Ostalo je još par dana do kraja blogerske igrice FBI rukavice, koju je osmislila naša Maja, u okviru koje istražujemo izabrani blog, verujem da su pravila već svima dobro poznata.:). Predmet naše blogerske "istrage", prethodna dva meseca, bio je blog naše drage koleginice Suzane - Taste od life.
A blog baš onako pravi domaćinski, sa divnim receptima i fotografijama, pa vam se nekako baš i ne žuri kada ga otvorite, nego listate natenane stranicu po stranicu i uživate. Sve je lepo i precizno objašenjeno, uslikan je svaki korak pripreme i ne možete nikako pogrešiti bilo šta da izaberete za probu. A najradije bih sve isprobala, i to redom.:)
Za recepte kliknite na naslov iznad slike.:)
Hleb sa sušenim čeri paradajzom
Ovaj hlepčić mi se veoma dopao, pa ću napraviti izuzetak i otkuckati recept za njega ovde na blogu kako bi mi bio uvek pri ruci.:) Hlepčić je vrlo ukusan i može se praviti sa raznim dodacima, evo kako je kod nas izgledao:
Sastojci: oko 500 g brašna, 1 kašičica soli, 25 g svežeg kvasca, 6 kašika ulja, oko 2,5 dl vode + 1 jaje za premazivanje
Fil: seckana panceta i kobasica, vezica mladog luka, sveže začinsko bilje i još po želji sušeni paradajz, masline, itd.
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti pola sata da naraste.
Testo podeliti na 4 dela i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti i premazati sa malo ulja, pa naslagati jednu preko druge (poslednju ne treba premazivati). Testo ostaviti da odmora 10-tak minuta a zatim razviti u pravougaonu koru.
Preko kore posuti sitno seckanu pancetu, kobasicu i mladi luk. Možete dodati i sušeni paradajz iz ulja ili seckane masline. Na kraju pospite svežim začinskim bilje i zamotajte kao rolat. Prebacite na pleh, pa zatim oštrim nožem duboko zasecite po sredini i krajeve malo savijte da dobijete izgled osmice.
Premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Veoma je ukusno i hrskavo... prijatno grickanje.:)
Ćuftice u paradajz sosu
Verujem da ovu kombinaciju svo volimo, to je jedno od onih divnih domaćih jela koje nas vraćaju u detinjstvo. Ćuftice u ukusnom sosu od paradajza sa kremastim pire krompirom, svakako se vredi podsetiti (više puta:).
Tikvice sa sirom i susamom
Tikvice baš volimo i često ih spremamo, zapravo celog leta sve dok traje sezona. Međutim, ova kombinacija sa sirom i susamom je bila nešto novo što nisam ranije probala. Vrlo je lagano za pripremu i ukusno, a naročito prija kad je napolju toplo jer nekako baš fino rashladi. Kombinacija možda neobična, ali svakako vrlo fina i preporučujem za probu.:)
Posni lisnati štapići
Odlični!:))) Toliko su bili fini da mi je žao što sam ih pravila samo od pola mere, ali sledeći put obavezno cela mera.:) Nekoliko trakica testa sam iskoristila da obmotam parčiće hrenovki, pa su ispali simpatični party zalogajčići. Grickali smo ih sa uživanjem i sigurno ću ih ponovo praviti, tati su se naročito dopali.:)
Ledene kocke
Jedan od onih finih kolača koje svi volimo, nisam ih dugo pravila i sada je bila zgodna prilika da se malo podsetimo. Dopalo mi se što krema ima diskretnu aromu limuna, dodala sam sasvim malo naribane korice limuna umesto ekstrakta, a kreme zaista puuuuno izađe (to je uvek najlepši deo kolača:). Jedan deo sam isekla na kocke i stavila u zamrzivač, bile su isto tako odlične i kad su se odmrzle.
Draga Suzy, hvala ti puno na svim divnim receptima, neki su me vratili u detinjstvo, drugi naučili nešto novo, obogatila sam svoju kuhinju novim ukusima i mirisima, hvala ti na svemi tome, na lepoj inspiraciji.:)
Još par receptića iz Suzycine kuhinje koje sam isprobala ranije i svaki od njih vam najtoplije preporučujem, linkovi su ispod slika.
1. Mladenčići
2. Posni lisnati štapići
3. Posne kiflice sa bundevom
4. Posna salata od praziluka i krompira