четвртак, 15. децембар 2016.

Čokoladna meringue torta


Jedan lep receptić koji sam radila za septembarsko (rođendansko:) izdanje magazina Plezir. Nažalost nemam slike preseka, ali postaviću ih prvom prilikom čim je budem ponovo pravila.:) Tortica se sastoji od dve čokoladne beze (meringue) korice i puuuno penastog čokoladnog fila... e, tako, sada znate.:))

Doduše, rerna me baš i ne sluša pa neće lepo da osuši korice, ako imate koji zgodan savet kako do šuškavih korica od belanaca, slobodno napišite u komentarima.:))


Čokoladna (meringue) torta
(prečnik 20 cm)

Sastojci (kore): 4 belanca, 200 g šećera, 2 kašike kakaoa, malo limunovog soka

Fil: 4 žumanca, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, komadić maslaca, 100 g čokolade, 200 g slatke pavlake

Ganaš krema: 200 g slatke pavlake, 150 g čokolade

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju pažljivo umešati prosejani kakao i dodati kašičicu limunovog soka. Prebaciti u poslastičarsku kesu sa okruglim otvorom.
Na pleh od rerne staviti papir za pečenje i nacrtati dva kruga prečnika 20 cm. Unutar krugova rasporediti šam od belanaca. Staviti u rernu da se suši na 100 C oko 1-1,5 h, u zavisnosti od rerne.

Žumanca umutiti na pari sa šećerom da se zgusnu. Kad se malo prohlade, umešati komadić putera i dodati rastopljenu čokoladu. Posebno umutiti slatku pavlaku kao šlag i umešati u krem.

Na tanjir staviti prvu koru i premazati pripremljenim filom (ostaviti malo fila za premazivanje odgore i sa strane). Staviti drugu koricu preko fila i premazati u tankom sloju svuda okolo da se lepo izravna.
Tortu staviti u frižider da se malo ohladi, a zatim preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti pripremljenim ganašom.


Čokoladna glazura: rastopiti 75 g čokolade sa 2 kašike ulja na laganoj temperaturi. Kad se izjednači preliti preko tortice.


Ganaš krema: zagrejati slatku pavlaku i dodati kockice izlomljene čokolade. Promešati i ostaviti da se malo prohladi i stegne. Kad smesa počne da se steže, prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom i napraviti ružice po obodu torte.:)

20 коментара:

  1. EINE wunderschöne TORTE,,
    ein richtiger AUGENSCHMAUS

    wünsche noch eine schöne WEIHNACHTSZEIT
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda zaista odlicno. Jedva cekam priliku da je isprobam.

    ОдговориИзбриши
  3. a šta da kažem što uvek ne kažem...FANTASTIČNO!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Savršena!👌 Nisam do sada pravila merang-koru sa kakaom, moraću da isprobam! 💖

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasna je! OBožavam ovaj izgled glazure kao ogledalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je samo zbog toga sto se glazura nije sasvim stegla, zurila sam da napravim fotkice.:)

      Избриши
  6. Lana, prelepa je!
    Ja korice susim na 120 stepeni, sa odskrinutom rernom i ukljucenim ventilatorom unutra. I nakon 1h iskljucim rernu, a koru ostavim unutra dok se rerna ne ohladi.

    ОдговориИзбриши
  7. Dekoracija kao iz bajke :) Kupiću nastavak za pravljenje ružica, pa ću da vežbam, šteta je ne ukrasiti tortu ovako lepo :)

    Kore od belanaca pečem na 150°C tačno 1 sat, bez otvaranja rerne, a koru odmah izvadim iz rerne kad dodje vreme. Baš sam danas pekla koru i toliko je porasla da sam na kraju morala da je skratim po visini jer mi nije trebao debeli belanac. Sa kakaom nisam nikad pravila, probaću :) Inače, čini mi se da je 1 kašika alkoh.sirćeta bolja varijanta za šam od limuna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Provericu sutra po danu koji je broj nastavka, pa ti javljam.:) Hvala puno i na svim sugestijama, od kada smo promenili stednjak ne uspevam nikako da osusim kore kako bi trebalo.:)) p.s. jedva cekam da vidim sta si fino pravila.:)*

      Избриши
  8. Izgleda stvarno fenomenalno! Bez greske! Tipicno za Lanu!

    ОдговориИзбриши
  9. Objavili ste recept još 2016. godine, ali sam ja imala nesreću da Vas otkrijem tek pre desetak dana. Evo jednog saveta za sušenje korica od belanaca - ugrejati rernu na 250 stepeni, kada se lampica termostata isključi, ubaciti kore i rernu smanjiti na 100 stepeni. Sušiti 1,5 sat.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Srdacna dobrodoslica i hvala puno na sugestijama, bice isprobano prvom prilikom!:))*

      Избриши