среда, 17. децембар 2014.

Savijača od oraha i poklon korpica


Ovog meseca smo pravili puno finih kolača i nastavljamo u istom raspoloženju. Od Ljubice nam, ovog puta, stiže jedan lepi recept za praznični savijaču od oraha i ideja kako da spakujemo sve kolačiće koje smo napravili za poklon.:)

Savijača od oraha

Sastojci: 500 g lisnatog testa, 20 dag oraha, 10 dag krušnih mrvica, 4 žlice šećera, 1 vanil šećer, 2 žumanjka, 5 dag maslaca, ribana korica limuna i pola naranče, 5 dag grožđica, 1 žlica ruma

Priprema:

Otopite jedan omot lisnatoga tijesta. Dok se tijesto otapa pripremite nadjev. Pjenasto izmiješajte 2 žumanjka, 4 žlice šećera i  vanil šećer.  Kada žumanjci dobiju svijetložutu boju, ulijte 5 dag otopljenog maslaca, dodajte 20 dag oraha, 10 dag krušnih mrvica,  pola žlice šećera, ribanu koricu limuna i pola naranče te 5 dag grožđica koje ste oprali i prelili žlicom ruma. U kremu umiješajte, prema potrebi, 3-4 žlice mlijeka ali pazite da ostane prilično gusta.


Obje polovice lisnatog tijesta razvaljate u listove. Tri četvrtine svakog lista ravnomjerno premažite kremon od oraha i savijte. Pecite ih nesto više od 200 C (pećnica mora biti unaprijed zagrijana).  Savijaču poslužite mlaku ili hladnu posutu šećerom u prahu i narezanu na manje komade. 


Poklon korpa


Uzeti kalup od kuglofa i obložiit ga alu-folijom, premazati ga otopljenim margarinom. Jednu polovicu lisnatog tijesta razvaljati  u mrvicama oraha i cimeta sa  krupnim šećerom. Razvaljati toliko tijesto koliki je kalup. 

Ja radim rupice na njemu kao kad se prave krafne sa razmakom 5 cm jednu od druge u krug. Te rupice pravim sa kalupom za šamrole (male okrugle kolutiće takođe ispečem). Tijesto stavimo na kalup, premažemo žumanjkom i pečemo na 180 C oko 20 minuta.


Ne smije izgoriti nego samo se dobro ispeći da ne bude žilavo.  Kad se ohladi, okrenem ga sa kalupa i punim sitnim kolačima koje sam prije pripremila. Stavim ga u celofan, zavežem u vrećicu sa vrpcom jer se bojim da mi se ne polomi u ruci i nosim ga kao poklon.:)


Moji utisci: od jednog pakovanja lisnatog testa napravilsa sam savijaču i korpicu. Jednu polovinu testa sam iskoristila za savijaču, a od druge polovine sam ispekla manju korpicu (na modlici prečnika 15 cm). Rupice na korpici sam napravila pomoću malog kalupa za vanilice (delom kojim se vadi sredina kolačića), pa sam zatim te male pogačice iskoristila i kao dekoraciju za savijaču. Savijaču sam prethodno premazala umućenim jajetom, stavila male pogačice kao dekoraciju i ponovo sve premazala jajetom pre pečenja.


Ljubicini kolačići

Korpicu možete napuniti kolačićima koje smo  pravili po Ljubicim receptima prethodnih dana (svi linkovi su ispod slike) ili sa vašim omiljenim božićnim kolačima.:)


1. Svečani kolači (1.deo)
2. Svečani kolači (2.deo)
3. Svečani kolači (3.deo)
4. Božićni kolač

38 коментара:

  1. Ovakve korpice sam vidjala prije i namjeravala napraviti neku probnu...preduhitrila si me -divna, jedinstvena ideja, koja stize u pravo vrijeme!

    ОдговориИзбриши
  2. Kolacici fantasticno izgledaju a ideja sa korpom je predivna i cak imam ideju kome bih je mogla poslati tako da se lako moze desiti i da je iskoristim ako budem imala vremena za pravljenje. Lisnati rolat takodje veoma fino izgleda a predpostavljam da je i ukus odlican.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nasa korpica je vec otisla kao novogodisnji pokloncic i mislim da cu ih napraviti jos par komada.:) tople preporuke ako se odlucis da je napravis.:)

      Избриши
  3. prelijepa savijača,bogato filovana i miriše na praznike.a korpa sa cimetom je baš originalna ideja...

    neponovljiva kao i uvjek.....

    ОдговориИзбриши
  4. Savijaca od orasa..pod sastojcima stoji 200 dag orasa i 100dag mrvica, dok pod pripremom stoji 20dag orasa i 10dag mrvica?
    Predpostavljam da je ovo drugo ispravno:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljana u pravu ste, greska je do mene... pocela sam da kuckam u gramima, pa zatim prebacila na dekagrame a nisam ispravila cifre, hvala vam sto ste primetili.:)

      Избриши
  5. Savijače od lisnatog testa su perfektna stvar, ovo na tvojim slikama je uznemirujuće za mene, ljubitelja peciva.. Nadev mi je interesantan, tako maziv. Korpa je stvarno savršen poklon..Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj misliti na savijacu...;)) salim se, ovo je pravi receptic za sve ljubitelje takvih poslastica, vrlo je jednostavno za napraviti a ukus je predivan.:)

      Избриши
  6. Toliko lepo izgleda i jedno i drugo, nemam reci , divne Ljubicine ideje u tvojoj savrsenoj izvedbi. Savrseno, a jednostavno:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljubica je zaista podelila divne recepte, zao mi je sto mozda necu stici sve da ih isprobam pre praznika, ali nastavicu po malo i sledece godine.:)

      Избриши
  7. Znači ovo je kao brza orehnjača. košarica je baš slatka.

    ОдговориИзбриши
  8. krasna savijača i lijepa ideja za poklon košaricu :

    ОдговориИзбриши
  9. Lana, ti si ove sezone slatki Deda Mraz:))) Sve same lepote. Ova korpica je predivna ideja kako nekome izmamiti osmeh:)

    ОдговориИзбриши
  10. Počela sam slatke postove da izbegavam ali nisam mogla odoleti da ne pogledam ove divote :-)

    ОдговориИзбриши
  11. Košarica je odlična ideja i ovako ispunjena keksićima je idealan poklon za sve one koji vole slatko. Orehnjača u lisnatom tijestu zvuči odlično.

    ОдговориИзбриши
  12. Odlična savijača.Ja korpe pravim od medenjaka i punim medenjacima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicna ideja za medenjake, znam da si ti majstorica za fine medene kolacice.:)

      Избриши
  13. Sinoc isprobana, savijaca...vrlo ukusno:))
    (u fil sam morala dodati mleko, bio je prilicno gust)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljana, hvala puno na isprobanom recepticu i raduje me da su utisci pozitivni.:)) Puno lepih pozdrava!

      Избриши
  14. Svidja mi se ta slatka korpica Lanico, kakva slatka ideja! Moze neko jesti citav poklonic! Njaaamm!

    ОдговориИзбриши
  15. Niko I nikad kao ti.. mogla bih cijeli zivot provesti na tvome blogu da nista drugo ne radim..

    ОдговориИзбриши