недеља, 22. децембар 2013.

Božićni čokoladni kolač



Kod nas nije tradicija da se peku ovakvi kolači za Božić, ali volim neki put da isprobam i nešto novo.:) Odavno imam želju da napravim pravi Christmas cake koji se obično, u engleskoj tradiciji, poklanja za vreme praznika. To je ona vrsta kolača koja može dugo, dugo da stoji i sa puuuno suvog voća i orašastih plodova. Ovo je jedna fina čokoladna verzija.:)

Sastojci (za kalup od 20 cm): 200 g maslaca, 225 g smeđeg šećera, 4 jaja, 225 g brašna, 50 g kakaa, 200 g kandiranih trešanja (mogu iz slatka), 200 g suvog grožđa, 200 g urmi, 75 g seckanih oraha, 50 g kandirane korice pomorandže, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice mešavine začina za medenjake

Dekoracija: čokoladne zvezde

Priprema:

Umutiti penasto maslac i šećer, dodati jaja i na kraju brašno izmešano sa kakaom. Posebno izmešati suvo voće, urme prethodno očistiti od koštica i sitno iseckati, dodati i začine po ukusu. Pažljivo sve sjedinititi sa umućenim maslacem i brašnom.

Kalup obložiti papirom za pečenje i prebaciti smesu. Lepo izravnati i napraviti malo udubljenje na sredini da bi kolač bio što ravniji kad se ispeče. Prvih 30 minuta peći na 200 C, a zatim smanjiti na 150 C i peći još oko 1,5 -2 h , po potrebi pokriti papirom za pečenje. Proveriti sa štapićem da li je sredina ispečena i ostaviti u rerni da se ohladi još oko 1 h.

Rastopiti 100 g čokolade na tihoj temperaturi i u tankom sloju premazati papir za pečenje. Kad se čokolada stegne modlicom izvaditi zvezdice i ukrasiti kolač (kod mene je kolač još bio mlak, žurila sam zbog fotkanja, pa su zvezdice počele da se tope:).

Napomena: vrstu suvog voća možete prilagoditi ukusu, gledajte samo da su u uklopi u ukupnu količinu, možete dodati i suve kajsije, brusnice, lešnike i sl.

originalni recept:)


Malo praznične inspiracije...

Kod nas se keksići obično prave tek za novu godinu (mada mogu i ranije:), tako da se ovih dana tek spremam da se zavučem u kuhinju i zasučem rukave. Biće tu starih i proverenih receptića, ali uvek volim da napravim i nešto novo, već sam neke zabeležila za probu.:)

Ovo su fotografije od prošle godine, možda ćete poželeti da napravite Medene saonice za vaše mališane i male nećake, a baki možete spakovati paketić domaćih medenjaka i ubaciti i kutijicu začina.:)


A možda će upravo korpica mirisnih domaćih keksića izmamiti osmeh vašem komšiluku kada im pokucate na vrata ili recimo lepo spakovana kesica keksića koju ćete odneti kolegama na poslu, a možete iznenaditi i prodavačicu novina na kiosku koja vam svakog jutra ljubazno poželi dobar dan.:)


Ukoliko imate vremena, možete napraviti i nešto ovako, ispecite svečani kolač, Panetone ili neki drugi kolač po želji, pa kad se sve fino ohladi zapakujte u celofan, stavite i neku lepu mašnicu odgore i obradujte drage osobe za predstojeće praznike.:)


1. Svečani kolač
2. Panettone
3. Mirisni venac

31 коментар:

  1. baš je moćan :) a sve ostalo me oduvijek ostavilo bez teksta...predivno, draga moja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, takvog je ukusa, probas parcence i odmah se zasitis... mislim da cemo ga grickati sve do Bozica.:)

      Избриши
  2. Divno je sve....i odiše novogodišnjom atmosferom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da smo svi ovih dana u nekom praznicnom raspolozenju i slatkom iscekivanju.:)

      Избриши
  3. Divan kolač, imam sličan recept već godinama za isprobati, pa nikako jer moji nisu ljubitelji ovakvih kolača.
    Aranžmani s keksićima jednostavno su prekrasni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Malo sam guglala po netu i cini mi se da su recepti za ovaj kolac vrlo slicni, mozda uz neke male razlike... mozda ipak dobijes inspiraciju i resis da iznenadis tvoje.:)

      Избриши
  4. Ceo dan mi je otvoren tab i slika ovog kolača :-D.
    Meni je on toliko micccccko jedan slatki i slika je sama za sebe prelepa <3 <3 <3. Ja sam ovih dana sva nikakva ali danas mi je pošteno popravio raspoloženje ovaj post i nekako me podsetio da nam stižu praznici. Hvala mnogo zbog toga. Recept ću da se potrudim što pre da isprobam. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sad si me nacisto raznezila, pocecu i ja njemu da tepam od milja... nadam se da je danas bolje, saljem ti lepe pozdrave i pozitivne vibracije!:)) p.s. drzim fige i da kolacic fino uspe!:)))

      Избриши
  5. Keksici su ti kao i uvek savrseni, i ne mogu da ne pomisim kakve je divota tebe Lana imati u komsiluku :*
    Kolac je pravi praznicni sa ovim cokoladnim zvezdicama. Svake godine obecam sebi da cu ga napraviti, i nekako nikad ne stignem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Komsije su stvarno divne, i oni nas lepo paze, volim te male razmene tanjirica kad se nesto lepo napravi, sve je puno sladje kad se podeli.:) p.s. drzim ti fige za ovu godinu i za kolacic.:))

      Избриши
  6. Bogat, mirisan - bolje ne moze! Lijepa gesta sa keksima za poklone...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna... meni su jako slatki "homemade" pokloncici, uzivam da ih pravim a i sama se obradujem kada dobijem tako nesto.:))

      Избриши
  7. Divan kolač a i sve ostalo. Prosto su mi ovi mirisi u nosu. Pravim svake godine sličan kolač, moj mora da stoji najmanje 15 dana dobro zatvoren jer je u početku tvrd kao kamen. Mera je velika pa ga grickamo do Sv. Jovana :-)
    Obožavam Lana tu tvoju pozitivnu energiju i ljubav prema ljudima koja izbija iz svakog tvog slovceta!
    Milana ću obradovati tvojim Panetoneom svakako!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ove godine sam prvi put napravila ovako nesto, mozda ponovim i sledece, hihih... obecavam da cu u narednom postu napraviti i nesto slano, i meni je vec malkice previse slatkisa.:)) p.s. drzim ti fige za Panetone... sapni mi posle kako je uspeo.:))

      Избриши
    2. Početni korak - našla u komšiluku pogodnu šerpu za pečenje!

      Избриши
  8. Kao i uvek, sve predivno i svega u izobilju:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Koliko divnih stvari u jednom postu! Ne znam za šta bi se pre odlučila! Ovaj čokoladni kolač mi je predivan! Kod nas se za Božić rade torte, nikada ovakve stvari, mislim da ništa ne bi falilo napraviti ovakav divan kolač i neki drugi put ;)

    ОдговориИзбриши
  10. Nravno, moze se napraviti i nekom drugom prilikom, ionako uvek ima previse kolacica za praznike.:))

    ОдговориИзбриши
  11. stvarno je predivan, i jako mi se sviđa što je baš čokoladan :)

    ОдговориИзбриши
  12. Stvarno su ti super ideje, ja uvijek poklanjam ovakve keksiće ili u šalici ili nekako drugačije. Prekrasne su mi one vrećice od celofana...gdje se to može nabaviti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid, meni su takvi pokloncici upravo najdrazi, a nadam se da se isto obraduju i oni koji ih primaju.:) Vrecice od celofana mozes vrlo lako napraviti uz pomoc kucnog aparata koji zavaruje vrecice za zamrzivac, obicno ih tako pravim... isecem celofan i "zavarim" ivice na tom aparaticu, lako, prakticno i brzo gotovo, mozes ih napraviti bezbroj.:)

      Избриши
  13. Kolac napravljen juce, isproban danas! Pun pogodak, jer nije presladak i odlicno ide uz kafu ili caj. Cak sam i kandiranu narandzu napravila sama, po receptu sa bloga Chocolade dust. Visnje ovde nemamo, pa tako ni slatko od visnji, ali sam koristila neke marele koje se prodaju za punjenje holandskih torti (ili slatke pite), mozda si vidjala kod Rudolfa. Pekla sam je mnogo krace, ovaj deo na 150 stepeni manje od sat, a i to je moglo krace... Zvezde od cokolade mi nisu uspele, valjda sam pretanko namazala cokoladu na papir pa su mi se stalno lomile.... Od mene cista 10, cokoladni bozicni kolac mi se vise svidja od ovdasnjih tradicionalnih sa marcipanom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada si me bas obradovala.:))) Posebno mi je drago sto ti se svideo receptic i sto je bio deo praznicnog menija, verujem da je sa marelama i domacom kandiranom koricom bio fantastican... dobro je sto si ga ranije izvadila, meni se sredina nekako najsporije pekla, pa sam zato morala nesto duze, doduse i rerna me nesto zafrkava.:) p.s. meni su se isto neke zvezdice slomile, narocito kad sam ih vadila na krajevima, ali imala sam ih srecom vise u rezervi da zamenim... srecni praznici i zelim ti puno svega lepog u Novoj godini!:)))

      Избриши