Divan recept naše drage SmikiStef sa Coolinarike za mekane štrudlice sa filom od maka, lešnika i višanja. Testo se vrlo lako oblikuje, može se zamesiti uveče, nafilovati i ujutru ispeći, a ako baš ne možete da čekate možete ih i odmah peći, biće podjednako fine i ukusne, toplo ih preporučujem!:)
(originalni recept:)
Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 100 g šećera, 100 g maslaca, 3 dl mleka, 2 žumanca, prstohvat soli, naribana korica limuna, 1 jaje za premazivanje
Nadev: 300 g mlevenog maka (oraha, lešnika, rogača itd.), oko 1,5 dl mleka, 150 g šećera, 2 belanca, malo naribane korice limuna, 1 vanilin šećer
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju. U dublju posudu staviti brašno, šećer, dodati rastopljeni maslac, žumanca, pripremljeni kvasac i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo. Podeliti na 4 loptice i ostaviti da malo odmaraju.
Svaku lopticu rastanjiti u pravougaonu koru i premazati pripremljenim filom. Mleveni mak (orahe ili lešnike) preliti vrelim mlekom, dodati šećer, vanilin šećer i malo naribane limunove korice. Kad se malo prohladi dodati belanca umućena u šam. Fil podeliti na 4 dela (ja sam koristila mak i lešnike, a jedna štrudlica je premazana pekmezom od višanja:).
Premazane kore zaviti u študlice i pritisnuti dobro krajeve da se ne odlepe. Poređati u pleh i ostaviti da odmaraju oko pola sata, a mogu i preko cele noći (samo ne u frižideru). Pre pečenja štrudlice premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 40 minuta. Kad se malo prohlade, iseći na šnitice i posuti šećerom u prahu.
Prijatno grickanje!:)
Prelepe :) Nešto slično kao Štrudla od šesdt nedelja koju nikako da objavim.
ОдговориИзбришиZvuci vrlo interesantno, cekamo receptic i verujem da ce biti fino.:))
ИзбришиTe male štrudlice su predivne.:)
ОдговориИзбришиToplo ih peporucujem za probu.:))
ИзбришиJa ni sama ne znam koliko sam ih puta pravila do sada i zaista nema onog ko ih ne voli. Sa višnjama nisam još probala, bojim se da mi sok, koji višnje ispuste prilikom stajanja, ne nakvase puno testo.
ОдговориИзбришиZaista su zahvalne i vrlo fine u svim kombinacijama, a visnje se mogu prethodno malo prokuvati sa secerom da se napravi gusti pire.:))
ИзбришиI ja volim štrudle,a kad ih ovde gledam jasno mi je i zašto. Volim sve filove osim maka, a to je zaista jedna od retkih namirnica koje ne volim. Razlog ne znam. Moja mama u šali kaže da sam sigurno bila djanki u prošlom životu:)
ОдговориИзбриши:)) Mozes slobodno filovati sa orasima/lesnicima, verujem da ce se ukucani oduseviti.:))
ИзбришиOvo bilježim jer sve nešto mislim da ću ih raditi tati za rođendan, on voli ovakve kolače. Vjerojatno će u igri biti mak i rogač. Najviše mi se sviđa to što mogu stajati preko noći.
ОдговориИзбришиTata ce biti prezadovoljan a sigurna sam da ni ostali ukucani nece imati zamerki.;))
ИзбришиBaš lepe štrudlice, taman ima koliko treba i testa i fila. Ala se fino sladite :))
ОдговориИзбришиSef kaze da moze slobodno i vise fila za njega sledeci put, hihihi.:)))
ИзбришиNisam primetila ovaj recept ranije, ali cu morati da ga zabelezim:-) Predivno izgledaju!
ОдговориИзбришиStvarno su fine, a mogu se i odmah peci za one koji ne mogu da cekaju, hihihi...:)))
ИзбришиPredivne su! Obožavam štrudle, moraću da ih probam i po ovom receptu prvom prilikom. :)
ОдговориИзбришиDivnoo, drzacu onda fige i nadam se da ce vam se dopasti.:))
ИзбришиDivne su ti, Lanče! 💖 Stalno ih merkam, nikako da ih napravim..
ОдговориИзбришиGago, hoces li da dodjes ili da ih posaljem brzom postom?:)))
ИзбришиEto, pekla! Odlične su. Radila sam s makom i rogačem. Smanjila sam šećer, ali možda bolje da nisam jer mislim da si ga ti stavila baš onoliko koliko treba, a da opet nije previše slatko.
ОдговориИзбришиDivnoo, nadam se da se ukucanima dopalo, ovo je zaista pravi domaci receptic.:))
ИзбришиO kako divno izgledaju kod tebe, pozdrave saljem!
ОдговориИзбришиUzvracam lepe pozdrave i saljem najlepse zelje za godinu koja je tek pocela!:))
Избриши