петак, 30. децембар 2022.

U 5 do 12

 

Odlučili ste se za pripremu deserta u poslednji čas - nema problema, snežni rolatići će biti na vašem stolu za pola sata. Ostaje samo da ih lepo složite na tanjir i iznesete pred goste pre nego što sat otkuca 12 puta!:))

Snežni rolatići

Sastojci (kora): 6 belanaca, 2 žumanceta, 90 g šećera, 1 vanilin šećer, 90 g brašna, malo naribane korice limuna

 Fil: 500 ml mleka, 5 kašika šećera, 5 kašika gustina (skrobnog brašna), 1 vanilin šećer, 150 g putera, 100 g bele čokolade

Dekoracija: 400 ml slatke pavlake, šećer u prahu po ukusu, malo naribane limunove korice, 50 g kokosa za posipanje, šećerne perlice

 Priprema:

Umutiti belanca u šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance, pa lagano umešati brašno. Na kraju dodati malo naribane limunove korice. Sve lepo sjediniti i prebaciti u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Pečenu koru prebaciti na vlažnu krpu, pa zamotati u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Dok se kora hladi, pripremiti fil. Razmutiti gustin, brašno i šećer u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad proključa sipati pripremljenu smesu. Kuvati par minuta uz neprestano mešanje dok se krema ne zgusne. Skloniti sa ringle i umešati kockice izlomljene čokolade. Kad se krema prohladi, umešati puter. Odvojiti par kašika kreme na stranu za premazivanje rolata.

Rolat razmotati i premazati pripremljenom kremom. Ponovo zamotati u rolat i premazati preostalom kremom sa svih strana. Posuti kokosom da se sve fino zalepi. Staviti u frižider da se rashladi i stegne.

Ohlađeni rolat iseći na šnite i položiti ih na tanjir. Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer u prahu po ukusu i malo naribane korice limuna. Šlag prebaciti u špric sa širim zvezdastim nastavkom i istisnuti preko isečenih rolatića. Na kraju, sve posuti perlicama u boji i rolatići se mogu poslužiti.:

                                        Srećna Nova godina, neka bude razigrana, 

                                       ispunjena čarobnim trenucima,

                                           uspešna i neponovljiva!:))) 

                     


3 коментара:

  1. Kako su lijepi! Sretna Nova, da bude lijepa, slatka, puna svjetla i očaravajuća kao ove fotkice rolatića!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Lano, tvojoj porodici i tebi srećna Nova godina 🎄 Receptić je kao fina zarolana torta 😍

    ОдговориИзбриши
  3. Moja mama je često pravila rolat koji je filovanja šlagom. Ovo je super ideja. Isprobaću sigurno. Hvala na receptu. I sve najlepše u Novoj godini!!!

    ОдговориИзбриши