Baš nekako u ovo vreme, pre skoro godinu dana, poželela sam da sve kolačiće skupim na jedno mesto kako bi se kasnije lakše pronašli. Tako su nastale dve zbirke kolačića: Slatka kolekcija 1. & Slatka kolekcija 2. , nadam se da su vam se dopale i da su fino poslužile:)).
I ovoga puta je dvadesetak kolačića skupljeno u novu zbirku - Slatka kolekcija 3. Neki kolačići su isprobani i napravljeni prema vašim receptima, neke ćete prepoznati sa bloga od ranije, a neki su i potpuno novi. Važno je da su tu ponovo svi zajedno, čokoladni i voćni, bombice i štanglice, mirisni, slatki i maleni... jedva čekaju da ih isprobate!:)))
Pratite i naredne postove jer će neki recepti biti naknadno objavljeni zbog bolje preglednosti, ali možete ih već sada pronaći na linkovima ispod. Na slici su ovim redom (s leva na desno):
2. Komisprot
6. Padobranci
10. Šarena oblanda
12. Rum pločice
13. Kockice od kafe
15. Puslice od kafe
16. Pita od čokolade
17. Bombice od dunja
18. Nes kocke
19. Korpice sa ganaš kremom (MEZZE, str.80.)
20. Čokoladna pita (recept u nastavku)
Sastojci (za kore): 500 g brašna, 200 g maslaca, 100 šećera, 1 jaje, 1 prašak za pecivo, 1 kafena šoljica mleka (75 ml)
Fil: 1 izmrvljena kora, 75-100 ml toplog mleka, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 100 g čokolade + par kašika pekmeza (po želji)
Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja
Priprema:
Umutiti 200 g maslaca sa 100 g šećera, dodati 1 jaje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i malu šoljicu mleka. Testo podeliti na 3 dela i ispeći kore na poleđini pleha. Kore su veoma prhke i treba paziti da se ne slome.
Pleh prethodno namazati sa maslacem i posuti sa malo brašna. Preko testa staviti papir za pečenje i preko papira razviti testo do veličine pleha. Izbockati malo viljuškom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta.
Čim malo zarumeni na ivicama, kora je gotova. Pažljivo je skinite sa pleha, podvucite dugačak nož ispod kore i odvojite testo od pleha, a zatim je pustite da polako sklizne na radni sto. Ostavite da se potpuno ohladi. Na isti način napravite i preostale dve kore.
Jednu koru krupno izmrvite i prelijte šoljicom toplog mleka, dodajte još malo mleka ako je potrebno. Penasto izmešajte maslac i šećer u prahu, dodajte rastopljenu čokoladu i izmrvljenu koru. Ovim filom premažite jednu koru a odgore stavite drugu celu koru.
Gornju koru premažite tanko pekmezom po želji i prelijte glazurom od čokolade. Ostavite bar jedan dan da se svi sastojci fino stope i sutradan isecite na štanglice.
Napomena: ukoliko želite da kolačići budu visoki, možete ih napraviti na "sprat" (kao na slici). Pre nego što stavite čokoladnu glazuru, presecite kolač na pola i jednu polovinu stavite preko druge. Prekrijte folijom i odgore rasporedite par težih knjiga (rečnike i sl.;) i ostavite ih tako da stoje neko vreme. Sutradan možete preliti čokoladnom glazurom i iseći na štanglice... prijatno grickanje.:)
Napravljeno po receptu koji sam davno dobila od mame moje cimerice - Viere Čanji. Ove kolačiće smo najviše voleli kada nam, sa ostalim đakonijama, stignu paketići od kuće. Nedavno sam u bloku pronašla zapisani recept za ove štanglice, pa sam poželela da ga sačuvam na blogu, da vremenom ne izbledi na papiru.:)
Dodatak :)
Recepte za još neke fine čokoladne kolačiće (slika ispod) možete pronaći i u najnovijem broju magazina MEZZE: Kuglice sa viskijem i lešnikom, Čoko karamele, Bajaderice, Korpice sa ganaš kremom.:))
I šta sad reći i koju posluku porati? :-X
ОдговориИзбришиSvaka reč je apsolutno ovde suvišna. Stvarno. Nije mene teško očarati slatkišima ali ovo je već nehumano :-P.
Istovremeno odmor za oči i dušu.
:)))) Mislim da bi dobrodosla i jedna casa vode.:D p.s. trcim sada brzo da citam recept za tvoj fini starinski kolacic.:)))
ИзбришиNi jedna poslasticara ti nije ravna :))))
ОдговориИзбришиCmook..;))))
ИзбришиOvo je bajno...Smeši mi se brk,i zasukala sam rukave...Hvala!!
ОдговориИзбришиSamo napred, drzim fige da sve lepo uspe...;))))
ИзбришиApsolutno sam opčinjena prvom slikom! Beležim ovaj post i trčim da vidim prethodne dve kolekcije.Svaka čast, sve je prelepo!
ОдговориИзбришиNadam se da ce neki receptic dobrodoci.:)))
ИзбришиJaoo lepota!
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиDivna kolekcija...ne znam za sta bih prije posegla!
ОдговориИзбришиNajbolje je kenuti redom, ako mogu da predlozim od kolacica sa kafom, hihihi..:))
ИзбришиVau, koja krasna zbirka.
ОдговориИзбришиHvalaaa...:)))
ИзбришиPrekrasno draga Lana, sve vrhunske poslastice i današnja čokoladna pita tako dobro izgleda !
ОдговориИзбришиHvala draga Branka, nadam se da ce neki receptic fino posluziti.:))
ИзбришиDa, bas svaka rec je suvisna, sve je prelepo
ОдговориИзбришиHvala Mima.:)))
ИзбришиSvaka ti čast na ovako lepoj kolekciji,ovako nešto mogu da vidim samo u najlepšim poslastičarnicama u Torontu.
ОдговориИзбришиHvala Zorice, zapravo najvise bih volela da ih vidim u vitrini jedne male poslasticarnice... ako ikada bude jednoga dana.:))
ИзбришиNe smem vise da gledam, ovo je zaista prava vrhunska kolekcija :)
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиKolaci su ti predivni zaista i mislim da je suvisno pricati dalje o tome. Ja bih samo da dodam da bih rado vidjela i tvoje postove za kolace koje si preuzela sa drugih blogova jer vidim po slici da mora biti nekih bar minimalnih izmjena a kako su ove tvoje izvedbe savrsena bas bih voljela da vidim i tvoju interpretaciju recepta. Jos samo da dodam da sam one tvoje cokoladne kocke pravila za dva zadnja rodjendana jednom kao kocke a drugi put kao tortu i svi su bili odusevljeni.
ОдговориИзбришиPozdrav, dear... spremicu jedan poseban post sa isprobanim recepticima, nisam pravila neke velike izmene, a i meni ce biti preglednije ako budu tu svi zajedno... sada sam stigla samo da ubacim linkove ako neko mozda bude zeleo da isproba.:) Drago mi je da su kockice fino posluzile i kao kolacici i kao tortica... veliki poljubac!:))
ИзбришиDa možemo da te nominujemoo za nacionalno blago odmah bi to uradili.
ОдговориИзбриши;))))
Избришиdivote na jednom mjestu! to možeš samo ti :) prekrasno!
ОдговориИзбришиMozda ce neki receptic lepo posluziti.:))
ИзбришиLana, hvala i na ovoj kolekciji! Tvoji sitni kolači su tajna mog uspeha u keteringu i zato sam ti vecno zahvalna!!! :) Ti si pravo srce!!!
ОдговориИзбриши:))) Drago mi je da su fino posluzili, a ti si ih zaista majstorski i napravila... puno vas sve pozdravljam!:)))
ИзбришиMeni ne treba poslasičarnica, ja samo dođem do tebe i balavim nad prelepim i preukusnim kolačima:))) Predivna kolekcija, al' ovo je stvarno, draga moja, kolekcija, i to kakva!!! Najbolji majstori pored tebe mogu da se postide. Bravo, nenadmašna si! <3
ОдговориИзбришиNale, bolje da dodjes da mi pomazes, hihih... videces, posle dva dana kolacici ti nece biti uopste interesantni, razmisljaces samo o piticama:))) p.s. eh, kad se samo setim da sam kao mala mastala da radim u fabrici cokolade... :D
ИзбришиRazboleh se ko lisica samo se nesušim ko grana :-)
ОдговориИзбришиHvaka ti što si skupila ove recepte, stvarno su blago i za početnike i za iskusne. Mnoge sam isprobala bili su odlični. Ja sam ko svaka baba, na vreme, počela da pravim spisak za slavu u januaru :-)
Treba da dodaš one čokoladne korpice, mislim sa lešnicima sa cookle, ubila sam se jednom praveći ih al su odlične!
:) Znas da su se meni vec svi receptici pomesali, moguce da sam neki i preskocila... ako mislis na one grilijas korpice, cini mi se da sam ih vec negde uvrstila, ali provericu jos jednom. Bolje je poceti na vreme, volim isto da unapred sve pripremim... a bice i nesto od slanisa, da vam ne pripadne muka od ovoliko kolacica.:D
ИзбришиOdlična ti je kolekcija, ne znam s čime bih se prije poslužila :D
ОдговориИзбриши;)) Mislim da bi neki cokoladni kolacici bio dobar izbor za pocetak, a posle po zelji.:))
ИзбришиKakav si maher!
ОдговориИзбришиSta tek treba da kazem za tvoje mastovite kreacije sa vencanja.;)))
ИзбришиZanemela sam... od lepote... SVAKA ČAST!!!!
ОдговориИзбришиMaslincice, hvala ti.:)))
ИзбришиPročitah ovde da si kao mala maštala da radiš u fabrici čokolade.. e ja sam imala sreću da readim u Cadbury fabrici čokolade u Torontu i veruj mi da mi se i miris čokolade gadi a kamoli da je jedem...nikad je nisam ni volela ali sam znala da probam tek napravljenu čokoladu koja izlazi iz hladionice na traku...ništa lepše od sveže čokolade.....
ОдговориИзбриши:))) Jao, jesam... mada mi se verovatno posle dve nedelje ne bi vise ni jela cokolada.:))) Zoko, nisam znala da imas iskustva iz prve ruke, moras nam jednom napisati o tome.:)))
ИзбришиTi si moj idol znaš to,stvarno se istinski oduševim kada vidim ove čarobne slatke divote koje izlaze iz tvoje kuhinjice,moj naklon,zbilja je sve prekrasno!
ОдговориИзбришиDraga Nely, volela bih da mogu jednom da te lepo ugostim, pa da onda zajedno pravimo neke fine kolacice.:))) Veliki pozdrav vam svima leti!:)))
ИзбришиKolekcija za deset samo ne znam od koje da krenem i što da prije napravim.
ОдговориИзбришиNajbolje je krenuti prvo od cokoladnih.:))))
ИзбришиDivno, mislim da bi si svi trebali tako nešto napraviti, ja sam totalno neuredna sto se toga tice. Sve izgleda savrseno!
ОдговориИзбришиznam da si najbolja, ...bez premca...ali, opet me svaki put ostaviš bez teksta...ono: paf....zinem ko peš..
ОдговориИзбриши