Ovo je jedna lepa ideja koja često kruži Pinterestom, mekano biskvitno testo sa interesantnim motivom u sredini. Umesto zečića u preseku se mogu naći zvezdice (za Božić), srca (za Valentinovo) ili bilo koiji drugi motiv koji vam padne na pamet. Možete čak napraviti i kontrast, tako da žuti motiv bude u sredini a tamno testo okolo, izgledaće vrlo lepo kao na ovoj slici.:)
Uskršnji zeka kolač
Sastojci: 6 jaja, 180 g šećera, 100 ml mleka, 100 ml ulja, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo naribane korice limuna ili pomorandže + 1,5 kašika kakaa (za braon
koru), 1 kašika ruma
Priprema:
Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna ili pomorandže. Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).
U jednu trećinu smese umešajte
kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3
smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.
Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga. Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.
Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir. Pospite šećerom u prahu i isecite na šnitice između zeka.:)
Predlog: braon korica koja je preostala može se iskoristiti za pravljenje čokoladnih jaja.
Dakle, nemam reči koliko ovo slatko izgleda! Zekica je med medeni, a i kolač je sigurno fin uz popodnevnu kaficu ili čaj.. ♥
ОдговориИзбришиHvala puno draga Gago, izvoliii na kaficu i kolacice!:)))
Избришиsa-vr-še-no!! svaka čast!
ОдговориИзбришиHvala puno draga Kato!:))
ИзбришиPreslatko :) Tako efektno, a tako jednostavno, samo se trebalo dosetiti :) Imam raznorazne modlice i "kupila" sam ideju :)
ОдговориИзбриши:) Verujem da ce kod tebe sve ispasti savrseno, jedva cekam da vidim sta si odabrala.:))
ИзбришиSuper je ideja, pravila sam nešto slično u mojoj Valentinki sa srcem .Zekica je perfektno ispao
ОдговориИзбришиTesto je sasvim jednostavno, ali klincima je posebno zanimljivo zbog zecica.:)))
ИзбришиDopada mi se ova ideja, preslatko izgleda :)
ОдговориИзбришиSad nesto gledam, mislim da bih mogla povecati smesu za 2 jaja, da bude vise zutog dela.:))
ИзбришиPreslatko!
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиPostovana, hvala za divne recepte! Zeku modlu sam nasla, a mogu li Vas zamoliti za dimenzije kalupa i da li mi mozete preporuciti koji da kupim. Hvala, puno, puno pozdrava!Tanja
ОдговориИзбришиDraga Tanja, evo upravo sam izmerila kalupic (8,5 x 21 cm), nesto je kraci od klasicnih kalupa i sav je od lima. Imam ga dosta dugo i mislim da je kupljen u limarskoj radnji, mada se sada mogu naci i vrlo lepi moderni kalupi, ali nisam jos pekla u njima.:) Eto, nadam se da sam bar malkice pomogla... saljem lepe pozdrave!:)))
ИзбришиGledala sam da to napravim i ja za Uskrs ali nekako se na kraju ipak nisam odlučila. Krasno izgleda.
ОдговориИзбришиBice prilike za reprizu, mozda vec za neki prvi naredni praznik.:))
ИзбришиMalo zezanja al efektno :-)
ОдговориИзбришиVeki, sve se vrlo jednostavno pravi, samo na prvi pogled izgleda komplikovano.:))
ИзбришиMeni bi bilo žao da zagrizem kolač....fenomenalno izgleda i ideja je zaista originalna.
ОдговориИзбришиHvala puno draga Zorice!:))
ИзбришиSretni praznici!
ОдговориИзбришиUspeeelo! Moj mali sin kaze da nikada bolji kolac nije jeo. Hvala!
Draga Tajci, sretni praznici i drago mi je da je zeka kolac uspeo, hvala Vam na javljanju i saljem veliki pozdrav, narocito malom degustatoru!:))
ИзбришиSuper, super ideja!
ОдговориИзбришиДодајем кокосово брашно и правим белог зеку - шаљем фотке🐇🐰
ОдговориИзбришиSuper ideja, cekam fotkice!:)))
Избриши