среда, 11. децембар 2013.

Pletenica sa makom


Recept koji sam vam obećala prošlog puta, stiže u dopunjenom izdanju i nadam se da mi nećete zameriti što ste malo čekali.:) Pravila sam ponovo pletenicu jer sam želela da uslikam i postupak pripreme, pa mi je palo na pamet da bih je mogla iskombinovati i sa orasima. Sada možete birati između obične pletenice sa makom i dvobojne - sa makom i orasima.:)

Testo je inače klasično koje možete koristiti i za brioše, a u štrudlama je još lepše. U nastavku ćete pronaći još par ideja za poslastice sa makom, a moja topla preporuka su Kocke sa makom koje ćete napraviti za tili čas.:)


Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 100 g šećera, 100 g maslaca, 2 jaja, oko 3 dl mleka, malo naribane limunove korice + 1 jaje za premazivanje

Fil: 300 g mlevenog maka, 150 g šećera, oko 1,5 dl toplog mleka, 1 vanilin šećer

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešajte brašno, so, šećer, dodajte rastopljeni maslac, jaja i naribanu limunovu koricu. Sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Sipajte po malo mleka, nemojte odjednom celu količinu jer možda vam neće sve trebati. Testo pokrijte i ostavite da odmara oko 30-tak minuta.


Pripremite fil: zagrejte mleko sa šećerom i prelijte preko maka da se dobije fina smesa. Ako želite da napravite kombinovanu pletenicu, onda deo maka u filu zamenite sa mlevenim orasima. Orahe isto prelijte vrućim mlekom i zasladite po ukusu, dodajte i kesicu vanilin šećera po želji.

Testo podelite na tri dela i svaki deo rastanjite u pravougaonu koru. Premažite filom od maka ili oraha, pa zamotajte u rolnicu. Svaku rolnicu još malo razvucite u dužinu i upletite pletenicu kao na slici. Prebacite u podmazan pleh i ostavite da odmara još malo dok se rerna zagreje.

Pre pečenja premažite umućenim jajetom i pecite na 180 C oko 30-tak minuta, po potrebi pokrijte papirom za pečenje. Kad fino zarumeni, izvadite iz rerne i sačekajte još par minuta pre nego što iseče. Pospite šećerom u prahu i poslužite... prijatno grickanje!:)


Napomena: možete napraviti i dve manje pletenice (slika iznad), a možete uplesti i samo od dve trakice ako vam je tako lakše.:)

Štrudlice


Možete se igrati sa testom i napraviti recimo ovakve štrudlice koje su vrlo simpatične za grickanje. Zamesite testo kao u prethodnom receptu i podelite ga na 4 dela, možete napravite i od pola mere ako vam je zgodnije.

Svaki deo rastanjite u pravougaonu koru i duž jedne ivice rasporedite fil od maka ili oraha. Možete filovati sa obe strane (kao na slici), pa preseći na pola po dužini. Zamotajte u rolatiće i seckajte na manje parčiće dužine 4-5 cm. Bolje je da fil bude gušći, da ne bi previše iscurio prilikom pečenja.

Poređajte na pleh, premažite umućenim jajetom i pecite na 180 C oko 15-20 minuta. Gotove štrudlice pospite šećerom u prahu.:)


Ako ste ljubitelji maka u slatkišima, pogledajte i naredne recepte, možda vam se još neki dopadne.:)


1. Twist štrudla
2. Kocke sa makom
3. Lisnata pita sa makom
4. Tart sa makom
5. Rozine sa makom
6. Prekmurska gibanica

31 коментар:

  1. Lepa mak kolekcija Lanice! Ovo motanje štrudle je baš dekorativno.
    Nešto smo sa popisa i gricnuli prošle godine. Tart sa makom, mmmmmmmmm :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Veki, nesto mi se cak malo odmotala strudla, inace meni stalno "bezi" fil iz tih strudli, pa ih posle skupljam po plehu.:D p.s. mozda padne i repriza nekog finog tartica, khm...;)))

      Избриши
  2. Znaš koji mi se najviše sviđa...htedoh da napišem kocke s makom,pa onda štrudlice...ipak bih slagala.Svi mi se najviše sviđaju

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih sve! Koliko volim mak toliko ga retko spremam, jer ne mogu da mu odolim. Ove štrudlice mi se baš sviđaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Strudlice su vrlo zgodne i jednostavne za pravljenje, mislim da ce tvoje curice uzivati da pomazu mami.:))

      Избриши
  4. Zaista divno i bilježim jer planiram raditi tako nešto domaće i dizano - ne radim to često, ali eto ... Fotke i prikaz postupka su jednostavno prekrasni.

    ОдговориИзбриши
  5. Uh, ne bi se mogla odlučiti šta mi je ovde lepše, mak obožavam. Pletenica me je očarala! <3

    ОдговориИзбриши
  6. Lana, kod tebe sve same delicije. Testo ti izgleda prefino, lagano, paperjasto, bas mi se svidja. Ne bi znala odakle da pocnem. Izbore je odlican i tezak, ali presladak :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo je vrlo fino i mozes svasta od njega praviti, strudlice, briose, buhtle, sigurna sam da ces ti jos nesto fino smisliti.:))kiss

      Избриши
  7. Wow! Sta da ti kazem... Obozavam mak i tvoje kolace. Mak kocke su redovne kod nas od prvog puta kada sam ih napravila i svako ko ih proba odusevi se... Tart spremam kada se divno osecam ili kada dolazi neko koga volim!!! Ove poslastice teraju na greh, ozbiljno ti kazem. Mnogo su dobre! KISS

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas koliko mi je drago zbog mak kockica, jako volim taj receptic iako ih ne pravim tako cesto, ali volim sto su se kod tebe odomacile.:))) Drzim ti onda fige i da tart sto pre napravis...kisss

      Избриши
  8. od neki dan čekam recept ! divno Lana ! tijesto izgleda tako mekano...... sve pohvale !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Danka, nadam se da nije dugo trajalo, cini mi se da je ovako nekako pregledanije i lakse za kasnije snalazenje... punoo pozdrava!:))

      Избриши
  9. Volim kako to kod tebe sve izgleda savrseno lako - evo sta sam na brzaka smislila:)) Divno !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Zaista nije nista komplikovano, volim jednostavne receptice.:))kiss

      Избриши
    2. Danas sam prvi put pravila lisnatu pitu sa jabukama po ovom receptu iako sam ga odvojila u folder Proba čim si ga prvi put postavila. Savršeno, a duplo manje masnoće nego u klasičnom lisnatom. Porodica oduševljena, žele da ponovim za Božić, a već sutra u slanoj varijanti sa pečurkama, sirom i mesom. Recept sam premestila u folder RECEPTI ZA SVA VREMENA u kome već imam dosta tvojih recepata.
      Svaka čast!
      Duška

      Избриши
    3. Draga Duska, sad si me obradovala, taj receptic dugo nisam pravila i volim sto vam se svima dopao, slana verzija zvuci vise nego odlicno.:))) p.s. drago mi je i zbog novog foldera, hihihi... saljem lepe pozdrave u NS!:)))

      Избриши
  10. sve divote! vidi se da je tijesto savršeno, pahuljasto, a oblici su prekrasni, jako fino i dekorativno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo je vrlo fino za razna peciva, mislim da bi bilo cak lepo napraviti i nesto slano, naravno samo bez secera... mozda neka slana strudla ili buhtlice sa mesnim nadevom.:))

      Избриши
  11. Štrudlica je odlična, a za mene ljubitelja maka ovi recepti su jako vrijedna kolekcija. Super Lana i hvala !

    ОдговориИзбриши