среда, 19. децембар 2018.

Svečana predjela


Malo inspiracije za predstojeće praznike - za pripremu ovih receptića nećete potrošiti puno vremena, a sastojci su lako dostupni i ukusni. Neka vam posluže kao ideja, a nadevima se možete poigrati prema vašem ukusu i željama.:)

Svim dragim čitaocima koji danas slave Svetog Nikolu želim sreću slavu!:)

Mini cheesecake (tortica od sira i maslina)


Sastojci (kora): 150 g slanih krekera, 75 g maslaca

Fil: 400 g svežeg sira, 100 g maslina, 50 g putera, 2-3 kašike maslinovog ulja, malo belog luka (po ukusu), so, biber, 1-2 kašike ajvara, rotkvice za dekoraciju

Priprema:

Slane krekere usitniti i pomešati sa istopljenim puterom. Na tanjir staviti veći okrugli obruč obložen folijom i utisnuti podlogu od krekera.

Izmrviti sir i pomešati sa belim lukom, puterom i maslinovim uljem. Odvojiti 3-4 kašike smese na stranu i dodati ajvar. U preostali fil staviti sitno seckane crne ili zelene masline. Posoliti i pobiberiti po ukusu.


Preko podloge od krekera staviti najpre fil sa ajvarom, a zatim rasporediti smesu sa maslinama. Sve lepo poravnati i staviti u frižider na 30 minuta. Pre služenja, pažljivo uzvaditi iz kalupa i ukrasiti tanko isečenim kolutićima rotkvice ili celim maslinama. Prijatno!:)



Okrugla tost torta sa tunjevinom


Sastojci: pola pakovanja tamnog tost hleba, 400 g sitnog sira, 2x180 g tunjevine, 2-3 kašike kisele pavlake, so, biber, seckani peršun ili mirođija, seckane masline (po želji)

Dekoracija: 200 g kisele pavlake za premazivanje, 1 svež krastavac, 1 paradajz (za ružicu), peršun

Priprema:

Okrugli kalup obložiti providnom folijom i obložiti parčićima tost hleba (prethodno iseći ivice). Ako je potrebno hleb iseći na manje komade da bi se bolje uklopio.


Tunjevinu ocediti od ulja i izmešati sa sitnim sirom. Dodati nekoliko kašika kisele pavlake kako bi se svi sastojci bolje povezali. Na kraju sve posoliti i pobiberiti po ukusu, posuti seckanim peršunom. U smesu se mogu umešati i seckane masline po želji. Smesu podeliti na dva dela. 

Preko tost hleba rasporediti prvi deo pripremljene smese. Preko fila staviti ponovo parčiće tost hleba, pa premazati preostalim filom. Na kraju sve zatvoriti tost hlebom, po potrebi iseći krajeve kako bi se bolje uklopili. Tortu staviti u frižider da se dobro rashladi i stegne, najmanje 1h a može i duže.

(ideju za dekoraciju sam pronašla na Pinterestu:)



Mini tost tortice


Sastojci: pola pakovanja tost hleba, 200 g šunke, 200 g kačkavalja, nekoliko kašika ajvara ili drugog namaza po želji, svež krastavac, peršun

Priprema:

Svako parče tost hleba premazati namazom po želji. Staviti po kolutić šunke, kačkavalja i nekoliko kolutića svežeg krastavca ili list zelene salate. Staviti ponovo parčence hleba i ponoviti sastojke za fil. Na kraju završiti tost hlebom (ne treba ga premazivati).


Modlom po želji izvaditi sredinu kroz sve slojeve i dekorisati listićima peršuna i cvetićima od kačkavalja (modlicom izvaditi cvetić ili latice). Tortice posluži odmah čim se naprave. Zgodne su za dečije rođendane a sastojke možete kobinovati po želji.

Napomena: ako vam je lakše, možete sve oblike posebno izvaditi modlicom, pa ih naslagati kao torticu.:) Uživajte i prijatno grickanje!:)))


13 коментара:

  1. Tebe, nema, nema, pa kad izbaciš post!!!!.samo da gledaš !!! Zlatne ruke imaš Lana!!! Uvek me oduševiš i idejama i prezentacijom.!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo Lana na ovako lepim prezentacijama posnih predjela.

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastično :) Ne znam koje predjelo je lepše i, sigurna sam, ukusnije :)

    ОдговориИзбриши