петак, 28. март 2014.

Pet omiljenih poslastica - blogerska igrica



Kad mi je, pre par dana, Vera sa bloga Astal - kuhinja moje ravnice, poslala pozivnicu za blogersku igricu Pet omiljenih poslastica, prvo što sam pomislila je da će mi biti prilično teško da izbor ograničim na samo pet recepta.:) Međutim, onda sam se zapitala šta je to što najčešće pravimo kući i vrlo brzo se "iskristalisalo" ovih pet receptića. To su  provereni recepti iz mamine i bakine kuhinje, kolači "sa dušom" koji uvek izmame lepa sećanja na zajedničke trenutke, toplu kuhinju, miris vanile i domaćih kolača.

Nadam se da će se i vama svideti - svi linkovi su postavljeni u nazivima.:)

Vanilice


Kod nas su se Vanilice uvek pravile po ovom receptu. Obavezno sa domaćim pekmezom od kajsija i sa malo naribane limunove korice. Od kada ih pamtim uvek su izgledale upravo ovako, kao cvetići, ne sećam se da ih je mama drugačije pravila. Sećam se i njihovog osvežavajućeg ukusa koji vas potpuno obuzme i prah šećera koji se rasprši u ustima kada ih zagrizete. I da, neverovatno su mekane.:)


Prhke kiflice sa pekmezom


Jedan od onih kolačića zbog kojih se uvek vraćate u kuhinju i iznova zavirujete u teglu ili kutiju sa kolačićima.:) Sve su lepše što duže stoje, mada mi ne polazi za rukom da to utvrdim baš precizno, znate prilično brzo nestaju.:)

p.s. obavezno ih praviti više puta zbog utvrđivanja gradiva.:) Recept možete pronaći i u februarskom broju magazina MEZZE.

Puter palačinke


Mislim da je ovo jedan od prvih recepata koje sam zapisala u svesci i naučila da pravim - po bakinom receptu.:) Mekane palačinke, poput najnežnijih oblačića, pažljivo su naslagane kao tortica. Peku se samo sa jedne strane i posipaju kakaom i šećerom koji se odmah topi između slojeva, mmmm... pa vi sada nemojte mislite na torticu.:))

Kocke sa makom


Najbrže kocke sa makom (prave se i nestaju brzinom svetlosti:) - dva sloja mekanog testa i mirisni fil u sredini. Može se napraviti i sa orasima, ali sa makom je nešto posebno. Ako volite mak u kolačima, obavezno zapišite i ovaj receptić.:)

Štrudla sa cimetom


Kad bih trebala da biram između štrudle sa makom, orasima, pekmezom ili sa slatkim sirom, uvek bih prvo izabrala maminu Štrudlu sa cimetom, ona izmami najveći osmeh i najlepše zagreje srce.:)

Verujem da u riznici omiljenih recepata, za svakoga od nas postoji barem jedan poseban slatkiš zbog koga duša zatreperi ili barem malkice poskoči.:) Slatkiš koji nas svojim mirisom i ukusom vraća u detinjstvo, zbog koga smo ponovo bezbrižni kao deca.:)


Koji je vaš omiljeni slatkiš, slobodno napišite i uključite se u igricu, za novi krug predlažem sledeće blogove, ali svi ste dobrodošli.:)))

1. Coolinarija
2. Sweet and Salty
3. Moja slatka kuhinja
4. Prekratak dan
5. Cake selection

Preuzmite nalepnicu, postavite je na svoj blog, napišite pet poslastica koje vas inspirišu... i prosledite dalje.:) Radujem se vašim postovima, a hvala puno i Veri na nominaciji.:))) 



37 коментара:

  1. Jao Lanice, pa skoro isto se pravi sve i kod mene, mislim sad kad čitam baš su vanilice zaista nešto što svi jedu vole baš su br.1.
    Puter palačinke sam videla ranije kod tebe i čini mi se veoma ukusno...hvala !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Verice, mislim da nema lepse kuhinje na kojoj smo odrasli, svaka cast i novim recepticima, ali ovi kolaci su za sva vremena.:)))

      Избриши
  2. Mislim da će i kod mene vanilice biti na prvom mestu. Težak zadatak, moraću malo da razmislim. Hvala...:)

    ОдговориИзбриши
  3. Kad bih ja birala omiljene poslastice sa tvog bloga, ja bih se pogubila. :) Ne znam šta bih pre. :)
    Tvoje puter palačinke su diiivneee! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mimi, svasta mi je padalo na pamet i sada vidim da nemam nijednog cokoladnog kolacica, cccc... ali ispravicu to za neki naredni krug.:D

      Избриши
  4. Vanilice zauvek i u nasoj kuci, mada si me bas cacnula tom tvojom predivnom cimet strudlom. Divni mirisi detinjstva:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da su nam svima omiljeni upravo ti stari, dobro poznati i bezbroj puta napravljeni kolacici iz mamine i bakine kuhinje.:)) p.s. strudlu mozes isprobati od pola mere, jedna pletenica je bas onako zgodna kao nedeljni slatkis posle rucka.:))

      Избриши
  5. Ja ne znam zašto bih se prvo odlučila, ako bih trebala da biram, ali mislim da bih prvo kiflice ( čudnovato,vanilice nikad nisam volela ) a posle bih štrudlu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, kreni slobodno od kiflica a strudla neka bude na kraju da se fino zasladite.:))

      Избриши
  6. Kartaroši bi rekli "sve adut do aduta..." Ovo su provereni i uvek rado viđeni kolači :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago, verujem da nas ovi kolacici vracaju u detinjstvo i zato ih volimo.:))

      Избриши
  7. Lana, krecem od kocki sa makom - provereno dobre i uvek najjaci igrac na stolu :), zatim, prelazim na vanilice, ukusne i mekane a tope se u ustima dok si rek'o keks, sad prelazim na strudlu sa cimetom, tu su reci bespotrebne ;), onda začinim sa palačinkama jer su prosto fantastične, a na kraju, kao melem za dušu, poslužim se sa kiflicama:))) Oooh!! Lanic, hvala na nominaciji, ocekuj moj odgovor u narednih par dana. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nale, radujem se tvom izboru a znas da si ovde uvek dobrodosla, punoo poljubaca!:)))

      Избриши
  8. Vanilice su super i kod nas omiljene, hvala ti na nominaciji, bogami imacu teskog posla :)

    ОдговориИзбриши
  9. Krasne poslastice si odabrala, krenula bih od jedne do druge i od svega pomalo, ali nekako me ove palačinkice najviše mame pa ću sa njima početi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce vam se dopasti i da cete uzivati u palacinkicama, veliki pozdrav vam leti.:))

      Избриши
  10. Fantastičan izbor kolačića Lana, ali vanilice su mi favorit! Palačinke su mi takodje veoma zanimljive, mislim da bi se to mojima svidelo i baš ću da im napravim nekad;)

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan izbor omičjenih slastica u kojima uživate.

    ОдговориИзбриши
  12. Lanice puno ti hvala na pozivnici,baš si me jako obradovala i počastila.vrlo rado ću odgovoriti na ove "slatke muke".gledajući izbor na tvom blogu teeeško bih mogla izdvojiti samo njih 5,mada si ti odabrala prelijepe poslastice (vanilicama dajem blagu prednost ;-) )
    veliki zagrljaj ti šaljem.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Punoo pozdrava i tebi leti i jedva cekam da vidim tvoj izbor... poljupci, mah-mah!:))

      Избриши
  13. Sve, sve, ali kocke s makom...<3 ...mislim da ustvari baš njih ne bih smela da napravim..;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Probaj ih makar jednom, mozes napraviti pola fila i sa orasima a pola sa makom.:))

      Избриши
  14. I ja se zahvaljujem na pozivu. Tvoj izbor je odličan i super je što su na jednom mjestu, ma sve bi ih probala, ali ove s makom su mi posebne, slaba sam na mak...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radujem se tvojim recepticima i jedva cekam da vidim sta si nam fino odabrala.:))

      Избриши
  15. Koje divote,ovo je da se blago raspametiš dok gledaš samo,da mi je ovo sve na stolu ne znam odakle bih krenula prije..pusa Lanice draga!

    ОдговориИзбриши
  16. Lana, ja sam na dijeti skoro 10 dana, ne smem da pogledam blogove, padam u iskusenje. Sad sam provirila, i eto, ne znam odakle bi pre krenula. Od palacinki, pa kiflica, pa vanilica...pa...Ide prolece, moram da zmurim jos nedelju-dve dana dok spremate divotice :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzim ti fige, a ovde slobodno proviri po neki put, onako kroz prstice... ljuubim te!:)))

      Избриши
    2. Neces da verujes, nocas sam sanjala da pravim ovu tvoju tortu od palacinki :)
      Smaknula sam 3kg, trebam jos 2-3. A onda ima da proslavim tvojom torticom :*

      Избриши
    3. :)))) Samo napred, torticu cemo posle napraviti da proslavimo, hihihi... navijam za tebe.:))) cmook...

      Избриши
  17. Divan ti je odabir, ne znam za čime bih prije posegnula

    ОдговориИзбриши