субота, 1. јун 2019.

Amaretti i rezultati darivanja:)


Dragi moji, pre svega želim da se zahvalim svima vama koji ste proteklih dana ostavljali lepe komentare na blogu i podelili divna sećanja na omiljene slatkiše iz detinjstva. Uživala sam u svakoj vašoj priči i zamislila mirise tek ispečenih krancli, vrućeg karamela, jabuka, slatkih kiflica.... sve ono što čini magiju lepih uspomena iz detinjstva.:)

Volela bih da mogu podeliti više poklona, ali biće još prilike... ovog puta najviše sreće su imale Mucika, Irenalana i Bezglutenske čarolije (dodala sam još jedan kompletić:). Zamolila bih moje drage dame da mi pošalju podatke kako bi im knjige i kalupići što pre stigli. Možete mi pisati na mejl: mignonne-le@hotmail.com 


AMARETTI

A sada (konačno:)) receptić  za ukusne "oblačiće" od badema i belanaca koji se samo tope. Spremaju se sasvim lako i brzo, a od ove mere izađu skoro dva pleha kolačića. Mislim da bi bili isto tako fini i sa lešnicima, pogotovo ako ih malo našarate rastopljenom čokoladom, uhhh...



Sastojci: 2 belanceta, 100 g šećera, 150 g mlevenih, blanširanih (i malo proprečenih) badema, 1 ravna kašika brašna, prstohvat soli

Priprema:

Ako koristite bademe u ljusci, potrebno ih je prethodno oljuštiti i kratko prosušiti u rerni. Najjednostavnije je bademe preliti ključalom vodom i ostaviti 5 minuta da stoje, a zatim ih ocediti. Sačekati da se malo prohlade, pa im samo skinuti tanku braon ljusku (to ide prilično brzo). Očišćene bademe raširiti po plehu i sušiti desetak minuta u zagrejanoj rerni na 150 C (okrenuti ih po potrebi).

Kad se bademi prohlade, prebaciti ih u blender ili mlin za kafu, dodati ravnu kašiku brašna i usitniti u što finiji prah (možete ih miksati i sa malo šećera).


Belanca umutiti u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju lagano umešati mlevene bademe i sve sjediniti varjačom. Smesu prebaciti u špric sa većim okruglim otvorom i istisnuti puslice preko papira za pečenje. Špric postaviti uspravno i lagano istisnuti smesu počevši od sredine, bez pomeranja šprica. Ostaviti mali razmak između kolačića kako se ne bi zalepili prilikom pečenja (ako se napravi šiljasti vrh na kolačićima, samo ga lagano pritisnuti na dole mokrim prstom).

Kolačiće više sušiti, nego peći, na 175 C oko 15-20 minuta (bez otvaranja rerne). Tek nakon tog vremena, možete otvoriti rernu i proveritit da li su kolačići dovoljno isušeni. Ako je potrebno vratiti ih još minut-dva u rernu da se peku.

Kolačiće izvaditi iz pleha tek kad se malo prohlade (najlakše ih je špatulicom odvojiti od papira). Ako želite možete ih isprskati rastopljenom čokoladom, a mi smo ih grickali ovako "naturale".:) Ohlađene kolačiće čuvati u zatvorenoj kutiji kako bi ostali fini i hrskavi.

Prijatno grickanje!:)))


6 коментара: