Da cela kuća zamiriše na kolačiće, mekane medene štanglice koje se samo tope i brzinom svetlosti nestaju sa tanjira.:)
Medena pita
Sastojci: 400 g brašna, 100 g meda, 100 g masti, 100 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica sode
bikarbone, 1 kašičica cimeta
Fil:
750 ml mleka, 4 kašike brašna, 200 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca
Glazura:
200 g čokolade, 6 kašika ulja
Priprema:
Umutite med, mast, šećer i jedno jaje. Dodajte cimet i brašno prethodno pomešano sa sodom
bikarbonom, dodajte još malo brašna ako je potrebno. Sve fino umesite i podelite testo na tri dela.
Testo tanko razvijte između dva lista papira za pečenje tako da bude veličine pleha. Kore
se peku na poleđini pleha od rerne. Svaku koru pažljivo prenesite do pleha, skonite gornji papir i izbockajte viljuškom na par mesta (pecite ih na papiru na kome ste ih razvijali).
Kore
se peku 7-8 minuta na 180 C, izvadite ih čim blago zarumene po ivicama. Pečene korice su vrlo mekane pa ih pažljivo iskliznite na
ravnu površinu. Na isti način ispecite preostale korice i ostavite da se potpuno ohlade.
U međuvremenu pripremite fil: razmutite brašno sa 100 g šećera u 2 dl hladnog mleka.
Preostalo mleko zagrejte, dodajte još 100 g šećera i vanilin šećer. Kad mleko
provri pažljivo sipajte umućeno brašno i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne
napravi fina i gusta krema. Ostavite na stranu da se malo prohladi, pa zatim u mlaki fil
umešajte maslac i izmiksajte da se sve lepo sjedini.
Korice
premažite ohlađenim filom (i gornju koricu u tankom sloju). Ostavite da se kolač malo rashladi, pa prelijte glazurom od čokolade. Odgore možete naribati još malo čokolade ako želite. Već posle sat-dva možete seckati kolač (lepše se seče ako je hladan). Prijatno grickanje!:)
Recept je objavljen u jednom od prethodnih izdanja magazina MEZZE:)
Obozavam ovakve recepte, a medena pita mi je u planu svaki put kada vidim da je neko napravio :)
ОдговориИзбришиDivno Lana!
Draga Marija, hvala puno, eto drzim fige za sto skoriju probu.:))Veliki pozdrav!:)
ИзбришиJako lijepo izgleda, ali čim sam pročitala da ide mast, aa aa, nije za mene. Znam da je takvo tijesto posebno prhko, ali pomisao na mast, a i okus svejedno osjetim.... Svejedno, predivno za oči!
ОдговориИзбриши:))Moze se slobodno staviti maslac, bice isto tako mekane i fine... mada se mast uopste ne oseti u testu, samo mu daje posebnu mekocu.:))
ИзбришиCitam Vase recepete i kanim se napraviti grilijas tortu i moram da pitam, koju cokoladu kupujete za fil i glazuru? Znam da ima razlike, secam se da je moja mama kupovala nekada na meru i da je bila predivna u njenim tortama ali se ne secam koja je...bila sam mala. A kada vidim ovu cokoladnu glazuru odmah me podseti na njene torte. To je to... Nije ona bleda boja vec prava cokolada 😊 pozdrav i hvala unapred na odgovoru 😊
ОдговориИзбришиCitam Vase recepete i kanim se napraviti grilijas tortu i moram da pitam, koju cokoladu kupujete za fil i glazuru? Znam da ima razlike, secam se da je moja mama kupovala nekada na meru i da je bila predivna u njenim tortama ali se ne secam koja je...bila sam mala. A kada vidim ovu cokoladnu glazuru odmah me podseti na njene torte. To je to... Nije ona bleda boja vec prava cokolada 😊 pozdrav i hvala unapred na odgovoru 😊
ОдговориИзбришиDraga Jovana, najcesce koristim Sweeslion cokoladu koju radi Takovo, nekako mi se fino pokazala i za filove i za glazure, a uklapa se i u cenu.:) Mozete koristiti i Menaz cokoladu koja ima veci procenat kakaoa, ali je nesto skuplja, preporucujem obe od srca a Vi cete vec proceniti koja Vam vise odgovara.:) Saljem puno lepih pozdrava!:))
Избриши