четвртак, 4. децембар 2014.

Ljubicini svečani kolačići (2.deo)


Verujem da sa nestpljenjem čekate drugi deo Ljubicinih svečanih kolačića.:) Cele nedelje je bilo neko natmureno, oblačno vreme i to mi je zadavalo dosta poteškoća oko fotkanja. Na kraju sam rešila da ih uslikam uprkos lošem vremenu jer bi u protivnom svi kolačići nestali.:))

Nadam se da ćete uživati u pravljenju (i degustaciji:) ovih kolačića za vreme praznika. I ovog puta dugujem veliku zahvalnost Ljubici na svim divnim receptima koje je poslala, a biće ih još tokom ovog meseca.:)


Domaći keksi


Sastojci : 

500 g oštrog brašna
300 g margarina ili maslaca
200 g šećera u prahu
3 žumanca
50 g badema
50 g oraha
0,5 dl slatkog vrhnja
1 vrećica praška za pecivo
2 vrećice vanil šećera
naribana limunova korica

Priprema:

Dobro izmješamo šećer u prahu, vanil šećer, brašno, prašak za pecivo,  limunovu koricu, mljevene orahe i mljevene bademe. Dodamo margarin ili maslac i sve dobro izmrvimo. Žumanca izmješamo sa slatkim vrhnjem, dodamo u brašno zamijesimo tijesto i pustimo da miruje 1 sat. Tada ga razvaljamo i pravimo kekse raznih oblika . Kekse pečemo na temperaturi od 175 C dok ne dobiju zlatnu boju.



Vanil ružice


Sastojci: 28 dag oštrog brašna, 20 dag maslaca, 10 dag šećera, 10 dag oraha, 1 jaje, mermelada od marelica, šećer u prahu

Priprema:

Umijesi se tjesto i odmah razvalja tanko. Malim kalupićem režu se jednaki keksići  u obliku zvijezdica ružica). Na svaki drugi napravi se rupica u sredini ako nemate takav kalupić. Peče se 10 min. na 180 C, da ostanu svijetli. Na cijele komade stavi se malo mermelade i pokrije onim s rupicom te uvalja u šećer u prahu.


 Kriške od marelica


Sastojci:  200 g suhih marelica, 300 g kokosovog brašna, 1 limun, 300 g šećera u prahu

Priprema:

Marelice preliti vrućom vodom i ostaviti da tako stoje tri sata. Ocijediti ih i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Pomiješati sa 250 g kokosovog brašna i još jednom samljeti. Umiješati limunov sok i šećer, zamijesiti i napraviti valjke. Oštrim nožem narezati kolutiće i uvaljati ih u preostalo kokosovo brašno. Posložiti na pladanj i odložiti na prozračno mjesto da se suše . 



Moji utisci: recept za domaće kekse je zaista izdašan, a samo testo je vrlo ukusno i fino. Pravila sam ih od pola mere, u obliku zvezdica, i ispekla sam dva puna pleha keksića. Neke od njih sam, pre pečenja, posula mešavinom seckanih oraha, šećera i cimeta, a jedan deo keksića sam prelila fondanom kad su se potpuno ohladili.

Za fondan sam umutila jedno belance sa 250 g šećera i malo limunovog soka. Svaki kolačić sam na kratko zaronila u glazuru, a zatim odmah posula sa malo seckanih pistaća i badema. Kolačiće sam ostavila da se suše preko noći i već sutradan se glazura sasvim fino osušila. Tako da se od jednog testa zapravo mogu napraviti dve vrste kolačića.:)

Vanil ružice su divni i prhki kolačići, jedan od onih finih starinskih kolača koji postaju sve lepši kako duže stoje. Sada je pravo vreme da ih napravite i spakujete u kutiju za božićne praznike.:)

Kriške od marelica su veoma ukusni i osvežavajući zalogajčići. Testo bi trebalo malo da odstoji pre nego što ih narežete na kriškice, napravite dan ranije i stavite na hladno da bi se svi sastojci bolje sjedinili. Možete praviti i male bombice, a zatim ih uvaljati u kokosovo brašno. Kolačići su posni, pa su idealno posluženje ako postite.:)

17 коментара:

  1. Kod tebe sve mirise na kolacice:) Divno deluju. Posebno mi je interesantan ovaj sa suvim kajsijama. Puno pozdrava tebi, vrednice, i Ljubici:)))
    P.S. Ovo oko problema za fotkanje, totalno te razumem;( Kod mene je non-stop tmurno. Danas se nesto sunca usunjalo u kucu, za divno cudo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, stvarno cela kuca fino mirise na kolacice.:) Kriskice sa marelicama su posne i toplo ih preporucujem ako neko posti, mogu se praviti i bombice.:) p.s. posaljite nam malo sunca, vec mi je dosadilo ovo tmurno vreme.:) cmookic...*

      Избриши
  2. Predivni! Vec sam htjela da te pitam za recept za cvetice sa dzemom ali vidim da je i on tu. U kutiji se nazire i neki kolac. Po kom je receptu on pravljen?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cvetici su posebno prhki i fini, nesto poput vanilica ali sa orasima. U kutiji su nalaze jos snitice Bozicnog kolaca (od belanaca i suvog voca), receptic cu otkuckati u narednom postu.:) kiss

      Избриши
  3. sve bolji od boljeg..ove kriške od marelica su mi nešto novo...vrlo zanimljive...

    ОдговориИзбриши
  4. obozavam Decembar zbog ovakvih stvarcica, ocima se najedes! Imacemo kolacica za dve knjige:)) Nova slika za zaglavlje ti je divna, ja sam sa mojim gingerbreadom napravila milion. Sa slikama uvek problem i kad ih imas i kad ih nemas :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista je najlepse doba godine i uzivam dok obilazim blogove i citam receptice.:)) Fotkica u zaglavlju je arhivska, nekako se fino uklopila uz decembrasku temu, a jedva cekam da vidim tvoje gingerbread kolacice.:)))

      Избриши
  5. Divno izgledaju praznicni kolacici. Ti i Ljubica ste odlican tim. Cekamo nastavak!

    ОдговориИзбриши
  6. Kilačići su jako lepi..ja pravim nešto slično sa suvim kajsijama i kokosom. Na tvojim slikama se ne vidi uopšte da je vreme tmurno. Lepa zbirka sitnih kolača za predstojeće praznike.

    ОдговориИзбриши
  7. Sve divota do divote, a ove kriškice od marelica su mi posebno zapele za oko

    ОдговориИзбриши
  8. I meni su ove kriškice od kajsija i kokosa favorit... :*

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala Ljubici na tako dobrim receptima. Ni ja nisam ostala ravnodušna na kolačiće od marelica i kokosa, biti će na mom stolu za blagdane.

    ОдговориИзбриши
  10. Super su! Ove od marelica sam radila ali u obliku loptica

    ОдговориИзбриши
  11. Dragi moji, ne stizem da odgovorim svakome pojedinacno, ali vam prenosim Ljubicine pozdrave i nadam se da cete uzivati u isprobavanju receptica i lepo provesti praznike.))

    ОдговориИзбриши