Dragi moji, želim vam srećne praznike, pregršt osmeha i dobrog zdravlja, malih i velikih radosti u godini koja je pred nama!:)))
Srećna 2022!:))
Dragi moji, želim vam srećne praznike, pregršt osmeha i dobrog zdravlja, malih i velikih radosti u godini koja je pred nama!:)))
Srećna 2022!:))
Vaš najslađi časopis za torte i kolače - od danas na svim kioscima.:) Obukli smo ga u najlepše praznično ruho, ma sav je meden da ćete poželeti da ga poručkate (pardon, pročitate:) od prve do poslednje stranice... gotovo da miriše na vanilu, cimet i medenjake.:)))
(iz novog broja:)
Za slatki vikend pred nama - odaberite receptić po vašem ukusu i krenite u slatku avanturu.:) Tople preporuke za kiflice (raznih fela:), jesenje slatkiše sa bundevom, a parčence torte uvek može... onako fino posle ručka, pa onda repete uz kaficu.:)))
(novi broj na kioscima)
Da čalabrcnemo štogod lepo - (nedavno sam čula za taj simpatičan izraz, pa mi se sada stalno mota po glavi:))). I zato ne časite ni časa, već potražite novi broj Bakinih peciva - čeka vas pregršt inspiracije za slane i slatke zanimacije!:)))
(aktuelno izdanje)
Da se rashladimo i zasladimo - uz recepte iz novog broja ni ove vrućine vam neće teško pasti jer vas čekaju sladoled torte, fini kolači i poslastice sa malinama... pravo uživanje uz hladan nes među cvećem na balkonu ili u bašti!:)))
Mi smo ih sve isprobali (nije baš da nam je teško palo:)), a posebno bi izdvojili letenje tartove i mediteranska peciva sa paradajzom... mmmm, jesmo li vam već napravili zazubice?:)))
Obično nedeljom imamo nešto više vremena, pa zato spremamo pravi nedeljni ručak... nego, da krenemo redom (za detaljan prikaz, klik na link u naslovu recepta:)
NEDELJA
Ko bi očekivao ovakvo vreme (pljuskove i grmljavinu) za početak vikenda, zato evo predloga da se malo ugrejemo.:))
SUBOTA
Klopica koja će vas osvežiti (na+30) a ujedno i zasititi, uz minimum vremena potrošenog na pripremu.:)
PETAK
Možete odabrati bilo koju ribu po želji (pastrmku, skušu, kod nas je bila haringa). Očistite je i blago posolite sa svih strana, a zatim kao nadev stavite par kolutića limuna, malo belog luka i peršuna. Sve prelijte uljem i sa malo belog vina, pa fino "ušuškajte" u papir za pečenje.
Pecite oko 30 minuta, odmotajte paketić i vratite u rernu da se peče jos desetak minuta dok se ne uhvati lepa korica. Poslužite uz krompiriće i sezonsku salatu. Prijatno!:)
Sastojci: 500 g paradajza, 1 ljubičasti luk, 1 manja integralna veknica, so, biber, maslinovo ulje, masline po želji
Priprema:
Hleb isecite na kockice, raširite preko papira za pečenje i poprskajte sa malo ulja. Pecite u rerni na 180 da zarumeni. Za to vreme isecite paradajz na polovine, a ljubičasti luk na fina rebarca ili sitne kockice.
Sve izmešajte u dubljoj činiji, posolite i pobiberite po ukusu, te prelijte sa malo ulja. Na kraju dodajte kockice prepečenog hleba i blago promešajte. Dodajte nekoliko crnih maslina po želji i odmah poslužite. Prijatno!:)
Na današnjem meniju je patlidžan u glavnoj ulozi, ako do sada još niste probali salatu (namaz) od patlidžana, nemojte propustiti da je napravite bar jednom u toku ovog leta.... zaljubićete se na prvi zalogaj, časna reč!:)) Naravno, uz sve ovo odlično će se uklopiti i neka lagana supica po izboru.:))
ČETVRTAK
Današnji predlozi maaalkice kasne zbog problema sa internetom, ali taman ćete stići da ih napravite za večeru.:) Nastavljamo i dalje sa laganim receptićima i ne zadržavamo se dugo u kuhinji... današnji izbor je sledeći:
SREDA
(ili krckava panceta u glavnoj roli... a salata je tu da popuni tanjir:)
Sastojci (za 2 osobe): 1 zelena salata, 200 g zelene boranije, 1 manji brokoli, 5-6 šnita tanko sečene pancete, so,biber, ulje, limunov sok, 1 čen belog luka
Priprema:
Boraniju i cvetiće brokolija skuvati u slanoj vodi dok ne omekšaju. Prebaciti ih u posudu sa hladnom vodom da se ohlade i zadrže lepu boju, pa ih dobro ocediti.
Skupiti po 3-4 zelene mahune i uvezati ih tankim režnjem isečene pancete. Napraviti još nekoliko paketića na isti način, pa sve kratko propržiti u tiganju na malo ulja.
Zelenu salatu odvojiti na listove i složiti na tanjir. Napraviti dresing od limunovog soka, malo ulja, sitno seckanog luka, bibera i soli. Poprskati preko salate ili servirati posebno, dodati cvetiće brokolija i pripremljene "snopiće". Prijatnoo!:))
Sastojci (za koru): 100 g pšeničnog brašna, 100 g kukuruznog brašna, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 50 ml ulja, 200 ml jogurta ili mleka, 1 jaje
Nadev: 200 g krem sira, mortadela ili šunka (po želji), paradajz, mocarela, rukola, masline itd.
Priprema:
Sve navedene sastojke sjediniti u homogenu smesu. Kalup (prečnika 24 cm) podmazati i posuti brašnom, pa sipati pripremljenu smesu i peći na 180 C oko 30 minuta. Gotovu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađenu koru premazati krem sirom i odgore rasporediti nadev po želji. Povrće iseckati na četvrtine, a mortadelu/šunku skupiti u male hrpice, dodati listove rukole i kuglice mocarele, pa sve lepo aranžirati. Preliti sa malo ulja i odmah servirati.
Preliv od grčkog jogurta (za salate)
Na veliki tanjir lepo složiti seckano povrće po želji (zelenu salatu, šargarepu, rotkvice, krastavce, mladi luk i kupus, kuvani azuki pasulj itd.) i servirati uz lagani dresing od jogurta.
Sastojci: 1 šolja grčkog jogurta, 2 čena belog luka (sitno seckana), 4 kašike limunovog soka, 2 kašike ulja, malo soli i bibera, 1 kašika seckane sveže mirođije
Priprema:
Sjediniti sve sastojke i preliti preko salate ili servirati posebno da svako može da začini salatu prema ukusu.:)
Frape
od banana
Sastojci: 2 manje banane ili jedna veća, 200 ml bademovog ili običnog mleka, 1 kašičica meda (po želji:), 1 kašika domaće granole za dekoraciju
Banane iseckati na kolutiće i staviti u blender. Sipati polovinu količine mleka i izmiksati u fini pire. Dodati preostalo mleko i med po ukusu. Sve zajedno još malo izmiksati i sipati u čaše.
Frape posuti domaćom granolom i poslužiti odmah čim se napravi. Po želji dodati kockicu-dve leda.
Voilà!:)
Hladna supa od krastavaca
Sastojci: 2 krastavca, 400 ml grčkog jogurta, 100 ml vode, 1 čen belog luka, seckana mirođija (po ukusu), prstohvat soli i bibera
Priprema:
Krastavce iseći na kolutove i staviti u blender (ostaviti nekoliko kolutića za dekoraciju). Dodati polovinu grčkog jogurta, beli luk i začine po ukusu.
Sve fino izmiksati, pa zatim sipati preostali jogurt i vodu. Još jednom kratko izblendirati, probati i popraviti ukus po potrebi. Ostaviti u frižideru barem pola sata pre služenja kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.
Hladnu supu poslužiti u činijicama i dekorisati kolutićima svežih krastavca i grančicom mirođije.
Sarmice od vinovog lista (link do recepta u naslovu + neki fini grčki receptići:)
Danas uz kaficu, listamo novi broj i kuvamo zajedno... a na meniju je par receptića za fini letnji ručak koji ćete napraviti očas posla.:)))
Hvala puno dragoj Bojani Đurić na pozivu, baš mi je bilo lepo kod vas u gostima.:)))
U vašem omiljenom slatkom izdanju čekaju vas receptići za nove letnje poslastice, torte, kolače i peciva (mi smo im vrlo teško odoleli.... eto, nemojte posle reći da vas nismo upozorili:))).
Da se zasladimo... do čitanja!:))
Bakina peciva su uvek mirisna i fina, praviti ih prava je milina... malo slanog, pa vangla slatkog, da cela kuća lepo zamiriše, tu je novi broj da vas inspiriše!:)))
I par fotkica pride...:))
A svima koji sutra slave želim obilje dobrog zdravlja i srećan Uskrs proveden u miru, radosti i lepom raspoloženju sa najmilijima!:))
Čitamo se....❤️❤️❤️
Ako još niste nabavili novi broj Lise - Kolači & Torte, požurite što pre jer ćete ovo izdanje listati, dugo čuvati i želeti da isprobate baš sve receptiće!:)))
(iz novog broja:)
A sada malo slatkih zalogajčića, uz kafu ili čaj, a odlično pašu i uz toplu čokoladu... u novom broju sigurno ćete naći slatkiš po vašem ukusu kao i odlične proverene recepte naših čitalaca (40+ recepata u ovom slatkom izdanju:))!
Jeste li već nabavili novi broj?:))))
Sa željom da nam ova godina bude puno lepša i bezbrižnija od prethodne, želim svima srećne praznike!:))
Dragi moji, nadam se da ste prikupili pregršt pozitvne energije tokom proteklih prazničnih dana i da ste raspoloženi za isprobavanje novih receptića koje je za vas spremila redakcija Bakine kujne. U novom broju čekaju vas topla i mirisna peciva, tartovi, pite, lepezice, pletenice... i još puno toga zanimljivog, ukusnog i finog!:)))