уторак, 23. мај 2017.

Semifredo od jagoda



Pravi letnji receptić koji možete praviti od svih vrsta voća, a jagodama je pripala čast da otvore sezonu.:) Recept je iz letnjeg (arhivskog) dvobroja magazina MEZZE.:)


Semifredo od jagoda


Sastojci: 6 jaja, 200 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 400 g jagoda (ili drugog voća po želji), 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Umutite penasto belanca uz postepeno dodavanja šećera. Dodajte zatim žumanca, jedno po jedno, i mutite još par trenutaka dok ne pobele. Slatku pavlaku umutite u šlag, a voće ispasirajte u fini pire. Sve pažljivo sjednite sa umućenim jajima.

Duguljasti kalup obložite providnom folijom i sipajte pripremljenu smesu. Stavite u zamrzivač da se steže par sati. Pre služenja, kalup na kratko zaronite u vruću vodu i preokrenite na ravan tanjir. Ukrasite svežim voćkicama na vrhu i odmah poslužite.

Napomena: u ovom receptu se koriste sveža jaja, ali možete ih slobodno skuvati na pari, a ostale sastojke dodajte kad se krema ohladi. Semifredo možete zamrznuti i u manjim kalupima, svakako isprobajte i neku drugu vrstu voća i obavezno javite utiske!:))

19 коментара:

  1. Prekrasno izgleda. Baš bi mi paso sada, kod nas u Zg je vruće ko u paklu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saljem brzom postom, nadam se da se nece otopiti dok stigne.:)))

      Избриши
  2. I kod tebe novi receptić :) Prelepe boje, kako si ti to ukomponovala, pa jagodice s peteljkama, pa listići.. :)

    Jagode i slatka pavlaka, kombinacija bez greške :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zamalo da promasim sezonu, nije puno falilo da ovaj receptic spremamo u zimu.:))

      Избриши
  3. ne samo ima puno jaja vec jaja se ne zagreje nimalo,opasno i cini mi se da ne mirise lepo.semifredo je takodje slatkis koje se ne servira ni ledebo i to ga cini opasnijim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez brige, krema je vrlo ukusna i fina, slicno se pravi i tiramisu, u svakom slucaju jaja se mogu skuvati na pari, mada ako se koriste sveza i od proverenih proizvodjaca, nema razloga za zabrinutost.:)

      Избриши
  4. pravim tiramisu i sladoled bez jaja, u prodaji se koristi drugi oblik jaja, najcesce u prahu i to se dobije posle metoda zagrejanja, bar u bezbednim zemljama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas nema jaja u prahu, pravimo slatkise sa rizikom.:)))

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Sve je u redu, svakako treba voditi racuna sta se kupuje i kako se koristi.:) pozzz

      Избриши
  5. Semifredo je moja omiljen aposlastica i let i zimi. A stvarno dodatak voće je raznovrstan. Kod vas su sad jagode aktuelne pa si ih super iskoristila.
    Ni ja nemma problema s akorišćenjem svežih žumanaca, kad bi sve slušali šta je štetno malo toga se još može jesti:) Naravno dobro je obratiti pažnju odakle proizvodi dolaze.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao klinci smo uzivali u umucenom zumancetu sa secerom, kad se samo setim.:)))

      Избриши
  6. Prelepo izgleda! I ja sam jedna od onih koja nema nikakav problem sa koriscenjenm svezih, termicki neobradjenih jaja. U stvari, na ovdasnjim blogovima koje pratim niko se i ne bavi time da li termicki neobradjena jaja mogu da se koriste. Svi ih koriste :-) Vise bih se plasisla tih tzv. jaja u prahu i sve hemije u njima, nego svezih.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa!:)) Uvazavam ako nekome smeta, srecom uvek postoji alternativa, valjda ce i kod nas jednoms stici jaja u prahu.:))*

      Избриши
  7. Jako je lijep kolač, obožavam semifredo :-)))

    ОдговориИзбриши
  8. Jako fino, jedino me muće svježi žumanjci. Naime, nikako ne možeš biti siguran da nemaju salmonele. Mislim da ovo nije za djecu jer je za njih trovanje salmonelom daleko opasnije nego za odrasle. Na žalost, porijeklo jaja ne igra ulogu, pa ni sbježina, već neke druge stvari, zato možda oprez nije na odmet. A jaja u prahu - ma ni u ludilu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svakako treba biti oprezan, postoji uvek opcija da se jaja pripreme na pari.:)

      Избриши