Posle duže pauze, evo jednog laganog i finog receptića za desert. Potrebno vam je pola pakovanja lisnatog testa i svilenkasta limun kremica koju ćete napraviti za desetak minuta (samo nemojte pasti u iskušenje da sve poručkate pre nego nafilujete rolnice:))).
Sastojci: 250
g lisnatog testa, 250
ml slatke pavlake, 2
jaja, 4
kašike šećera, 1
vanilin šećer, sok
od 1 limuna, 1
kašičica gustina, 25
g putera, 1
jaje za premazivanje rolnica
Priprema:
Lisnato
testo tanko razviti i iseći na trakice širine oko 1 cm. Kalupiće premazati maslacem i namotati trakice testa tako da se malo preklapaju. Gotove rolnice poređati na
pleh preko papira za pečenje i premazati ih umućenim jajetom. Po želji, možete ih posuti i listićima badema.:)
Rolnice pecite na 200 C oko 15-20 minuta, dovoljno je da blago zarumene. Sačekajte da se malo prohlade, pa ih pažljivo skinute sa kalupa.
Priprema kreme: umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati sok od limuna i gustin. Kuvati na pari desetak minuta da se krema zgusne. Kad je skoro gotovo, dodati komadić
putera i ostaviti na stranu da se ohladi.
Slatku
pavlaku umutiti kao šlag i umešati ohlađenu kremu od limuna. Sve staviti u
špric sa zvezdastim nastavkom i napuniti lisnate kornete. Pospite ih šećerom u prahu i čuvajte na hladnom do služenja.:)
Ideja: rolnice se mogu puniti i voćnim kremom, jednostavno umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte malo pasiranog voća po želji (jagode, maline, kupine i sl.), a kad se rashlade biće poput pravog sladoleda.:))
Savrsene! Prvom prilikom probam! Vec sad znam da ce nestati u trenu! Hvala puno na receptu !!
ОдговориИзбришиDraga, sigurna sam da ces ih fantasticno napraviti, kod tebe nema sta da ne uspe!:))**
ИзбришиPreslatke su. Kao bolje šaum role!
ОдговориИзбриши:) Degustatori se nisu bunili, hihihi...:)))
ИзбришиJako lepo! Samo jos da znam gde bih mogla da nabavim kalupe :-)
ОдговориИзбриши:) Draga, za prvu pomoc mogu posluziti kornetici od kartona ili cak kupovni korneti, samo ih treba obloziti folijom, meni su tako pomogli u pocetku.:) p.s. gledacemo nekako da i pravi kalupici stignu do tebe.:))*
ИзбришиBaš su lepe šamrolne.I ja volim najviše sa slatkom pavlakom...:)
ОдговориИзбришиHvala puno, draga... slazem se, tako su najukusnije.:))
ИзбришиOpaska u vezi s limun kremom ti je sasvim na mestu, kod mene je u vrhu svih kremova i namerno je ne pravim često - jer bi bilo kao u tvojoj poruci :)
ОдговориИзбришиRolnice pune krema su pravi izazov :))
:)) Ma, znala sam da ima jos ljubitelja limun krema, sef ga obozava u oblandama, ali i rolnice mogu da prodju.:))
ИзбришиJa sam isto jedna od ljubitelja limun krema. Jedna od zaštita za limun kremu je praviti duplu meru, jedna se lizne, pa lizne pa nestane, a drugom se filuje. Jedino tako se može zasigurno završiti punjenje rolnica. To je bio patent moje mame, kada je u stara vremena tata bio zamena za mikser i mutio kreme za torte i kolače. Šalu na stranu, divne rolnice.
ОдговориИзбришиDraga Aleksandra, odlican savet i sve pohvale za timski rad!:))) p.s. bas mi je drago da se nas klub ljubitelja limun krema tako lepo uvecava!:))) Veliki pozdrav!
ИзбришиPrelepo :)
ОдговориИзбришиHvala draga Jafi.:))
ОдговориИзбришиovo je predivno... a nije ni čudo od Mignonne je
ОдговориИзбришиHvala puno draga Miro!:))❤️
Избриши