уторак, 23. децембар 2014.

Štrudla od jabuka i suvog voća


Jedan divan Ljubicin recept za štrudlu (ili pitu, ako više volite) sa jabukama i suvim voćem. Veoma jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti. Ljubica kaže da je tu štrudlu osmislila njena mama i da je obično priprema za Badnje veče. U nastavku pročitajte njen originalni recept, a ja se najlepše zahvaljujem Ljubici što ga je podelila sa svima nama.:)


Poznata strudla od jabuka u mojoj obitelji se prakticira jesti suho voce na badnje vecer. Evo kako je moja mati ubacila jednu prekrasnu strudlu.

Sastojci:

500g tankih kora 
1,5 kg jabuka
20 dag grožđica
20 dag suhih šljiva
20 dag suhih kajsija 
cimet
rogač
orah
badem ili lješnjak
od toga što volite 10 dag
šećer po volji
limun kora

Priprema:

Jabuke naribati i dodati sve ostale sastojke redomu. Prvu koru premazati sa malo ulja, na to staviti drugu koru, isto tako i treću.



Na to stavimo nadjev i zarolamo, ponavljamo postupak sve dok ne potrošimo sastojke. Študle premazati sa 1 dl vode sa pinelom, a nakon 10 min pečenja premazati sa umućenim žumanjcom. Nastaviti peći još 35 min na 170 C. Kad se štrudla ohladi posuti šećerom u prahu.

Napomena: suho voće prethodno namočiti u 1 l voćnog čaja i ostaviti tako neko vreme da fino omekša.:)


Moji utisci: ovo je jedna štrudla raskošnog ukusa i prvo što ćete osetiti kad zagrizete parčence jeste suvo voće, pa zatim krckavi komadić oraha ili lešnika, i na kraju blagi, osvežavajući ukus jabuka. Suve kajsije sam na kratko potopila u vruću vodu da bi ih lakše iseckala, dok su suve šljive već bile prethodno očišćene od koštica i mekane.

Štrudlu sam filovala na dva načina, u prvoj verziji sam rasporedila fil preko cele površine kore, a u drugoj verziji samo uz ivicu kore, pa je tek onda zamotala. Nema neke velike razlike i na vama je da odlučite koji vam se presek u finalnoj verziji više dopada.

Korice sam pre stavljanja fila, sasvim malo posula grizom da upije višak soka od jabuka, mada sam ih prethodno već dobro iscedila. Pitu sam premazala sa malo ulja i fino je zarumenila, tako da je možete pripremiti i kao postan slatkiš.:)

Svima koji sutra proslavljaju Badnje veče i u četvrtak Božić, želim sretne praznike ispunjene mirisnom čarolijom, ljubavlju i mirom u krugu voljenih.:)



Recept za štampu

23 коментара:

  1. Uh, ovo mora da je dobro:) Bice, sigurno isprobano:)

    ОдговориИзбриши
  2. Voljela bih probati ovakvu štrudlicu, šalji par komada :)

    ОдговориИзбриши
  3. Stvarno je idealan dezert za Badnje vece! Divno ste odradile ove praznike ti i Ljubica u duetu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista ne znam sta bih radila bez Ljubice, ona je zasluzna za sve lepe receptice ovog meseca.:)

      Избриши
  4. Divno. A i slike su tako pune atmosfere..svečarske baš...

    ОдговориИзбриши
  5. Baš, baš super! Do sada sam pravila sa suvim grožđem ali ovo je raskoš. Evo meni recepta za Badnje veče!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veki, drago mi je zbog toga, nadam se da ce ti se dopasti.:)

      Избриши
    2. Napravi print dugme obožavaoci te mole :-)

      Избриши
    3. Veki, samo za tebe... napravila sam print verziju na kraju recepta.:) * p.s. to sa dugmencetom ne funkcionise bas najbolje jer stampa sve redom, post sa svim slikama + sve postojece komentare... mislim da je bolje resenje da se napravi poseban dokument za stampu, ali to oduzima vreme i ne mogu trenutno napraviti za svaki recept na blogu, mozda postepeno.:)*

      Избриши
  6. jako lijepa kombinacija! inače obožavam štrudlicu s jabukama

    ОдговориИзбриши
  7. Dopada mi se ovaj dodatak suvog voca, super deluje :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skroz je drugaciji ukus, mislim da cu od sada pitu sa jabukama praviti na taj nacin.:)

      Избриши
  8. Odlična štrudla, volim ih inače, ali još nisam pravila u ovako bogatoj i dobroj kombinaciji sa suhim voćem, odmah je bilježim !

    ОдговориИзбриши
  9. Mmm mirisljavo, a u kakvom obliku je rogac? Moja baba mi je dala plod da jedem kao cokolada kad sam bila mala, sad se prodaje u delikatesen brasno. Drugacije nisam videla, neznam ako postoji neka pasta...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je u prahu (mleveni rogac), mada se ovde vrlo retko moze naci tako da sam pravila bez njega... mozes slobodno staviti kasiku-dve brasna od rogaca ako volis.:)

      Избриши
    2. Tessko je i meni naci ovaj sastojak, cak i plod. Vecina ljudi ne znaju nista o tome, to je popularnije u Krt, tj nase ostrvo u juznoj Grckoj, Kriti. A da li znas da rogac moze zameniti cokoladu i smanjiti holesterol?-ja kupim neke keksice od rogaca i stvarno mislis da su cokoladne! Tako ukusno i zdravo!

      Избриши
    3. I ovde se rogac tesko moze kupiti, barem u mestu gde zivim, probala sam ga par puta kad sam bila mala i stvarno ima ukus prave cokolade.:)

      Избриши