петак, 6. јануар 2023.

Venac sa kandiranim narandžama

 


Dragi moji, hvala puno na svim lepim komentarima i novogodišnjim željama koje ste mi napisali proteklih dana ispod receptića.:) Sve sam ih pročitala, ali ne mogu vam trenutno odgovoriti direktno ispod postova jer me blogger platforma ne registruje kao autora sajta.

Pre nekog vremena, kompjuter je bio na kompletnom servisu i po povratku sam morala ponovo da se registrujem na sve omiljene stranice i platforme (a znate kako je veselo kada morate da se prisetite svih lozinki ili da napravite nove:).

Još uvek mogu da kuckam recepte (iz backgrounda:), ali ne mogu da povežem te dve stranice (onu koju vi vidite i onu "radnu" na kojoj postavljam tekstove i fotke). Dok se ne reši i taj blogproblemčić, stiže jedan lepi receptić uoči Božića uz najlepše želje svima koji sutra slave da provedu radosno praznike u miru i sa onima koje vole!:)

Venac sa kandiranim narandžama 

(originalni receptić)

Sastojci: 500 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 80 g šećera,80 g putera, 2 jajeta, oko 125 ml mleka + 125 ml jogurta, naribana korice narandže + 50 g kandirane korice narandže, manja teglica pekmeza od kajsija

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

Pomešati brašno, šećer i so, dodati rastopljeni puter, nadošli kvasac, 1 jaje + 1 belance, malo naribane korice pomorandže i sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Ako je potrebno dodati još malo mleka ili brašna. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.

Okrugli kalup prečnika 24-26 cm podmazati puterom i posuti sa malo brašna.

Testo koje je lepo naraslo, podeliti na 10 delova (8 ili 9 loptica + 1 veći deo za trouglove). Svaku lopticu malo rastanjiti na dlanu, pa na sredinu staviti punu kašičicu pekmeza od kajsija i skupiti krajeve testa. Tako oblikovane loptice poređati uz ivicu kalupa jednu pored druge.

Preostalo testo rastanjiti u pravougaonu koru i točkićem iseći 9 jednakih trouglova. Trouglove postaviti preko loptica, a krajeve testa podvući ispod njih da se ne pomere prilikom pečenja. Testo pokriti i ostaviti da odmara još pola sata dok se rerna zagreje.


Pre pečenja, venac premazati umućenim žumancetom i posuti kandiranom koricom narandže. Peći na 200 C oko 35-40 minuta da se lepo ispeče i zarumeni. Još topao venac, po želji premazati medom ili zagrejanim pekmezom od kajsija da dobije poseban sjaj. Poslužiti uz belu kafu za božićni doručak.:) Prijatno!:)

Ideja: u originalnm receptu loptice se filuju čokoladom, a vi možete koristiti omiljeni čoko namaz, puding kremu ili pekmez po želji.:)

2 коментара:

  1. Divan i pufnast, naranče volim u svim oblicima! :) Molim jedan Insta profil, da mi zvrcne telefon na svaki novi recept! Mora više ljudi da zna za divote sa tvog bloga.

    ОдговориИзбриши