уторак, 09. мај 2017.

Paris-Brest sa jagodama



Varijacija omiljenog francuskog deserta sa finom kremom od jagoda i vanile. Recept je zakasnio za blogersku igricu koju smo imali prošlog meseca, ali stiže taman na vreme za omiljenu sezonu jagoda.:)


Sastojci: 250 ml vode, 100 ml ulja, 170 g oštrog brašna, prstohvat soli, 5 jaja, listići badema 

Vanil krema: 3 žumanca, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 3 kašike gustina, 350 ml mleka, komadić putera, 100 ml slatke pavlake

Krema sa jagodama: 400 ml slatke pavlake, 400 g jagoda, 2 kašike šećera u prahu, pola šolje kisele pavlake

Priprema:

U dubljoj posudi zagrejati vodu i ulje, pa kad provri sipati odjednom celu količinu brašna. Brzo promešati da se napravi velika "grudva" testa i skloniti sa ringle. Kad se malo prohladi, u smesu umešati jedno po jedno jaje i sve dobro umutiti mikserom. Staviti u špric sa širokim nastavkom.


Na papiru za pečenje nacrtati dva velika kruga i po njima istiskivati smesu, najpre veliki krug pa unutar njega još jedan manji, a na kraju preko ta dva kruga istisnuti još jedan odgore. Posuti listićima badema i staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 C oko 30 minuta (bez otvaranja rerne).    

Ostaviti da se venac potpuno ohladi a zatim ga preseći horizontalno na pola. Ovo je mera za dva srednja venca ili nekoliko manjih.:)
                                                            

Napraviti klasičnu vanil kremu, razmutiti žumanca, šećer i gustin sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i u toplo sipati, u tankom mlazu, umućena žumanca. Kuvati još par minuta da se krema zgusne a zatim pomeriti sa ringle. Dodati kockicu putera i ostaviti da se potpuno ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag i umešati u ohlađenu kremu.

Za kremu od jagoda umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Zasladiti po ukusu i umešati pola šolje kisele pavlake (oko 100 ml). Jagode očistiti od peteljki i jednu polovinu iseći na listiće, a drugu ispasirati u umešati u umućeni šlag.


Venac možete filovati na više načina, izaberite onaj koji vam se najviše dopada:

1. vanil krema + seckane jagode
2. umućena slatka pavlaka + seckane jagode
3. krema sa jagodama
4. kombinacija sva tri fila (vanil, beli i krema sa jagodama:)

Kada nafilujete venac, vratite poklopac i sve pospite šećerom u prahu pre služenja. Uživajte!:)

13 коментара:

  1. Ah, za mene obavezno ova prva kombinacija! Paris-Brest izgleda fantasticno u tvojoj izvedbi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno, lepo da podelimo... tebi prva kombinacija, a mi cemo se vec nekako snaci sa preostalim.:)))

      Избриши
  2. meni je ova krema od jagoda zanimljiva i daje mi inspiraciju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da ces nesto fino napraviti, ova krema se moze posluziti i kao sladoled.:))

      Избриши
    2. juče sam kupila Oreo keks , da napravim moj recept za kejk/keks pops, ali kupila sam one sa novom nadevom, od cizkejka jagode. Čak i kad sam skinula nadev pa mlevela keks smesa još uvek mirišala ovako,nije mi se nimalo svidelo, nadam se da nije i ova krema tako, nisam nastavila recept. jesi li ti ovo pravila kao sladoled , a to bez aparata za sladoled, jer ja ga nemam pa ne znam da li će biti kristala. Uopšte nisam još pravial sladoled sa umućenom pavlakom a deluje interesantno.

      Избриши
    3. bilo bi lepo da umesto kruga na papir nacrtamo veliko srce. :)

      Избриши
    4. Pravim cesto vocni sladoled po ovom receptu, samo menjam vrstu voca... nemam aparat za sladoled, jednostavno zamrznem sve u plitkoj plasticnoj posudi, pa posle seckam na kockice.:)
      P.S. lepo bi izgledalo i veeeliko srce!:))

      Избриши
    5. Naravno, vrlo praktican za sluzenje... evo ovako: http://kuhinjica-mignone.blogspot.rs/2013/07/karamel-sladoled.html

      Избриши
  3. Predivna nova slika u naslovu :)))

    Recept je, šta da kažem, fenomenalan :) Na prvi pogled sam pomislila da je iz kalupa, a kasnije sam pročitala da je kora nacrtana na papiru. Imam i ja recepte s crtanjem, ali nikako da ih postavim, nikako da stignu na red :)

    Vidi se da smo izašli iz zime i po receptima, jagodice se koriste punom parom :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaa, sef je glavni "krivac", doneo je buket bozura sa pijace i morala sam da ih ovekovecim.:) Zamalo da zakasnim i sa recepticem jer jagode tako brzo prodju... jedva cekam da razmenimo recepte sa crtanjem.:)))

      Избриши
  4. Volim ovaj kolač i podseća me i na nemački Bienen Stich. Jako lepo si ga napravila

    ОдговориИзбриши