уторак, 17. септембар 2013.

Grčka kuhinja


Da još malo produžimo leto i uživamo u ukusnoj mediteranskoj kuhinji. Neke od recepata ste već mogli da pročitate u letnjem izdanju magazina MEZZE, a ovo je malo dopunjeno izdanje.:)
Grčka kuhinja je tipično mediteranska  sa obiljem svežih sastojaka i mirisnih začina. Maslinovo ulje  je obavezni sastojak njihovih jela i korste ga zaista u velikim količinama. Legenda kaže da je drvo masline bio dar boginje Atine po kojoj su Grci, u znak zahvalnosti, nazvali svoj glavni grad.
Kao predjelo u grčkom restoranu, možete obično naručiti neku laganu salatu (grčku, caciki, malidzano i sl.), male pitice sa sirom ili mesnim nadevom, sarmice od vinovog lišća, povrće prženo u dubokom ulju, krokete ili neki umak koji će vam servirati uz tanke hlepčiće i obavezno belo vino ili rakiju uzo.
Od glavnih jela možete izabrati nešto sa povrćem, mesom ili ribom, recimo musaku, pasticio, male ćuftice, suvlaki ili giros koje ćete često naći i kao brzu hranu na gotovo svakom ćošku.
Ako ste možda već ogladnili od čitanja, predlažem da se odmah prebacimo u kuhinju i isprobamo neki od grčkih recepata...  prijatno Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)


Grčka salata

 
Sastojci (količina po izboru): paradajz, krastavci, paprika, feta sir, masline, origano, maslinovo ulje
Priprema:
Povrće operite i iseckajte na krupnije kockice. Prelijte maslinovim uljem, pospite origanom i posolite po ukusu. Dodajte masline i sve pažljivo izmešajte.
Feta sir isecite na kockice ili šnite i rasporediti preko salate. Možete izmešati i zajedno sa povrćem, ali nekako više volim da ga dodam na kraju da se ne bi previse razmrvio.
Poslužite kao lagano predjelo ili kao salatu uz glavni ručak, odlično se slaže sa grčkim ćufticama od mesa.

Suvlaki

Recept za suvlaki možete pročitati u postu Razglednica iz Grčke (1.deo) koji je ranije već objavljen  na blogu.:)


Sarmice od vinovog lista (Dolmades)


Sastojci: 30-40 mladih listova vinove loze, 1 crni luk, 1 praziluk, 200 g pirinča, 1 kašičica soli, biber, peršunovo lišće, 1 limun, 1 dl ulja, voda
Priprema:
S obzirom da sada nije sezona za ostavljanje listova vinove loze, možete ih naći već prethodno pripremljene u teglicama u većim marketima. Obično su zamotani u rolnice (po 20-30 komada) i nalaze se u slanom rastvoru. Dovoljno je samo odmotati lišće i nafilovati nadevom.

Ukoliko sledeće godine možda budete želeli da sami napravite malu zalihu listova, ovde možete pročitati detaljno uputstvo kako da to uradite. Tu je već objavljen recept za sarmice sa mesom, ali ovog puta ih pravimo na grčki način - samo sa pirinčem.:)

Pripremite prvo nadev: crni luk i praziluk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte pirinač, prelijte vodom, posolite i pobiberite po ukusu.

Kuvajte dok skoro sva tečnost ne ispari. Pirinač se ne mora potpuno skuvati jer ćemo posle puniti sarmice. Na kraju dodajte seckano peršunovo lišće.

Listove vinove loze lepo razmotajte i stavljajte po kašičicu fila na sredinu. Zamotajte ih kao sarmice i ređajte u dublji lonac. Na dno lonca možete prethodno staviti par listova vinove loze. Kad ste popunili prvi red sa sarmicama, ređajte ih i u drugi red. Ostavite 2 -3 lista za pokrivanje i fino ušuškajte sarmice.
Prelijte sa vodom tako da ih sve prekrije, dodajte ulje i limunov sok. Kuvajte na tihoj temperaturi oko 30-40 minuta dok sarmice ne omekšaju. Ako voda u toku kuvanja ispari, slobodno dodajte još malo. Gotove sarmice servirajte uz kolutić limuna i dekorišite svežim peršunom ili mirođijom.


Ćuftice od mlevenog mesa (Keftedes)


Sastojci: 500 g melevenog mesa, 1 veći crni luk, 1 zemička, malo mleka, so, biber, 1 jaje, peršunovo lišće, origano
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Zemičku isecite na kockice i prelijte mlekom. U dublju posudu stavite mleveneo meso, dodajte dinstani luk, zemičku koju ste ocedili od mleka, 1 jaje, posolite i pobiberite po ukusui dodajte seckane začine.
Sve lepo izmešajte da dobijte kompaktnu smesu, možete dodati i malo prezle ako je potrebno. Oblikujte male ćuftice i pržite ih na vrelom ulju. Izvadite na kuhinjski papir da se malo ocede, a zatim ih poslužite uz salatu od svežeg paradajza. 

Giros sa piletinom


Sastojci: pileće meso sa grila, caciki salata, crveni luk, zelena salata, tortilje

Priprema:

Za pripremu ovih brzih zalogaja može fino poslužiti prethodno pripremljeno grilovano meso. Umesto piletine možete koristiti i drugo pečeno meso (svinjsko ili jagnjeće). Meso isecite na trakice ili tanje šnite. Napravite i caciki salatu sa svežim krastavcima i grčkim jogurtom. Crveni luk isecite na kolutiće i operite listove zelene salate.

Na svaku tortilju stavite list zelene salate, pospite seckanim mesom i dodajte kolutiće luka. Prelijte sa malo caciki salate, pažljivo preklopite i sve učvrstite čačkalicom. Prijatno grickanje!:)


Pasticio


Sastojci: 400 g makarona, 1 crni luk, 300 g mlevenog mesa, 200 g paradajz pelata, so, biber, origano
Bešamel umak: ½ l mleka, 3 kašike brašna, 50 g maslaca, malo ulja, so, muskatni oraščić, 100 g kačkavalja
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte mleveno meso i začinite po ukusu. Sve kratko propržite, dodajte paradajz pelat i dinstajte dok meso ne omekša.

Rastopite maslac i malo ulja, dodajte brašno i malo propržite. Sipajte polako hladno mleko i mešajte da se ne stvore grudvice. Napravite bešamel umak  i začinite po ukusu. Na kraju dodajte 50 g naribanog kačkavalja, a drugi deo ostavite za posipanje. 

Makarone skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Podelite na dva dela, jedan deo izmešajte sa pripremljenim mlevenim mesom, a u drugi deo umešajte bešamel umak. Činiju u kojoj će se peći premažite maslacem i rasporedite prvo sloj makarona sa mlevenim mesom.

Preko toga stavite makarone sa bešamelom i odgore naribajte preostali kačkavalj. Stavite u rernu da se sve još kratko zapeče i poslužite fino toplo.

Napomena: ovu grčku musaku možete servirati i u individualnim posudicama i izgledaće vrlo dekorativno ako je prevrnete na tanjir pre posluživanja. 

I na kraju da se malo zasladimo posle ručka, kao desert predlažem grčke krofnice u medu  Lokumades, a recept možete pogledati ovde.:)

45 коментара:

  1. Divno, Lana! Sve predivno izleda... ipak bih izdvojila sarmice od lisca vinove loze, ja mislim da ih nikad nisam jela domace, obicno se u restoranu prodaju iz konzerve. Ah, kakva uzivancija gledanje u grcki meni. Jedva cekam da odem u Grcku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ivana, ako mozda uspes da nabavis samo listice, u nekoj grckoj radnjici, onda se mogu cas spremiti, mada verujem da su fine i te gotove sarmice... mmmm, uz malo kiselog mleka, kao da sam u pravoj grckoj taverni.:))

      Избриши
  2. Grčki meni mi je broj jedan, zatim talijanski. Sarmice su jedina stvar koju nevolim ali zato dragi guta. Ostavila sam prema tvom receptu za zimu. Sve ostalo obožavam.

    Nije čudo kad ti povremeno ukradu slike jer su fenomenalne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpisujem tvoju listu, grcka kuhinja je predivna.:) Nisam ni ja nesto bila odusevljena sarmicama u pocetku, ali vremenom se izgleda ukusi menjanju, sada ih bas jako volim.:)) p.s. uf, zao mi je da stavim potpis preko cele fotke, mada znam da ga ovako nije problem iseci... sve se nadam da ce jednom odustati od te prakse.;)

      Избриши
  3. Svaka čast!!! Divni su ti recepti, a nama tako bliski. Oštrim se za sarmice od vinovog lišća već duže vreme, čak sam kupila konzervisano (u tegli, već pripremljeno), ali stoji u ostavi i čeka...čeka upravo ovaj post :-) Pitanjce: da li se listovi ispiraju od rastvora u kome stoje ili se samo odmah uvijaju sarmice? Blesavo je, znam, ali me to malo buni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicni su ti listici u teglicama, obicno budu u nekom slanom rastovoru ali ih ne moras ispirati, samo pazljivo odmotas i nafilujes. Meni su cak ukusniji ovako bez mesa, samo sa pirincem i dosta limuna.:))

      Избриши
  4. obožavam grčku kuhinju kao i sve mediteranske...sarmice u vinovom lišću sam i sama pripremam ali, onako kako se to radi kod nas u hercegovini i zovemo ih jalan sarma...o draga moja, baš sam uživala u ovim tvojim postovima...spremna sam za grčku...bože zdravlja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, secam se tih finih sarmica na tvom blogu, mislim da su kuhinje sa ovih prostora vrlo slicne i recepti se cesto preplicu... drzim ti fige za Grcku, vec koliko sledece godine!:)))

      Избриши
  5. Ja sam za sad probala samo suvlaki i to od piletine u domacoj verziji ali sam ga stavljala u tortilje sa przenim krompirom, tzaziki salatom, paradajzom i bas je bilo fino mada nisam sigurna koliko je slicno originalu jer original nisam ni probala. Nisam bas bila zadovoljna tortiljama ali cu probati ove koje si ti koristila da vidim da nece biti bolje. Moje su bila malcice zilave.
    Inace na tvojim slikama sve izgleda tako dobro a kako ja jos nisam ni doruckovala dodje mi da gricnem ekran. U Grckoj nikad nisam bila tako da bas nemam neki stav prema njihovoj kuhinji mada me privlaci da probam a nadam se da cemo mozda vec sledece godine tamo i na odmor pa ce biti prilike da isprobam svasta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Tu ne mozes nikako pogresiti, mozes staviti sve od priloga sta volite... Naletov receptic za tortilje mi je vrlo fin i uvek po njemu spremam, mislim da ti se dopasti.:)
      Vama je more vrlo blizu, mozete cak da birate na koju cete stranu, hihih... ali navijam da jednom skoknete do Grcke, makar da probate nesto iz grcke kuhinje na licu mesta.:)) Puno te pozdravljam!:)))

      Избриши
  6. Jao Lana! Pa moraš prestati sa tom grčkom kuhinju, uvijek mi probudiš grižu savjest (znaš da već sto godina planiram da objavim post o njoj... :)) Kao i uvijek, kod tebe sve savršeno i privlačno izgleda! Moram priznati da nisam do sad nikad pravila ove sarmice - iz nepoznatog razloga; a moram reći da nisam ljubitelj kombinacije koja se ponavlja za musaku, za punjeni patlidžan i ovako spremljenu tjesteninu - mljeveno meso sa paradajzom, mnoogo bešamela (što vidim kod tebe nije slučaj) i sir... Vjerovatno si primijetila da je to klasika... Što se ostalog tiče, kuhinja je baš fantastična, prepuna mediteranskih ukusa...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kod tebe sam isto nasla fine grcke receptice, jos su mi na pameti one baklave u obliku puzica... znam da je planu grcki projekat, hajde pisi brzo receptice, jedva cekam da citam!:)))kiss

      Избриши
  7. Joj toliko odličnih recepata, favorit mi je giros...

    ОдговориИзбриши
  8. Drada Lana!
    Sve što si napisala tačno je u bocu! Da nisam znala , ja bih rekla da si prava Grkinja ! Reklamirala si našu kuhinju na najbolji način ! Baš si me obradovala ovim tekstom. Καλή συνέχεια ! (nastavi ovako)Vasso.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala puno, pravi je kompliment kada dolazi od jedne Grkinje, mislim da se svako zaljubi u grcku kuhinju kada je jednom proba.:)) Punoo te pozdravljam!:))

      Избриши
    2. Mi ovde u Grckoj ne pravimo ovakvo

      Избриши
  9. divna selekcija probranih recepata! grčku salatu volim uza sve živo, a posebno mi se dopada pasticio :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara, salata je vrlo slicna nasoj verziji, zapravo to su sve recepti koje mozemo spremati cele sezone, pasticio najtoplije preporucujem.:))

      Избриши
  10. Ja sam se, nakon čitanja ovog posta, najela:) Stvarno, gledajući i čitajući osetih da sam sita:) Eto, pored prelepih fotki i odličnih stvarčica koje nam pripremaš, ja od sada mogu i da se hranim na tvom blogu:) Predivan odabir, draga moja. Kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, najbolje da dodjes lepo ovde, pa cemo zajedno nesto da pravimo i da grickamo...vec sam skicnula neke fine kruske na tvom blogu, dooolazim posle.:))ljubim te...

      Избриши
  11. Lana,sve je predivno. Slike su toliko "ukusne"... Tortilje sa caciki prelivom,sigurno ćemo probati...
    P.S. pravila sam pekmez od šljiva,malo je reći-PREDIVAN JE. Tata je oduševljen... Hvala na divnim receptima. pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Vanjuska... tortilje su jako zgodne kad preostane meso od rucka, pa se cas mogu napraviti ukusni zalogaji.:)) p.s. fotkice sam vec videla, sada moze da padne i druga tura... veliki pozdrav vam svima leti!:))

      Избриши
  12. Stvarno ne znam šta izdvojiti,toliko je sve divno,hvala ti na uvijek divnim idejama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, pokusavam da vas nagovorim da skoknete jednom do Grcke, to je zbog toga, hihihi...;)))

      Избриши
  13. Ovo sve toliko divno izgleda da bi se tesko bilo odluciti za nesto. Vec se vidim kako isprobavam sarmice od vinovog lisca :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nadam se da kod vas ima lisca za sarmice, mozda se mogu naci u nekim grckim radnjicima, drzim fige!:))

      Избриши
  14. Kakva divota je ovde predstavljena! Ove sarmice od vinove loze su nesto na cemu sam ja odrasla! U mom rodnom kraju ovakve sarmice spadaju u svakodnevnu hranu, za razliku od sarme od kiselog kupusa koja se pravi uglavnom za Novu godinu. Obicno se jedu uz kiselo mleko. Ma nista lepse... Mi obozavamo grcku kuhinju, moja bolja polovina stalno spominje zecetinu koju je jeo na Kritu. Vec duze vreme pokusavam da nadjem dobar recept za galopitu, ako imas - cekam te!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, sarmice sa kiselim mlekom, nista lepse.:)) Grcka kuhinja nam je nekako bliska i mozemo da se pronadjemo u slicnim receptima... mislim da nisam pravila tu njihovu mlecnu pitu, ali sad si mi dala lep zadatak.;))) pozzzz

      Избриши
  15. Planiram da napravim pasticio ali ne znam sta je paradajz pelat?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav... paradajz pelat je oljusteni paradajz koji se prodaje vec konzerviran, obicno je duguljastog oblika, mekan i ima dosta gustog soka. Kao zamena moze posluziti oljusteni paradajz koji se ispasira, a evo jednog odlicnog recepta za domacu verziju paradajz pelata.:)
      http://mimis-kingdom.blogspot.com/2013/08/paradajz-pelat.html

      Избриши
  16. Hvala pokusacu da pronadjem. U americi imamo paradajz u konzervi ili iseckan na sitne kockice, ili ispasiran ili kao sos. Ovo sto ste naveli nisam jos videla.

    ОдговориИзбриши
  17. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  18. Pasticio sam malopre pravila po vasem receptu, i savrsen je !
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da je receptic fino posluzio, hvala Vam puno na isprobavanju i javljanju.... saljem veliki pozdrav!:)))

      Избриши
  19. http://www.krstarica.com/kuvar/glavna-jela/jela-bez-mesa/sarmice-na-grcki-nacin/ Evo recept za original sarmice. Ja sam pisala.
    U keftedes ne koristi se mleko niti origano, u pasticio ne koristi se origano, mi ne pravimo takvim testeninama već velikim testeninama spageti sa rupom, broj 2, koristi se belance jajeta da se spoje jer ovako neče biti stabilno.NE pravi se tako , ne mešamo testenine mesom niti besamelom! :)) Donji deo je testenine, zatim ide mleveno meso od teletine, a onda na vrh pravi se besamel...... A sta je ovo malidyano sto moyete da narucite u nasim restoranima? Dali mozda zelis da kazes melidzanosalata- neki namaz od patlidzane je to?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, hvala na svim savetima iz prve ruke.:) p.s. da, melidzano je namaz/salata od patlidzana sa maslinovim uljem i belim lukom.:)

      Избриши
  20. Niti koristimo TORTIJE da pravimo sulvaki... Koristimo nešto što se zove Pita, to je više nešto kao hleb, nije tako tanak kao tortija ili arapsak pita, već drugacije je, više liči na arapski hleb što sam juče slučajno videla u samoposluzi ali nije ni to. Pite umoče se u maslinovo ulje i zatim se peku na odgovarajučom površinnu štosamo one restorane za suvlaki imaju a ne koriste se kod kuce. Kad bi neko hteo da pravi kod kuće mora kod BBQ na rostilj i to bez da umoči u ulje..... Nije isto kao ono original što se kupi širom zemlje već laganija je verzija a oni koji znaju i voel suvlaki više vole ono orginal što se proda nego onaj domaći....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, ovo su domace tortilje, napravljene sa kvascem i poput nekih tankih hlepcica... znam da nije original, ne mozemo bas napraviti kao u restoranu, ali za kucnu verziju je prilicno ukusno.:)

      Избриши
    2. Ne sumnjam da su ukusne, zelim i ja napraviti domace:-) ali ne mogu tako zamisliti suvlaki, sledeci put ti predlazem da napravis neko testo debliji ili da koristis one gotove iz supermarketa ako to imate mada ukoliko znam u vasim prostorijama se prodaje ovako tankim pitama... ajoj, dodjite u Grcku za suvlaki:-)

      Избриши