петак, 6. децембар 2013.

Prokulice na 3 načina + posni jelovnik



Kelj pupičar, briselski kupus ili prokulice, verujem da su vam ovi minijaturni kupuščići poznati pod nekim od navedenih imena. To je povrće koje ili volite ili ne volite, zapravo mislim da većina naginje ovoj prvoj grupi.:) Kod nas nije tako često zastupljen na trpezi jer ga retko nalazim na pijaci, doduše par puta sam uspela da pronađem i smrznuti.:)

Sa njim je vrlo lepo raditi i brzo se priprema, fino se slaže sa ostalim povrćem, a lepa je i dopuna pečenom mesu ili ribi. Ovog puta predstavljam vam tri lagana recepta koji mogu fino poslužiti u dane posta,  na kraju članka ćete pronaći i mali pregled posnih jela koje takođe možete isprobati.

Salata od prokulica


Sastojci: 400 g prokulica, 1 limun, 2-3 češnja belog luka, malo bibera i soli, maslinovo ulje, prešunovo lišće

Priprema:

Prokulice oprati, skinuti prve listove i eventualno odseći donji, zadebljani kraj. Kuvati ih u slanoj vodi 10-15minuta, a potom ocediti i sačekati da malo prohlade. Beli luk sitno iseckati i izmešati sa kuvanim prokulicama. Sve preliti maslinovim uljem i limunovim sokom, pa još malo posoliti i pobiberiti po ukusu. Na kraju posuti seckanim peršunovim lišćem i rashladiti pre služenja.

Napomena: fino je kao lagano predjelo, a može se poslužiti i kao prilog uz pečenu ribu.


Prokulice iz rerne


Sastojci: 400 g prokulica, maslinovo ulje, malo soli i bibera, začinsko bilje

Priprema:

Prokulice oprati i prepoloviti na pola ako su krupnije, a manje glavice ostaviti cele. Raširiti ih na pleh preko masnog papira, preliti uljem i malo posoliti. Mogu se posuti i nekim omiljenim začinskim biljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta dok ne omekšaju i postanu blago karamelizovane.

Odlične su kao prilog, vrlo su ukusne i tako same, a mogu se preliti i sa balzamikom, nekim pestom ili prelivom od začinskog bilja po želji.:)


Pohovane prokulice


Priprema: oko 400 g prokulica, kukuruzno brašno, malo vode ili piva, so, biber, krupno mlevena začinska paprika

Priprema:

Prokulice oprati i skuvati u slanoj vodi 10-tak minuta, zatim ocediti. Izmešati kukuruzno brašno sa malo vode da se dobije gušća smesa nego za palačinke. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati malo začinske paprike. Ako ne pravite posnu varijantu, možete dodati i jedno jaje.

Kuvane prokulice uvaljati u smesu za pohovanje i spuštati u zagrejano ulje. Kratko pržiti sa svih strana da fino zarumene, pa izvaditi rupičastom kašikom na kuhinjski papir. Poslužiti tople uz sezonsku salatu.

Napomena: smesu za pohovanje možete napraviti sa pivom i dodati malo seckanih začina.


Predlog posnog jelovnika (linkovi su ispod slike):


24 коментара:

  1. Ti si Lana prava riznica recepata :-)
    Prokelj je ipak bolja varijanta nego kelj! Naravno da mi se ovaj treći recept najviše sviđa. Super mi je ova paprika povrh svega. Ovaj treći ću sigurno isprobati.
    Ja ga obično pravim barenog na pari, prelivam tankim bešamelom (maslinovo ulje + malo putera), so, biber i malo neutralne pavlake ili obične pavlake.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vazi, javi kako ti se cini kad isprobas.:) Svidja mi se i tvoja verzija sa pavlakom, eto belezim za sledeci put.:))

      Избриши
  2. Odličan izbor recepata za ove posne dane :)

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam prokelj i do sad ga nisam probala samo u ovoj trećoj verziji! Da se proba, nema druge! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Treca verzija je mozda jos najukusnija, budu kao neke male krofnice... ajde, napisi kako ga jos spremas, da razmenimo ideje.:))

      Избриши
  4. Prokulice/prokelj obožavam... i vrlo često je na našem stolu....ideje su ti odlične

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, kod nas nije cesto, ali povremeno moze da prodje... cak se ni tata, koji nije bas ljubitelj zelenisa, ne buni previse.:))

      Избриши
  5. Prokelj je jedna od namirnica koja nikako da nadje put do nasih stomaka; ovaj treci recept mi daje mrvicu nade, ali zato posne suve paprike i kupus sa flekicama mozemo da jedemo ko salatu! Menu ti je izrstan;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda ipak bude ljubav na drugi zalogaj, pruzi mu jos jednu priliku.:) Gledala sam da nekako napravim zimski meni, pa se nadam da ce mozda fino posluziti.:) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  6. Svaki tvoj post čitam s oduševljenjem jer se vidi koliko truda uložiš.
    Inače ne volim baš kelj, ali kad vidim tvoje fotke ja bi ovo probala.. tako da tko zna, možda sve ovisi o tome kako se neštro pripremi :)
    Divne fotke draga!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranije nisam bila odusevljena ovim zelenisom, ali sada mi se cak nekako svidja, valjda se ukusi vremenom menjaju.. pruzi mu jos jednu sansu, mozda te potpuno drugacije iznenadi.:)) p.s. fina kombinacija je da mu se doda malo slaninice i ribanog sira, pa se onda sve zajedno zapece u rerni, ali o tome cu kuckati nekom drugom prilikom.:))

      Избриши
  7. svi se ovom porodicom bavimo...moram da priznam da mi se druga varijanta jako dopada. sta je ono sto se na fotografiji vidi iza tanjira ? Lici na drsku nekog kovanog tiganja ili se varam...?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada je nekako prava sezona za ovo povrce, a u pozadini se vidi tucak od jednog starog mesinganog avana koji sam nedavno dobila od bake, pa sam pomislila da bi se lepo scenski uklopio na fotki.:))

      Избриши
  8. Ma sve sam ti ove prokulice pojela očima sad, a sigurno ću i isprobati neki od načina, najvjerojatnije pohane. Inače, prokulice, brokulu i karfiol najviše volim skuhane na pari bez ikakvih začina - odličan dodatak uz meso. Kako je suprugu to omraženo povrće, sakrijem ga u slane pite pa pojede

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sad si me nasmejala, nadam se da ce ti se dopasti te pohovane "krofnice" (nekako bas podsecaju na njih), a dobar je nacin i da se zakamufliraju u nadevu za pitu.:D

      Избриши
  9. Divno,ne treba meni post za ovako dobru trpezu... prokulice volim skuhati na pari,zatim im dodati malo preprzene( slanine )i badema ali posto je post ,mrvice i bademi su jako fini !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicno zvuci sa bademima, verujem da je vrlo ukusno, a ni slaninica nece nikako "pokvariti" opsti utisak.:))

      Избриши
  10. Lana, ovo je super. Salatu nisam nikad pravila i nisam ih pohovala, to mi je bas super ideja, ali ih jesam pekla u rerni, i zapravo, samo ih tako i spremam, najbolje su mi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Salatu sam prvi put probala u gostima i odusevila se, pre toga nisam ranije jela prokulice... u rerni su i meni isto favorit, dok ih tata jos izbegava... nikako da ga naviknem, hihhi :D

      Избриши
  11. Volim prokelj I cesto ga jedem - a nije ni cudo, u Holandiji je to jedno od osnovnih povrca u toku zime. Obicno ga skuvam na pari, a dobar je I pecen. Nedavno sam ga pekla, imala sam osecaj da jedem kesten! Malo maslinovog ulja I pinjoli - eto sjajnog priloga. Jedino ga ne volim pohovanog, ali pohovano po definiciji ne volim. Probacu ove tvoje sa limunom.... Zvuci sjajno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaju ljudi sta je dobro, moram probati da ga skuvam na pari, vidim da je vise vas to pohvalilo... najjednostavniji nacin je obicno i najukusniji, sa masl.uljem i pinjolima zvuci savrseno.:)))

      Избриши
  12. Prokelje obožavam... Baš dobre ideje predlaže. Ostalo je priča za sebe... Svaka reč naružava lepotu koju si pripremila:)

    ОдговориИзбриши