku srčeka. Divno!
ОдговориИзбришиpredivna kolekcija, teško bi se odlučila koji bi izabrala, u tvojoj izvedbi sve izgleda prekrasno
ОдговориИзбришиDraga moja,kolaci su svi savrseni <3 mnoge sam probala a ove zadnje dve moram odusevili su me.Taman sada kad dodju posni dani...milina.Puno te pozdravljam!Cmokic dear.
ОдговориИзбриши