субота, 10. децембар 2022.

Riba u soli


Malo drugačiji način pripreme ribe koja je pečena pod pokrivačem od soli.:) Možete koristiti bilo koju vrstu ribe, a isto tako pripremati i piletinu.:)

Riba u soli

Sastojci: 500 g ribe po uzboru (npr. skuša), 1 limun, 2 grančice ruzmarina, 1 kg soli, 1 belance, 75 ml vode

Priprema:

Ribu operite i očistite, izvadite utrobu, ali nemojte skidati krljušt. Limun isecite na kolutiće i iskoriste kao nadev, dodajte i grančice ruzmarina. Ribu ne treba soliti pošto će upiti dovoljno soli tokom pečenja.

Belance ulupajte u čvrstu penu, dodajte hladnu vodu i sipajte so (ne odjednom celu količinu, već postepeno). Izmešajte najpre kašikom, a zatim rukama da se sve fino sjedini.


Na pleh za pečenje stavite najpre sloj pripremljene soli, a preko toga ribu. Preostalu so rasporedite preko ribe i sve dobro ušuškajte tako da je potpuno prekrije. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 C oko 1h.

Izvadite pleh iz rerne i razbijte omot od soli. Pažljivo uklonite i krljušt koja se sasvim lako skida. Ribu isecite na filete i servirajte uz preliv od maslinovog ulja i limuna. Kao prilog možete poslužiti svežu salatu po izboru. Bon appétit!:)


                                                                    (recept je objavljen u časopisu Hrono kuhinja)

Нема коментара:

Постави коментар