Venac
sa kandiranim narandžama
Sastojci:
500 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 80 g šećera,80 g
putera, 2 jajeta, oko 125 ml mleka + 125 ml jogurta, naribana korice narandže + 50 g kandirane
korice narandže, manja teglica pekmeza od kajsija
Priprema:
Razmutiti
kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da
se kvasac aktivira.
Pomešati
brašno, šećer i so, dodati rastopljeni puter, nadošli kvasac, 1 jaje + 1
belance, malo naribane korice pomorandže i sa mlakim mlekom zamesiti glatko
testo. Ako je potrebno dodati još malo mleka ili brašna. Testo pokriti i
ostaviti da odmara 20 minuta.
Okrugli
kalup prečnika 24-26 cm podmazati puterom i posuti sa malo brašna.
Testo koje je lepo naraslo, podeliti na 10 delova (8 ili 9 loptica + 1 veći deo za trouglove). Svaku lopticu malo rastanjiti na dlanu, pa na sredinu staviti punu kašičicu pekmeza od kajsija i skupiti krajeve testa. Tako oblikovane loptice poređati uz ivicu kalupa jednu pored druge.
Preostalo testo rastanjiti u pravougaonu koru i točkićem iseći 9 jednakih trouglova. Trouglove postaviti preko loptica, a krajeve testa podvući ispod njih da se ne pomere prilikom pečenja. Testo pokriti i ostaviti da odmara još pola sata dok se rerna zagreje.
Ideja: u originalnm receptu loptice se filuju čokoladom, a vi možete koristiti omiljeni čoko namaz, puding kremu ili pekmez po želji.:)
Divan i pufnast, naranče volim u svim oblicima! :) Molim jedan Insta profil, da mi zvrcne telefon na svaki novi recept! Mora više ljudi da zna za divote sa tvog bloga.
ОдговориИзбришиKandirano voće i testo obožavam👏
ОдговориИзбриши