уторак, 13. децембар 2022.

Slani kuglof od karfiola


Lagano i ukusno posluženje koje može biti lep početak svečanog ručka ili čak kompletna večera. Sastojke možete menjati po želji i prilagoditi vašim ukućanima, isprobajte kombinaciju sa maslinama, sušenim paradajzom i šunkom, ili pikantniju verziju sa dinstanim pečurkama i mlevenim mesom.:)

Slani kuglof od karfiola

Sastojci: 1 manji karfiol (oko 500 g), 100 g mesnate slanine, 1 veza mladog luka ili 1 praziluk, 3 jajeta, 80 g svežeg sira, 180 g brašna (integralnog ili običnog), 200 ml gustog jogurta, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, malo mlevenog bibera, seckani peršun

 Priprema:

Karfiol podeliti na cvetiće  kuvati 7-8 minuta u slanoj vodi, a zatim ocediti. Slaninu iseći na kockice i kratko propržiti na malo ulja. Dodati seckani mladi luk ili praziluk, pa sve zajedno još kratko propržiti. Skloniti na stranu da se prohladi. 


Umutiti jaja žicom, dodati jogurt, a zatim redom sve ostale sastojke (cvetiće karfiola, kockice slanine, dinstani luk, izmrvljeni sir i seckani peršun). Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, te sve posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Pripremljenu smesu sipati u podmazan manji kalup (recimo za kuglof ili duguljasti za pečenje hleba), pa peći na 200 C oko  30-40 minuta. Proveriti čačkalicom ili drvenim štapićem da li je sredina pečena, pa ako je potrebno produžiti pečenje za još koji minut. 

Kuglof ostaviti da se prohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo prebaciti na tanjir i poslužiti. Prijatno!:)

                                                                        (recept je objavljen u časopisu Hrono kuhinja)

2 коментара: