уторак, 22. септембар 2015.

Buhtle sa šljivama


Auu, baš zabušavam sa postovima u poslednje vreme.:) Ovog puta pravimo jedan fini recept sa šljivama sa divnog poljskog bloga Wypieki i dania z pasja. Iskoriste dok još ima voćkica na pijaci i napravite ove mirisne buhtlice.:)

Buhtle sa šljivama (i maskarpone sirom)


Sastojci: 250 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 125 ml mleka, prstohvat soli, 1 vanilin šećer, 1/2 kašičice cimeta, 30 g maslaca, malo naribane limunove korice, 1 jaje + 1 žumance za premazivanje

Fil: 8 svežih šljiva, 8 kockica šećera, 150 g maskarpone sira (po želji)

Priprema:

Razmutite kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira.

U dubljoj posudi izmešajte brašno, prstohvat soli, vanil šećer, cimet i naribanu limunovu koricu. Dodajte pripremljeni kvasac, jaje, istopljeni maslac i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo koje se ne lepi za ruke, ako je potrebno dodajte još malkice brašna. Pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta dok se ne udvostruči.


Testo podelite na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku malo rastanjite i u sredinu stavite po jednu celu šljivu, a umesto koštice stavite kockicu šećera. U originalnom receptu piše da se stavi i kašika sira (ja sam pravila bez toga), a vi možete slobodno staviti po želji. Pažljivo zatvorite loptice da fil ne iscuri i poređajte ih u podmazan manji okrugao kalup (prečnika 20 cm).

Ostavite da buhtlice još malo odmaraju dok se rerna zagreje. Pre pečenja, premažite ih umućenim žumancetom sa malo mleka i pecite na 200 C oko 30 minuta. Gotove buhtlice pospite šećerom u prahu. Prijatno!:)

Ako možda još niste upoznali blog Wypieki i dania z pasja, tople preporuke da to učinite već danas.:)


18 коментара:

  1. Lana, buhtle su ti fantastičnei ja ih pravim na mnogo načina i svaki jedan način podjednako volim....inače blog je fantastičan i mnogo finih recepata.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i mjoš ovo da dodam, vrlo slično testo, ako nije i isto, sam pravila po receptu jedne ruskinje Yelene i znam to testo koliko je dobro.

      Избриши
    2. Draga Zorice, u pravu si, njeni recepti su uvek inspirativni, bas volim njen blog.:) p.s. zapravo sva testa su vrlo slicna, ne moze se tu puno pogresiti... tople preporuke.:)

      Избриши
  2. Oprosticemo ti dugi izostanak ;-)...buhtle su divne. Svidja mi se upotreba svjezih sljiva u njima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Dobro je sve dok me grdite.:))) zapravo, verujem da bi bile fine i sa kajsijama, mozda bi se dalo jos nesto lepo iskombinovati.:))

      Избриши
  3. Divno, jako volim buhtle :) sviđa mi se ideja sa kockicom šećera :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, znala sam da ce se tebi posebno dopasti, majstorice nasa za lepa peciva.... posto samo testo nije previse slatko, kockica se taman fino rastopi koliko treba.:))

      Избриши
  4. Joj, obožavam buhtle i nikada ih ne radim. :)) Ovako ih nikada nisam jela, uvijek je to bilo s pekmezom od šljiva, a ovo je odlična novina. Divno izgledaju, dala si mi volju da potrošim vrijeme na ono što ne bi trebalo jesti. :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja ih nisam dugo pravila, meni je Masaterin recept za buhtlice najlepsi, a i ovo je bila interesantna proba.... ma, slobodno napravi, jedna mala buhtlica nece skoditi.:))

      Избриши
  5. Prelepe i jos sa sljivama :) Ne pamtim kad sam ih pravila ili jela poslednji put, stvarno moram da isparvim gresku :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moras, obavezno... mislim da se ukucani nece puno buniti.:))

      Избриши
  6. S obzirom da zabušavam već duže vrijeme po pitanju bloga, lakše mi je kad vidim da je vrijednica poput tebe u istom elementu.
    Buhtlice su krasne, sa šljvama (i mascarponeom) ih nisam nikad jela

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Izgleda da je nesto virusno, hihihi... pa nas je sve uhvatilo.:D salim se, neki put prija napraviti malo pauzu, a buhtlice toplo preporucujem.:)

      Избриши
  7. Super izgledaju, nisam nikada radila buhtle sa sviježim šljivama uvijek sam koristila pekmez.

    ОдговориИзбриши
  8. Iako buhtle uopšte ne pravim, volim kad ih vidim ovako lepo skockane kod drugog.. Divno ti izgledaju, prosto dobijem želju da ih i ja zamesim ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago, mozes i kod mene na buhtlice, samo proveri kad imas prvi autobus i ukrcavaj se!:)))))♥

      Избриши
  9. Rijetko radim buhtle jer ih moja mama radi savršeno. Ove tvoje izgledaju pahuljasto

    ОдговориИзбриши