Jedan lep receptić koji sam radila za septembarsko (rođendansko:) izdanje magazina Plezir. Nažalost nemam slike preseka, ali postaviću ih prvom prilikom čim je budem ponovo pravila.:) Tortica se sastoji od dve čokoladne beze (meringue) korice i puuuno penastog čokoladnog fila... e, tako, sada znate.:))
Doduše, rerna me baš i ne sluša pa neće lepo da osuši korice, ako imate koji zgodan savet kako do šuškavih korica od belanaca, slobodno napišite u komentarima.:))
Čokoladna (meringue) torta
(prečnik 20 cm)
Sastojci (kore): 4 belanca, 200 g šećera, 2 kašike kakaoa, malo limunovog soka
Fil: 4 žumanca, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, komadić maslaca, 100 g
čokolade, 200 g slatke pavlake
Ganaš krema: 200 g slatke pavlake, 150 g čokolade
Priprema:
Umutiti
belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju pažljivo umešati
prosejani kakao i dodati kašičicu limunovog soka. Prebaciti u poslastičarsku
kesu sa okruglim otvorom.
Na
pleh od rerne staviti papir za pečenje i nacrtati dva kruga prečnika 20 cm.
Unutar krugova rasporediti šam od belanaca. Staviti u rernu da se suši na 100 C
oko 1-1,5 h, u zavisnosti od rerne.
Žumanca
umutiti na pari sa šećerom da se zgusnu. Kad se malo prohlade, umešati komadić
putera i dodati rastopljenu čokoladu. Posebno umutiti slatku pavlaku kao šlag i
umešati u krem.
Na
tanjir staviti prvu koru i premazati pripremljenim filom (ostaviti malo fila za
premazivanje odgore i sa strane). Staviti drugu koricu preko fila i premazati u
tankom sloju svuda okolo da se lepo izravna.
Tortu
staviti u frižider da se malo ohladi, a zatim preliti čokoladnom glazurom i
ukrasiti pripremljenim ganašom.
Čokoladna glazura: rastopiti 75 g čokolade
sa 2 kašike ulja na laganoj temperaturi. Kad se izjednači preliti preko
tortice.
Ganaš krema: zagrejati slatku pavlaku i dodati kockice izlomljene čokolade.
Promešati i ostaviti da se malo prohladi i stegne. Kad smesa počne da se steže,
prebaciti u špric sa zvezdastim nastavkom i napraviti ružice po obodu torte.:)
EINE wunderschöne TORTE,,
ОдговориИзбришиein richtiger AUGENSCHMAUS
wünsche noch eine schöne WEIHNACHTSZEIT
bis bald die BIRGIT aus TIROL
Thank you so much, dear Birgit... happy holidays!:))
ИзбришиIzgleda zaista odlicno. Jedva cekam priliku da je isprobam.
ОдговориИзбришиDrzacu onda fige, znam da ces sve fantasticno napraviti.:)*
Избришиa šta da kažem što uvek ne kažem...FANTASTIČNO!!!!!!!
ОдговориИзбришиHvala puno draga Zorice.:)
ИзбришиSavršena!👌 Nisam do sada pravila merang-koru sa kakaom, moraću da isprobam! 💖
ОдговориИзбришиSve je isto kao za obicne korice, samo malo ispadnu tamnije.:)
Избришиwow che spettacolo O_O complimenti!!!
ОдговориИзбришиGrazie mille... un bacio anche a te!:))
ИзбришиPrekrasna je! OBožavam ovaj izgled glazure kao ogledalo.
ОдговориИзбришиTo je samo zbog toga sto se glazura nije sasvim stegla, zurila sam da napravim fotkice.:)
ИзбришиLana, prelepa je!
ОдговориИзбришиJa korice susim na 120 stepeni, sa odskrinutom rernom i ukljucenim ventilatorom unutra. I nakon 1h iskljucim rernu, a koru ostavim unutra dok se rerna ne ohladi.
Draga, hvala ti puno, svaki savet zlata vredi.:))*
ИзбришиDekoracija kao iz bajke :) Kupiću nastavak za pravljenje ružica, pa ću da vežbam, šteta je ne ukrasiti tortu ovako lepo :)
ОдговориИзбришиKore od belanaca pečem na 150°C tačno 1 sat, bez otvaranja rerne, a koru odmah izvadim iz rerne kad dodje vreme. Baš sam danas pekla koru i toliko je porasla da sam na kraju morala da je skratim po visini jer mi nije trebao debeli belanac. Sa kakaom nisam nikad pravila, probaću :) Inače, čini mi se da je 1 kašika alkoh.sirćeta bolja varijanta za šam od limuna.
Provericu sutra po danu koji je broj nastavka, pa ti javljam.:) Hvala puno i na svim sugestijama, od kada smo promenili stednjak ne uspevam nikako da osusim kore kako bi trebalo.:)) p.s. jedva cekam da vidim sta si fino pravila.:)*
ИзбришиIzgleda stvarno fenomenalno! Bez greske! Tipicno za Lanu!
ОдговориИзбришиBig kiss & hug!:))****
ИзбришиObjavili ste recept još 2016. godine, ali sam ja imala nesreću da Vas otkrijem tek pre desetak dana. Evo jednog saveta za sušenje korica od belanaca - ugrejati rernu na 250 stepeni, kada se lampica termostata isključi, ubaciti kore i rernu smanjiti na 100 stepeni. Sušiti 1,5 sat.
ОдговориИзбришиPozdrav!
Srdacna dobrodoslica i hvala puno na sugestijama, bice isprobano prvom prilikom!:))*
Избриши