субота, 17. децембар 2022.

Savijača sa kiselim kupusom


Jedan pravi zimski recept koji će nas fino zagrejati i zasititi dok napolju provejava prvi sitan sneg.:)

Sastojci (za testo): 400 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, oko 200 ml vode, 1 puna kašika masti, kim za posipanje

Nadev: 500 g kiselog kupusa, 1 crni luk, 100 g mesnate slanine, 1 kašičica kima u zrnu, mleveni biber, ½ kašičice tucane ljute paprike (po želji)

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom i šečera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe. Pomešati brašno i so, dodati jaje, pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom zamesiti mekše testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta

Nakon odmaranja, testo podeliti na 2 dela i oblikovati loptice. Rastanjiti prvu lopticu u krug i premazati rastopljenom mašću. Rastanjiti i drugu lopticu, staviti preko prve kore ali je ne treba premazivati. Ostaviti da testo odmara još 15-20 minuta. 

Dok se testo odmra, pripremiti nadev. Crni luk sitno iseckati i propržiti zajedno sa kockicama slanine. Dodati kiseli kupus i dinstati sve zajedno desetak minuta dok kupus ne omekša. Po potrebi dodati malo vode ili masnoće. Začiniti kimom u zrnu, mlevenim biberom ili ljutom paprikom po želji. Ostaviti na stranu da se fil prohladi.

Testo prebaciti na kuhinjski stolnjak i rastanjiti najpre oklagijom koliko je moguće, a zatim pažljivo razvući prstima svuda u krug. Odseći višak testa na ivicama.

Rastanjeno testo poprskati rastopljenom mašću i preseći po sredini tako se dobiju dve kore. Duž svake kore rasporediti nadev od kiselog kupusa i uz pomoć stolnjaka zaviti u rolat. 

                                                                     (recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)

Prebaciti krajeve rolata jedan preko drugog i uplesti pletenicu. Pažljivo je preneti na pleh za pečenje i premazati umućenim jajetom. Posuti kimom po želji i ostaviti da još malo odmara dok se rerna zagreje. Peći na 200 C oko 30-40 minuta da dobije lepu rumenu koricu. Ako je potrebno, može se pokriti papirom za pečenje da ne izgori. Poslužiti toplo... prijatno grickanje!:))

3 коментара:

  1. Pravi domaći specijalitet, kojem niko ne bi odoleo 😍😋

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo je posebno fino, a najvise prija dok je topla... saljem ti poljupce!:)))***

      Избриши
  2. Drago mi je da vidim da si ponovo aktivna na blogu. Inače ovakve slane i slatke štrudle jako volim i pravila sam nešto vrlo slično i meni ovo može da bude baš fini ručak uz neku čorbicu...puno pozdrava.

    ОдговориИзбриши