недеља, 26. март 2017.

Lisnate ružice sa pomorandžom


Za kišno nedeljno popodne - ove lisnate ružice momentalno popravljaju raspoloženje, možete ih napravititi već danas a onda se toplo ušuškati i uživati uz omiljeni film ili neku dobru knjigu.:)

Sastojci: 600 g mekog brašna, 1/2 paketića svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 jaja, 2 dl mleka, 1 dl vode, 200 g putera ili margarina + pekmez od pomorandže, listići badema, 1 jaje za premazivanje

Preliv od limuna: 150 g šećera u prahu, sok do pola limuna, 1-2 kašike vruće vode

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti na toplom dok se šolja ispuni. U dublju posudu staviti prosejano brašno, dodati so, jaja, pripremljeni kvasac, mlako mleko i vodu. Zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodati još malo tečnost ili brašna. Testo podeliti na 8 delova i oblikovati loptice. Ostaviti da odmaraju 10-15 minuta.


Svaku lopticu rastanjiti u krug i premazati sa malo malo maslaca i posuti brašnom. Ređati jednu koru preko druge, poslednju koru ne treba premazivati. Testo pokriti i ostaviti da odmara još 15 minuta.


Nakon odmaranja testo rastanjiti u pravougaoni oblik, više u dužinu nego u širinu. Celu površinu premazati marmeladom od pomorandže (toplo preporučujem Brankin recept:) i zaviti kao rolat. Rolatić iseći na 12 šnita dužine 5-6 cm i ređati u podmazan kalup tako da imaju dovoljno razmaka. Ostaviti na toplom da rastu još pola sata.

Pre pečenja rolnice premazati umućenim jajetom i posuti listićima badema. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-35 minuta. Gotove rolnice poprskati prelivom od limuna ili posuti šećerom u prahu.


Preliv od limuna: izmešati šećer u prahu sa limunovim sokom i malo vruće vode, pa tim prelivom poprskati ispečene ružice. A možete ih i samo premazati zagrejanim pekmezom, razblaženim sa malo vode, kako bi dobile lepu glazuru.:)


U najavi: sledeći put ćemo od istog testa napraviti ukusnu pletenicu i slane zalogajčiće.:)



8 коментара:

  1. Анониман26. март 2017. 21:27

    Ah, pecivo sa narandzom, jos preliv od limuna - ne moze da ne valja!

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Ovo testo je zahvalno za igranje u kuhinji, fino je i u slanim kombinacijama.:)

      Избриши
  3. Vjerujem da su divne jer naranča svemu daje divnu aromu.

    ОдговориИзбриши
  4. Na ovaj način vrlo često pravim kiflice ili rolatiće i testo se odlično lista...ovo mami da se jede.

    ОдговориИзбриши