среда, 6. јул 2016.

Brze letnje salate:)


S obzirom na vremenske prilike i na letnje temperature koje nam tek predstoje (sudeći po najavama meteorologa:), da se pripremimo na vreme.:) U nastavku pročitajte predloge za nekoliko brzih letnjih salata koje će vas fino osvežiti.:) Ovog meseca pravićemo još neke lagane receptiće, pa navratite ako budete pri kompu/telefonu/laptopu... nadam se da ćete uhvatiti wi-fi signal na moru ili makar nekom brdašcu.:)

Letnja salata sa paradajzom


Sastojci: par kašika sporo pečenog paradajza u ulju, panceta, salata puterica, malo ljubičastog kupusa, maslinovo ulje, so, biber, beli luk

Priprema:

Za ovu salatu potreban nam je sporo pečeni paradajz (recept dole) ali možete koristiti i sveži. Isecite putericu i ljubičasti kupus na trakice. Sve začinite po ukusu sa malo limunovog soka i ulja, pa rasporedite na tanjire. Preko toga stavite paradajziće iz ulja i servirajte uz šnitice pancete koju prethodno možete i malo ispeći. To je sve, uživajte!:)

Sporo pečeni paradajz



Sastojci: 500 g čeri paradajza, maslinovo ulje, morska so, beli luk, bosiljak, ruzmarin, origano

Priprema:

Paradajz oprati i preseći na pola. Rasporediti na pleh od rerne preko papira za pečenje. Preliti sa malo ulja i posoliti. Belu luk razdvojiti na češnjeve i rasporediti između paradajza. Peći u zagrejanoj rerni na 150 C oko 3 h. Možete peći i duže ako želite da paradajz bude hrskav.

Ohlađen paradajz prebaciti u teglu, dodati kašičicu sitno seckanog belog luka i preliti maslinovim uljem. Ulje treba potpuno da prekrije paradajz. Čuvati u frižideru i koristiti kao dodatak salatama, sendvičima ili jelima.


 Panzanela salata



Sastojci: 500 g paradajza, 1 ljubičasti luk, 1 manja integralna veknica, so, biber, maslinovo ulje, masline po želji

Priprema:

Hleb isecite na kockice, raširite preko papira za pečenje i poprskajte sa malo ulja. Pecite u rerni na 180 da zarumeni. Za to vreme isecite paradajz na polovine, a ljubišasti luk na fina rebarca ili sitne kockice. Sve izmešajte u dubljoj činiji, posolite i pobiberite po ukusu, te prelijte sa malo ulja. Na kraju dodajte kockice prepečenog hleba i blago promešajte. Dodajte nekoliko crnih maslina po želji i odmah poslužite. Prijatno!:)



Salata sa tunjevinom (u tegli:)


Sastojci: 1 šolja kuvanog slanutka, 1 konzerva tunjevine od 180 g, 1 šargarepa, 1 manji ljubičasti luk, 1/2 krastavaca, 1/2 zelene salate, 1 limun, maslinovo  ulje, so, biber, malo senfa

Priprema:

Pripremite unapred sve sastojke: šargarepu oljuštite i isecite na tanke kolutiće. Krastavac isecite na štapiće, a ljubičasti luk na sitne kockice. Zelenu salatu operite, osušite i iseckajte na fine trakice. Napravite preliv od limunovog soka i maslinovog ulja (u odnosu 1:3), dodajte malo senfa, soli i bibera.

Preipremite 2 teglice za slaganje salate. Prvo sipajte 2-3 kašike dresinga, pa preko toga rasporedite kuvani slanutak. Sledeći sloj može biti šargarepa, zatim krastavci, malo zelene salate, tunjevina, ljubičasti luk i ponovo salata na vrhu. 


Ovako pripremljena salata je vrlo dekorativna i ukusna, a zgodna je da se ponese i na posao. Pre uoptrebe teglu samo okrenite kratko na dole kako bi se preliv ravnomerno rasporedio po svim slojevima i uživajte!:) Bon appétit!

17 коментара:

  1. Odlične su ove salate, a ono s pečenim paradajzima bilježim jer mi je to najmilije povrće/voće. Na žalost, kada bih bilo koju salatu pripremila i rekla svojima eto to je za ručak, mislim da bi pomislili da sam prolupala. I na + 40 ide juha (možda samo hladna), ap dalje sve kak' se šika.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Supica je uvek dobrodosla i rado je spremamo, a salata je zgodno resenje kad nam se bas ne ukljucuje rerna.:)

      Избриши
  2. Uvijek ljeti radim salate, brzo su gotove, osvježavaju i pune su povrća!

    ОдговориИзбриши
  3. Moja omiljena hrana ljeti, obavezan obrok... tvoje su tako fine!

    ОдговориИзбриши
  4. Baš si me pogodila sa ovim salaticama, zadnjih dana samo smišljam koju bi a ti si mi pomogla sa ovim lepim predlozima!

    ОдговориИзбриши
  5. Salate bi trebale da budu glavni deo svakog bloga kuhinje koji postuje sebe,mi smo to sto jedemo, od kad sam pocela da jedem vise salata ja sam odmah automatski prestala jesti kolace, treba da jedemo salate svakodnevno. Dosta sa secerom!Leblebije....super izbor, cudesan plod! Mahune i salate mm mediteranska kuhinja.Ovo sto zoves panzanela salata lici na grcku salatu iz ostrva Krita. Pozdravv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bravo za salate i sveze voce i povrce, uz takvu prehranu ne smeta ako ponekad poruckamo neki kolacic.:)) Lep pozdrav i tebi!:))

      Избриши
  6. Kod mene je zima, ali se ne bih bunila...Divne!

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман25. јул 2016. 21:19

    Salate su prelepe, Leti kad buja sve u bašti to jedem kao zec:). Hvala na divnim idejama

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Hvalaa puno, nema nista lepse od domaceg povrca iz vlastite bastice.:))

      Избриши