четвртак, 30. јун 2016.

Fini recepti sa ribizlama



Jedan fini žele/džem od crvenih bobica i par predloga kako ga možemo iskoristiti u kolačima.:) To je ujedno i moja ulaznica za blogersku igricu Ajme, koliko nas je jer ovog puta tema su ribizle, a naša draga domaćica za ovaj mesec je Tanja sa bloga Ekspres lonac.:)

Žele/džem od ribizli



 Sastojci: 1 kg ribizli, 500 g šećera, 1 kesica Želinili Džemfixa 2:1, štapić vanile po želji

Priprema:

Ribizle operite i pažljivo odvojite od peteljki, najlakše pomoću viljuške - jednostavno svucite bobice.:) Voće stavite u dublju šerpu i dodajte kesicu Želina ili Džemfixa prethodno pomešanih sa 2 kašike šećera (možete dodati i štapić vanile ili kesicu vanilin šećera). Kad provri, dodajte preostali šećer i kuvajte oko 5 minuta. Vrući žele sipajte u čiste i zagrejane tegle i zatvorite - voilà, to je sve!:)

Napomena: žele/džem možete praviti i bez ovih dodataka, na klasičan način (kuvati dok se ne zgusne), ali ovo je vrlo jednostavan i brz način pripreme, sem toga zrnca voća ostanu divno cela.:)

Evo kako sve možete iskoristiti ovaj fini žele od ribizli.:)


Panacota sa želom od ribizli


Sastojci: 500 ml jogurta, 1 kesica želatina, 60 g šećera, 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Razmutiti želatin sa 2 kašike hladne vode i sačekati par minuta da nabubri. Za to vreme lagano zagrejati jogurt da bude mlak, dodati šećer i želatin, pomeriti sa ringle i mešati par minuta dok se sve ne rastopi. Kad se smesa malo prohladi, dodati umućenu slatku pavlaku. Rasporediti u manje posudice i ostaviti u frižider da se fino rashladi i stegne.

Pre služenja, panacotu pažljivo izvaditi na tanjir (malo odvojiti nožem od ivica kalupa ako se zalepi) i servirati uz par kašika želea od rizbizli.:)



Rolat sa džemom od ribizli


Sastojci: 2 jaja, 150 g šećera, 150 g brašna, 6 kašika mleka, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice + džem od rizbizli (ili drugog voća)

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati jedno po jedno žumance, zatim šećer, mleko i na kraju polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Naribati i malo limunove korice radi lepše arome.
Smesu sipati u manji pleh (22x32 cm) i peći na 180 C oko 15 minuta.

Pečenu koru prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti u rolat. Kad se ohladi, pažljivo razmotati i nafilovati pekmezom po želji. Zaviti ponovo u rolat i posuti šećerom u prahu.:)

Napomena: u ovaj džem sam dodala i malo borovnica, pa je zato tamniji.:)


Tart sa džemom/želeom od rizbizli


Sastojci: 250 g mlevenog keksa (Plazma, integralnog i dr.), 125 g maslaca, 2 kašike šećera (po želji) + džem/žele od rizbizli 

Priprema:

Keks fino samleti, dodati šećer (po želji) i sve preliti rastopljenim maslecem. Izjednačiti smesu i utisnuti u duguljasti ili okrugli kalup. Staviti u frižider da se stegne, a zatim filovati po želji - u ovom slučaju sa džemom od ribizli.:)

Predlog za serviranje: koricu možete napraviti i od čokoladnog keksa ili jednostavno dodati kašiku-dve kakaa u smesu. Za fil možete napraviti kremu od maskarpone sira (malo zasladite po ukusu) i prelijte sa par kašika želea ili jednostavno pospite svežim bobicama.:) 


Pod tagom ribizle možete pronaći još nekoliko receptića sa ovim ukusnim bobicama.:)

14 коментара:

  1. Divni recepti..ja moram da propustim ovaj krug jer kod nas ribizla ima jako retko a od cene da ti se zavrti u glavi..Divne slike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, zao mi je sto su tako skupe, ni kod ih nema bas uvek, osim kad se naleti na pijaci.:)

      Избриши
  2. Prava uživancija za oči! Kako ne radim nikakve džemove, pekmeze i slično, ovo mi je onako baš za guštanje iz daleka.

    ОдговориИзбриши
  3. Lep kalup za panakote. I saa prwlivom bi izgledalo lepo. Tek sam juce htela da pravim panakotu sa jogurtom ali nisam jer mislila sam da ce ispasti kselo. Kako ispalo kod tebe?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kalupic je silikonski, pa je lakse izvaditi kolace... a panakota sa jogurtom bude vrlo osvezavajuca i fino se slaze sa prelivom od voca.:)

      Избриши
  4. Divan žele i još lepši predlozi gde se sve može sa njim.. Rolat mi je favorit ❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago... a rolatic bude posebno ukusan sa pekmezom od kajsija, ma zapravo bilo koji dolazi u obzir.:))

      Избриши
  5. Dobro jutro "na blog" (kao kad kažu dobar dan u kuću :)))

    Al' bi mi leg'o rolat za doručak :))

    Svi recepti su sjajni, slike kao i uvek odlične :) Korisne ideje deliš s auditorijumom.

    ОдговориИзбриши
  6. Jako lepi recepti ,sad baš da možemo napraviti nešto sa ribizlama!Divni predlozi,ne znam šta mi je bolje.Sve... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, sad im je upravo sezona, pa se nadam da ce neki receptic posluziti za inspiraciju.:)

      Избриши