уторак, 09. мај 2017.

Paris-Brest sa jagodama



Varijacija omiljenog francuskog deserta sa finom kremom od jagoda i vanile. Recept je zakasnio za blogersku igricu koju smo imali prošlog meseca, ali stiže taman na vreme za omiljenu sezonu jagoda.:)


Sastojci: 250 ml vode, 100 ml ulja, 170 g oštrog brašna, prstohvat soli, 5 jaja, listići badema 

Vanil krema: 3 žumanca, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 3 kašike gustina, 350 ml mleka, komadić putera, 100 ml slatke pavlake

Krema sa jagodama: 400 ml slatke pavlake, 400 g jagoda, 2 kašike šećera u prahu, pola šolje kisele pavlake

Priprema:

U dubljoj posudi zagrejati vodu i ulje, pa kad provri sipati odjednom celu količinu brašna. Brzo promešati da se napravi velika "grudva" testa i skloniti sa ringle. Kad se malo prohladi, u smesu umešati jedno po jedno jaje i sve dobro umutiti mikserom. Staviti u špric sa širokim nastavkom.


Na papiru za pečenje nacrtati dva velika kruga i po njima istiskivati smesu, najpre veliki krug pa unutar njega još jedan manji, a na kraju preko ta dva kruga istisnuti još jedan odgore. Posuti listićima badema i staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 C oko 30 minuta (bez otvaranja rerne).    

Ostaviti da se venac potpuno ohladi a zatim ga preseći horizontalno na pola. Ovo je mera za dva srednja venca ili nekoliko manjih.:)
                                                            

Napraviti klasičnu vanil kremu, razmutiti žumanca, šećer i gustin sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i u toplo sipati, u tankom mlazu, umućena žumanca. Kuvati još par minuta da se krema zgusne a zatim pomeriti sa ringle. Dodati kockicu putera i ostaviti da se potpuno ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag i umešati u ohlađenu kremu.

Za kremu od jagoda umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Zasladiti po ukusu i umešati pola šolje kisele pavlake (oko 100 ml). Jagode očistiti od peteljki i jednu polovinu iseći na listiće, a drugu ispasirati u umešati u umućeni šlag.


Venac možete filovati na više načina, izaberite onaj koji vam se najviše dopada:

1. vanil krema + seckane jagode
2. umućena slatka pavlaka + seckane jagode
3. krema sa jagodama
4. kombinacija sva tri fila (vanil, beli i krema sa jagodama:)

Kada nafilujete venac, vratite poklopac i sve pospite šećerom u prahu pre služenja. Uživajte!:)

13 коментара:

  1. Ah, za mene obavezno ova prva kombinacija! Paris-Brest izgleda fantasticno u tvojoj izvedbi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dogovoreno, lepo da podelimo... tebi prva kombinacija, a mi cemo se vec nekako snaci sa preostalim.:)))

      Избриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da ces nesto fino napraviti, ova krema se moze posluziti i kao sladoled.:))

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    4. Pravim cesto vocni sladoled po ovom receptu, samo menjam vrstu voca... nemam aparat za sladoled, jednostavno zamrznem sve u plitkoj plasticnoj posudi, pa posle seckam na kockice.:)
      P.S. lepo bi izgledalo i veeeliko srce!:))

      Избриши
    5. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    6. Naravno, vrlo praktican za sluzenje... evo ovako: http://kuhinjica-mignone.blogspot.rs/2013/07/karamel-sladoled.html

      Избриши
  3. Predivna nova slika u naslovu :)))

    Recept je, šta da kažem, fenomenalan :) Na prvi pogled sam pomislila da je iz kalupa, a kasnije sam pročitala da je kora nacrtana na papiru. Imam i ja recepte s crtanjem, ali nikako da ih postavim, nikako da stignu na red :)

    Vidi se da smo izašli iz zime i po receptima, jagodice se koriste punom parom :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaaa, sef je glavni "krivac", doneo je buket bozura sa pijace i morala sam da ih ovekovecim.:) Zamalo da zakasnim i sa recepticem jer jagode tako brzo prodju... jedva cekam da razmenimo recepte sa crtanjem.:)))

      Избриши
  4. Volim ovaj kolač i podseća me i na nemački Bienen Stich. Jako lepo si ga napravila

    ОдговориИзбриши