Jeste li za neki slani rolatić, sa makom, možda sa spanaćem ili pikantni sa ajvarom?:) Verujem da ih svi volimo i uvek su dobrodošli na stolu kao ukusni zalogajčići pre nekog svečanog ručka, a lepo su posluženje i na švedskom stolu, "ušuškani" između ostalih slanih đakonija.
Ovo je klasičan recept koji uvek uspe, a osim rolatića možete napraviti i zanimljive slane kockice - minjone, možda će vam dobrodoći za predstojeće praznike.:)
Rolat sa makom
Sastojci: 4 belanca, 1/2 kašičice soli, 3 kašike brašna, 1 kašika nemlevenog maka
Fil: 200 g krem sira, 100 g stišnjene šunke
Priprema:
Umutiti čvrst šam od belanaca sa malo soli. Dodati 3 kašike brašna, ali ne prepune, i na kraju pažljivo umešati kašiku nemlevenog meka. Sipati u manji pleh (23 x30 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C samo 10-15 minuta.
Čim se korica malo zarumeni, izvadite je iz rerne da se ne osuši previše. Prebacite na vlažnu krpu i zamotajte rolatić. Ostavite da se potpuno ohladi. Kasnije je možete odmotati i premazati filom.
Ohlađenu koru premažite polovinom krem sira, preko toga poređajte tanko isečene šnitice stišnjene šunke (mogu i da se preklapaju). U drugi deo krem sira dodajte malo mlevene začinske paprike i premažite preko šunke. Sve ponovo zamotajte u rolat, uvijte u foliju i čuvajte u frižideru do služenja.
Napomena: najbolje je napraviti uveče, ostaviti preko noći da se fino stegne u frižideru i sutradan možete lepo iseći na šnitice.
Rolat od spanaća
Sastojci (za 1 veliki ili dva manja rolata): 500 g spanaća, 80 g margarina, 80 g brašna, 4 dl mleka, 1 kašičica soli, 5 jaja
Fil: 300 g punomasnog sira, 300 g šunke, 2-3 kašike kisele pavlake, par kisečih krastavčića
Priprema:
Spanać očistiti od peteljki i kratko blanširati, zatim ocediti i sitno iseckati. Na rastopljenom margarinu propržiti malo brašno, dodati iseckani spanać i posoliti. Sipati polako mleko i istovremeno mešati da se ne stvore grudvice. Kuvati par minuta dok se sve fino ne zgusne (kao puding). Pomeriti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.
U ohlađenu smesu dodati žumanca i izmiksati, a belanca posebno umutiti u čvrst šam. Na kraju sve pažljivo sjediniti varjačom i prebaciti u pleh od rerne obložen masnim papirom. Ako želite da napravite 2 manja rolata, smesu podelite na pola i pecite iz dva dela.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta (za veliki rolat), odnosno oko 15 minuta ako pravite male rolate. Gotovu koru prebacite na vlažnu krpu i zamotajte, ostavite dok se potpuno ne ohladi.
Za fil izgnjčite sir viljuškom, dodajte sitno seckanu šunku i krastavčiće. Na kraju umešajte 2-3 kašike kisele pavlake da se sve fino poveže. Razmotajte ohlađenu koru, premažite pripremljenim nadevom i ponovo zamotajte u rolat. Ostavite neko vreme u frižideru da se svi sastojci lepo stegnu.
(veliki rolat, bez premaza - samo zbog poređenja i da vidite razliku u debljini korica)
Napomena: ceo rolat možete na kraju premazati majonezom ili krem sirom, a odgore naribati kačkavalj, ali manje rolate ćete lepše iseći i servirati ako ostanu nepremazani.
Pikantni rolat
Sastojci: 100 g margarina, 100 g brašna, 1/2 l mleka, 1 ravna kašičica soli, 3 kašike ajvara (blagog ili ljutog), 6 jaja
Fil: 300 g punomasnog sira, 300 g šunke, 2 dl kisele pavlake, 1-2 kašičice mlevene paprike, so, biber po ukusu
Priprema:
Na rastopljenom margarinu propržite malo brašno. Sipajte po malo hladnog mleka i mešajte da se ne naprave grudvice, dodajte i malo soli. Sve kratko kuvajte dok se fino ne zgusne. Na kraju umešajte par kašika ajvara i ostavite da se prohladi.
Belanca umutite u čvrt šam, a žumanca dodajte u prohlađenu smesu. Na kraju sve pažljivo sjedinite i sipajte u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ako želite da rolati budu tanji i da imate dva manja rolata za posluživanje, smesu podelite na pola i ispecite iz dva puta.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta (za veliki rolat), odnosno po 15 minuta ako pravite dva manja rolata. Gotovu koru prebacite na vlažnu krpu, odmah zamotajte i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru razmotajte i premažite nadevom od sira (sir izgnječite viljuškom i dodajte malo začinske paprike po ukusu, a zatim umešajte i kiselu pavlaku). Ostavite par kašika fila na stranu, a preko premazanog fila rasproedite šnitice isečene šunke. Premažite preostalim sirom i sve zamotajte u rolat. Ostavite u frižideru par sati da se lepo stegne pre služenja.
Napomena: možete izostaviti ajvar i dobićete vrlo lep žuti rolatić. Mihaela je prošle godine pravila nešto slično za MEZZE i pogledajte njen
Princes rolatić.:)
Slane kockice -minjoni
Umesto rolata, od istih sastojaka, možete napraviti i ukusne slane kockice koje će vrlo lepo izgledati na poslužavniku kao koktel posluženje. O njima sam već pisala ranije
u ovom postu, a neki se možda sećaju i mog prvog
recepta koji sam objavila na Coolinarici.:)
Joše jedna ideja, možete i ovako ukrasiti rolat i izgledaće vrlo lepo sa cvetićima od kuvane šargarepe i listićima peršuna... prijatno grickanje.:)