A mogu i uz toplu čokoladu ili kaficu zamirisanu cimetom... na vama je samo da izaberete.:) Ovi zalogajčići su bili napravljeni za jedno lepo gostovanje kod drage koleginice blogerice i druženje uz čaj na njenom blogu A kingdom for a cake pre dve godine.:)
Da se malo zasladimo i podsetimo, a možda ćete poželeti da isprobate i neki receptić za predstojeće praznike.:)
Tartlete sa finim nadevom
Sastojci: 150 g brašna, 75 g hladnog putera (u kockicama), prstohvat soli, malo hladne vode
Fil: 200 ml mleka, 65 g griza, 200 g rikote, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, sok i korica limuna
Priprema:
Napraviti prhko testo od navedenih sastojaka. Testo zamotati u foliju i ostaviti da se rashladi u frižideru 15 minuta. Zatim tanko razviti i obložiti 6 malih kalupa za tartlete (višak testa zamotati ponovo u foliju). Korpice izbockati viljuškom na par mesta i peći 10-15 minuta na 180 C.
Polupečene korpice napuniti nadevom og griza. Skuvati griz u mleku i dodati šećer. Kad se malo pohladi umešati sir, jaje i dodati malo soka i naribane korice limuna.
Preostalo testo rastanjiti i točkićem iseći trakice, pa rasporediti preko fila. Trakice pristisnuti na krajevima kako se ne bi odlepile prilikom pečenja. Vratiti korpice u rernu da se peku još 20-tak minuta, a zatim ih posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.:)
Slani mini mafini
Sastojci: 250 g brašna, 1/2 kašičice soli, malo mlevenog bibera, 100 g praške šunke, 40 g rastopljenog putera, 2 kašike fino naribanog kačkavalja, 1 kašika seckanog peršuna, 150 ml jogurta, 100 ml mleka, 1 jaje
Priprema:
Izmešati sve sastojke i sipati u podmazane kalupiće za mini mafine (mogu se staviti i papirnate korpice, ali posle ih nije baš lako odvojiti od mafina). Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. Poslužiti tople ili mlake mafine uz malo kisele pavlake.
Poljupci sa pistaćima
Sastojci: 2 belanca, 100 g šećera, 50 g crne čokolade, 40 g seckanih i oljuštenih pistaća
Priprema:
Belanca umutiti u čvrst šam sa malo limunovog soka. Dodati posetepeno šećer i mutiti još malo da se napravi sjajna i glatka pena. Napuniti špric i plehu obloženom papirom za pečenje istisnuti puslice. Staviti u zagrejanu rernu i peći/sušiti na 100 C oko 1h.
Rastopiti čokoladu, pa puslice na kratko spustiti a zatim uvaljati u seckane, oljuštene pistaće. Mogu se spojiti i po dve puslice zajedno.:)
Na tanjiru su još i mini sfogliatelle a recept za njih možete pogledati na sledećem linku.:)
SREĆNI PRAZNICI!:)))
OH schon wieder so leckere KEKSE..freu,,freu
ОдговориИзбришиwünsche noch einen schöne WEIHNACHTSZEIT
bis bald die BIRGIT aus TIROL
Thank you dear Birgit!:)
ИзбришиDivni su sve do zadnjega.
ОдговориИзбришиHvala draga Petra!:)
ИзбришиPoljupci su fantastični!
ОдговориИзбришиHvala punooo!:)))
ИзбришиSvaki je priča za sebe :)
ОдговориИзбришиHvala puno draga Jafi.:))
Избриши