Malo slatke inspiracije za nastupajuće uskršnje praznike, ali i za neke posebne i svečane prilike. Do Uskrsa je ostalo još dve nedelje, tako da imate dovoljno vremena da nabavite sve sastojke.:) Možda ćete neke recepte prepoznati iz prošlogodišnjeg izdanja magazina MEZZE, a evo ih sada po prvi put i na blogu.:)
Korpice sa drškom (ukusne i dekorativne, baš kao prave korpice:)
Za 30 korpica: 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 1 kašičica kakao praha, 1 kašika pekmeza po želji, 30 g čokolade, 30 g maslaca ili margarina
Dekoracija: oko 100 g čokolade, seckane žele bombone,
cvetići i sl.
Priprema:
Izmešajte mlevene orahe i šećer u prahu, dodajte kakao,
kašiku pekmeza, komadić maslaca i rastopljenu čokoladu. Sve fino izmešajte i napravite 30 kuglica veličine krupnijeg zrna grožđa.
Korpice je najlakše oblikovati uz pomoć male metalne modlice. U modlicu stavite najpre papirnatu korpicu i utisnite jednu kuglicu smese tako se obloži cela korpica. Zatim preokrenite modlicu i skinite papirić, kolačić malo stisnite po sredini da dobije izgled prave korpice. A sada napravite još korpica od preostale smese.:)
Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i stavite je u fišek napravljen od masnog papira. Na celofanu ili na masnom papiru “nacrtajte” čokoladne drškice i ostavite ih da se potpuno ohlade i stegnu. Zatim rastopljenom čokoladom našarajte i obod korpica, pa na kraju stavite drškice.
Korpice možete napunite ganaš kremom, seckanim žele bombonama ili bombonicama u obliku jaja, ako dodate i neki cvetić izgledaće vrlo lepo na tanjiru sa sitnim kolačima.:)
Čokoladna jaja (vrlooo ukusni kolačići, sa rumom:)
Sastojci: 150 g mlevenog keksa (ili ostaci biskvitnog testa ), 1-2 kašike ruma, 50 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 50 g mlevenih oraha ili lešnika
Glazura od čokolade: 100 g čokolade, 3 kašike ulja
Priprema:
Ako vam je možda preostalo malo biskvitnog testa (pravili ste rolat ili tortu, pa isekli krajeve), jednostavno ih prelijte sa rumom i izmrvite. Umesto toga možete koristiti i mleveni keks. Dodajte još i maslac sobne temperature, šećer u prahu i mlevene orahe ili lešnike. Sve fino
sjedinite i oblikujte ovalne kolačiće. Ostavite ih da se malo rashlade, a zatim ih
prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite šećernim mrvicama i cvetićima.:)
Sastojci: 500 g šargarepe, 250 g šećera, kora i sok jedne manje pomorandže, sok od 1/2 limuna + kristal šećer, žele bombone za dekoraciju
Priprema:
Šargarepu oljuštite i fino narendajte (kao jabuke), pospite kristal
šećerom i sipajte oko 50 ml vode. Kuvajte na srednjoj temperature oko 30-40
minuta dok skoro sva tečnost ne ispari. Pri kraju kuvanja dodajte sok i
naribanu koricu pomorandže i sok od pola limuna. Kuvajte još desetak minuta i
isključite, ostavite na ringli dok se potpuno ne ohladi.
inspiracija za receptić:)
Na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom (u sredini) i Čokoladne praline sa kafom (sasvim levo:), a u sledećem postu sledi recept za Uskršnji zeka kolač u pozadini.:))
Umetnica! Dobicu kompleks! Dolazim prvim avionom, ovome se ne moze odoleti!
ОдговориИзбриши:) Cekaaaam te, samo javi kad stizes.:))))
ИзбришиDivni, divni, diiiiiivni! ♥ Izrada profi, u ukus ne sumnjam :*
ОдговориИзбришиGago, sta tek da kazem za tvoje tortice!:)))
ИзбришиPredivna kolekcija kao i uvek :)) Inspirativno, dekorativno i verujem preukusno :))))
ОдговориИзбришиNadam se da ce neki receptic posluziti za inspiraciju.:))
ИзбришиLana,predivno,čarobno...
ОдговориИзбришиVeeeeliki pozdrav mojoj dragoj ekipi!:))
ИзбришиE Lanice kad bi ti jednog dana otvorila poslastičarnicu nikad ne bi bilo ni jedne stolice prazne!
ОдговориИзбриши:)))) Veki, samo ako dobijem na lutriji!:P
ИзбришиNa tvom blogu fotografije i hrana prevazilaze recepte od kojih su nastali, to je prava umjetnost! Svaka cast!
ОдговориИзбришиDraga, hvala ti na lepom komentaru.:))
ИзбришиБраво!! Всичко изглежда невероятно красиво и доставя удоволствие!!
ОдговориИзбришиПоздрави!!
Thank you, dear Rumi!:))
Избришиtočno, posve sam zaboravila da je pravoslavni Uskrs uskoro. Od kada mi nema mame i tete.... I podsjetila si me na ono što je davno, davno radila i moja mama - šargarepice - mrkvice. Posve sam na njih zaboravila. Ma, svi ovi su prosto savršeni, i po okusu i po izgledu! Ahhhhhh..
ОдговориИзбриши:) Ove godine je nekako bas dugacka pauza, najvise volim kada se oba praznika padnu istog datuma.:)) A mrkvice su divni starinski kolacici, ne pravim ih cesto ali se nekada bas uzelim.:))
ИзбришиUmetnica!
ОдговориИзбришиcmoook...:)))
ИзбришиKako su lepi kolači ;)) Svaka ti čast na strpljenju u vezi s pipavim detaljima :) Ovako ne može svako da kuva i mesi, ne, ne..
ОдговориИзбришиHvala ti draga, zapravo ti pipavi poslovi me nekako najvise i odmaraju.:))
ИзбришиKao i uvijek savršeno!
ОдговориИзбришиHvala puno draga Ingrid!:)
ИзбришиNestvarno lepi kolačići, blago tvojim ukućanima i gostima, ovo je praznik za oči, neprevaziđena si Lanice mila :*
ОдговориИзбришиNestvarno lepi kolačići, blago tvojim ukućanima i gostima, ovo je praznik za oči, neprevaziđena si Lanice mila :*
ОдговориИзбриши