понедељак, 19. новембар 2012.

Bundevaste cimet rolnice by Irena

 
 
Moram da podelim sa vama ovaj recept jer nesto ukusnije nisam skoro probala, prvi put sam pravila testo sa bundevom i totalno sam odusevljena. Znate da vec par postova unazad "kukam" kako ne mogu da nadjem bundeve na pijaci, a sad im je upravo sezona, doduse na par mesta sam videla cele bundeve ali ipak mi je previse da kupim 10-15 kg odjednom.:) Konacno, ovog vikenda chef se vratio sa jednom lepom kriskom jarko narandzaste bundeve (od 4 kg:) i mojoj sreci nije bilo kraja... odmah sam resila da cu isprobati ovaj Irenin recept koji sam vec odavno zabelezila.
 
Iako volim da isprobam nekoliko recepata u okviru blogerske igrice FBI rukavice, pa da ih onda sve zajedno objavim, ovog puta nisam mogla da cekam toliko dugo, vec sam zelela da sto pre podelim sa vama utiske tako da i vi mozete da napravite ove fine, mirisne rolnice.:)
 
Kao sto znate, u toku je istrazivanje Ireninog bloga Sweet & Salty, a kako imamo vremena do kraja decembra, u jednom od narednih postova naci ce se jos neki isprobani recepti. Ovog puta najtoplije preporuke za Bundevaste cimet rolnice, u nastavku prenosim originalni Irenin recept koji je savrsen i  nije nista potrebno menjati.:)
 
 
Bundevaste cimet rolnice


Potrebno za testo:
  • 30gr svežeg kvasca
  • 250ml mleka
  • 50gr omekšalog maslaca
  • 2 jaja
  • 150gr šećera
  • 250gr pirea od bundeve
  • 1/2 kašičice soli
  • oko 800gr brašna
za fil:
  • nekoliko kašika mleka
  • 50-70gr žutog šećera
  • cimet po ukusu
za preliv:
  • 100gr šećera u prahu
  • nekoliko kašika vode
Priprema:


Rastvoriti kvasac u malo toplog mleka sa kašikom šećera i brašna i ostaviti da zapeni.
Posebno pomešati ostatak mleka, maslac, jaja, šećer, bundevu, so i narasli kvasac. Sa brašnom zamesiti testo. U zavisnosti od toga koliko vam je vodenasta bundeva zavisi i količina brašna. Počnite sa 700gr pa dodajte dalje dok ne dobijete mekano, ali ne i lepljivo testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.


Naraslo testo podeliti na dva dela i svaki razvući u veliki pravougaonik. Premazati ga sa malo mleka,posuti šećerom i cimetom.Uviti u rolat i seći parčiće željene debljine. Ređati ih u podmazan pleh, ostavljajući malo mesta između.Ostaviti ih da rastu još pola sata. Zagrejati rernu na 200C i peći rolnice da porumene.Prohladiti ih 10-tak minuta i preliti prelivom.

Za preliv, pomešati šećer u prahu sa nekoliko kašika vode da se šećer otopi i dobijete masu gustine meda.
 
 
Moji utisci: testo je neverovatno mekano i ima divnu narandzastu boju, vrlo se lako oblikuje i milina je raditi sa njim. Mislim da sam cak dodala nesto vise od 250 g pasirane bundeve, ali bilo je sasvim dovoljno na kolicinu od 800 g brasna. A kako je tek fino pocelo da mirise negde na pola pecenja... jedva sam docekala da se ispece do kraja i samo sam virila u rernu.:) Mislim da cu ih uskoro ponovo praviti... Irena, hvala puno na ovom receptu!:))
 
p.s. sve preporuke da isprobate sto pre ove bundevaste rolnice, ako ih mozda jos niste pravili... najlepse prijaju uz soljicu cappuccina!:)
 
I jedan mali jesenji kolaz da upotpuni ovaj fini desert i prenese vam delic jesenje inspiracije iz mog grada (fotkano na keju i u oblizenjme parkicu:).
 
 
 


28 коментара:

  1. Prekrasno, jako lijepo izgledaju, moram isprobati :)

    ОдговориИзбриши
  2. Cinnamon rolls obožavam a bundevu takođe, samo što ima onih koji je ne ljube ukući pa je tako retko pravim nešto sa njom jer bi ja sve smazala. Evo sama sam od sebe sakrila (zamrzla) bundevaru koju mi je mama donela. Odličan recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))Potpuno te razumem, meni je bundeva prelepa i samo ispecena, pa prelivena medom i zamirisana cimetom, sledeci put je na redu pita sa bundevom.:))

      Избриши
  3. Одговори
    1. Tamara, meni je recept bio potpuno otkrivenje, tako jednostavan i preukusan, isprobaj svakako, sigurna sam da ce ti se isto dopasti.:))

      Избриши
  4. Baš si lep recept izabrala!
    Idi češće sa aparatom u šetnju jer su ove fotke fantastične!

    ОдговориИзбриши
  5. Wow,savršeno! Jel da da su super?
    Ne mogu da verujem da još nisi probala testa sa bundevom.Ja kupim više bundeve,ispečem i spakujem u plastične čaše od 2dl,pa zamrznem.Tako je uvek imam na dohvat ruke.Obožavam sva testa sa bundevom.Sad kad znaš kako je dobro,kreni u isprobavanja.
    Hvala,draga moja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, nesto prefino, samo da nadjem ponovo bundevu pa cu ponovo praviti, ne znam kako nisam ranije probala, a super ti je ideja sa zmarzavanjem, pa onda fino imas spremljene zalihe kad ti zatreba... hvala ti punooo na recepticu!:)))

      Избриши
  6. Odlično izgleda i jedva čekam da vidim što si još izabrala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Uh, spisak za probu je poduzi, verujem da je slicno i kod tebe, samo da nadjem malo vremena pa cu zasukati rukave.:))

      Избриши
  7. Pravi jesenski post u koji se uklopio ovaj divan recept sa bundevom,a i kolaž koji me je posebno oduševio..divna je jesen u tvom kraju:)

    ОдговориИзбриши
  8. Uh baš sam tražila neki kolač sa bundevom i naletim na ovaj post. Kombinacija mi se jako dopala i evo štampam recept jer ako to ne uradim posle zaboravim gde sam ga našla i ništa od probe :) Javljam utiske pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vesna, nadam se da ce recept fino posluziti, Irena je majstorica za lepa peciva tako da sam sigurna da ce rolnice fino uspeti, jedva cekam utiske.:)) Puno pozdrava!:))

      Избриши
  9. Divni pužići, za odmah ih smazati. Fotke jeseni prekrasne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dunja, ovo je bas recept za tebe, mislim da bi se dopao i tvojima.:)) p.s. hvala!:))

      Избриши
  10. Divne rolnice, a u okus i finoću apsolutno ni malo ne sumnjam jer slike govore sve!

    ОдговориИзбриши
  11. Draga, fantastično izgledaju! Tijesta s bundevom su odlična! Doduše, nisam nikada radila u ovakvoj verziji, ali kruh s dodatkom pirea od bundeve - nešto fantastično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, sigurna sam da ces zavoleti i ovaj receptic, isprobaj cim ti se ukaze prilika.:))

      Избриши
  12. I opet po ko zna koji put,volim tvoje recepte,slikice i priču... Pozdrav,Vanja

    ОдговориИзбриши
  13. Recept je odličan , a odlična je i tvoja izvedba, prekrasno izgledaju i vidi se da su jako mekane i ukusne, miris do ovdje odjetim.
    Lijepe su slike jeseni u tvome gradu, jako lijep kolaž.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, hvala ti... evo, mahnucu jos jednom jako da fino zamirise.:)) p.s. da znas da su me inspirisale tvoje jesenje fotke.:))

      Избриши