недеља, 16. јул 2017.

Musaka od patlidžana


Jedna od omiljenih letnjih musaka je upravo sa patlidžanima, napravimo je barem jednom u sezoni.:) Na prvi pogled postupak se može učiniti komplikovan, ali zapravo je sve veoma jednostavno. Priremu ćete maksimalno olakšati tako što ćete zamutiti smesu za palačinke i koristiti je za pohovanje. U drugom tiganju za to vreme možete pripremati nadev. Na kraju ostaje da sve lepo sjedinite i kratko zapečete u rerni. Voilà, ručak je na stolu!:)

Musaka od patlidžana


Sastojci: 2-3 patlidžana srednje veličine, 500 g mlevenog mesa, 1 crni luk, so, biber, seckani peršun, ruzmarin

Smesa za pohovanje: 1 šolja brašna, mleko/mineralna voda, malo soli, prtohvat bibera, 1 jaje

Za prelivanje: 2 jajeta, oko 3 dl mineralne vode, malo kačkavalja za posipanje

Priprema: 

Patlidžane oljuštite i isecite na tanke šnite, zatim posolite i ostavite da odstoje desetak minuta. Patlidžani će za to vreme pustiti sok, slobodno ga upijte kuhinjskim papirom.

Napravite gušću smesu kao za palačinke (sa vodom ili mlekom po želji). Isečene patlidžane spuštajte jedan po jedan u pripremljenu smesu i pržite na zagrejanom ulju da fino porumene sa obe strane. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.


Pripremite nadev, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk da postane staklast. Dodajte mleveno meso i začine po ukusu, dinstajte sve zajedno desetak minuta. U dublju posudu za pečenje poređajte najpre red patlidžana, a odgore rasporedite polovinu mesnog nadeva. Postupak ponovite još jednom, neka na vrhu budu preostali patlidžani.

Musaku prelijte razmućenim jajima i mineralnom vodom, te pospite naribanim sirom. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 C oko 30 minuta da se sir fino rastopi. Poslužite toplo ili mlako uz kiselu pavlaku po želji. Prijatno!:) 

  
Napomena: umesto u smesi za palačinke, patlidžane možete pohovati i na uobičajeni način (malo brašna i razmućeno jaje). Međutim, na ovaj način dobijete vrlo ukusne šnitice koje možete poslužiti i kao samostalan obrok uz neku salatu. Čak su se dopali i šefu, koji nije baš ljubitelj patlidžana, pa eto zgodnog načina da ih približite ukućanima koji ih možda ne vole.:)

U nastavku je kartica sa receptom za vašu arhivu.:))


7 коментара:

  1. Bar jednom godišnje napravim grčku musaku, a stvarno je proces pripreme dug. Zato radije samo pohujem patlidžan, malo brašna pa u jaja, i eto dobrog obroka. Napravim puno toga i onda danima uživam, to mi je najbolji način pohovanja patlidžana :) Volim musake te se možda rešim da napravim i po tvom receptu. Prvo da malo skoknem do GR i tamo uživam u njihovoj musaki. Ma koliko pazila kod kuće na sve detalje, uvek mi je tamo lepša i ukusnija :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas bih volela da probas na ovaj nacin, ali pre toga drzim vam fige za jedan lep odmor u Grckoj i degustaciju njihovih specijaliteta.:))

      Избриши
  2. Анониман16. јул 2017. 13:03

    Baš si se potrudila i rezultat je fantastičan

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam! A tvoja je musaka tako fotogenična!

    ОдговориИзбриши
  4. Mnogo volim ali izbegavam zbog prženja patlidžana, medjutim, moraću bar jednom da je napravim :)) Izbegavaj ovo, izbegavaj ono (recimo pohovane tikvice) pa tako ispada da najlepša jela najviše izbegavam :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes i samo grilovati patlidzane, bice isto fini, ako se dopuni sosom od paradajza i doda mesni nadev, bice nesto poput lazanja... moze se praviti i od tikvica na isti nacin.:))

      Избриши