понедељак, 15. децембар 2014.

KuVarijacije: Ačak pita


Jedan lep starinski recept za slanu pitu, pomalo neobičnog naziva, Ačak - pita. Recept je iz Velikog narodnog kuvara a isproban je u okviru blogerske igrice Patin petnaesti koju je osmislila Milkica sa bloga Mimi‘s Kingdom

Radi se zapravo o piti napravljenoj sa lisnatim katmer korama i mogu vam reći da me veoma podseća na Vranjansku pitu - Propeć sa Naletovog bloga Coolinarija, koju smo takođe jednom prilikom pravili u okviru blogerske igrice. Ovde možete pročitati originalni recept iz Patinog kuvara, a u nastavku sledi moja malkice izmenjena verzija i utisci.:)



AČAK-PITA

Sastojci (kore): 350g brašna, 1 ravna kašičica soli, oko 2 dl vode, rastopljena mast za premazivanje

Nadev: 400 g kisele pavlake, 3 jaja, 1 praziluk, malo soli i bibera

Priprema:

Prosejati brašno, dodati so i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmori desetak minuta. Testo rastanjiti oklagijom i zaseći na nekoliko mesto, ali ne sasvim do kraja (videti slike pripreme). Sredinu premazati rastopljenom mašću, pa preklopiti jedan kraj testa. Ponovo premazati, pa preko njega preklopiti drugi kraj testa i tako sve u krug. Tako preklopljeno testo preokrenuti i ostaviti da odmara još desetak minuta.



Za to vreme pripremiti nadev: na malo ulja propržiti sitno seckani praziluk. Izmešati kiselu pavlaku sa umućenim jajima, dodati pripremljeni praziluk i sve posoliti i pobiberiti po ukusu.

Testo rastanjiti u krug da bude nešto veće od kalupa u kome će se peći. Kalup premazati rastopljenom mašću i obložiti testom koje smo prebacili pomoću oklagije. Ostaviti da ivice testa vire bar desetak centimetara preko kalupa. 

Na sredinu testa sipati pripremljeni nadev, pa zatim testo prebaciti preko nadeva i malo naborati da se naprave faltice. Kora treba samo delimično da prekriva nadev, tako da sredina ostane slobodna. Sve poprskati rastopljenom mašću i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta. Gotovu pitu poprskati malo vodom i pokriti krpom, pa zatim seći kao tortu i služiti toplu ili mlaku.

  Prijatno!:)


Moji utisci: pitu sam pravila u nešto manjem kalupu, tako da sam u receptu napisala sastojke za kalup prečnika 26 cm. Pita nam se dopala jer domaće kore su uvek posebno fine i lisnate. Nadev sam pravila sa prazilukom (u originalu se koristi crni luk) i stavila sam kiselu pavlaku da bi fil bio gušći. Nešto slično kao kada se pravi Quiche Lorraine, mislim da bi bili fino dodati i malo seckane slaninice u fil, sigurno neće pokvariti.:)

Sigurno ću ponovo praviti ovu pitu, možda ću sledeći put fil napraviti sa sirom ili sa mlevenim mesom, verujem da bi se fino uklopilo. Tople preporuke za probu.:)


14 коментара:

  1. I ja sam koristila praziluk i pavlaku, divne su ti faltice :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Divna je Lana! Tvoje fotke postupka izrade katmer kora su nam svima pomogle... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno sto si nas sve inspirisala ovom igricom, a receptic ti najtoplije preporucujem.:)

      Избриши
  3. Njammmm...mi smo oduševljeni sa ovom pitom...jeli smo je i ranije, sa drugačijim punjenjem,ali ovog puta sam pratila recept. Tvoja je pita kao na suncu pečena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama se isto dopala i sigurno cu je ponovo praviti.:) p.s. rerna cak previse dobro pece od kako smo je popravili.:D

      Избриши
  4. Znaš da sam čitajući recept pomislila da će sigurno imati okus kao propeć (kojeg sam radila u okviru igrice). Pita ti super izgleda, mislim da bih ju smazala još toplu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znas da je recept vrlo slican, mislim da bi se nadev od sira ovde isto fino uklopio ali zapravo najlepse su krckave korice.:)))

      Избриши
  5. Ovaj blog volim što je sve fini ništa nije komplicirano .Sve vam je divno

    ОдговориИзбриши