субота, 3. децембар 2022.

Fini trouglovi sa višnjama


Veoma ukusan i svečani kolač za nastupajuće praznike, možete ga napraviti i u kombinaciji sa vanil kremom ili slatkim sirom uz dašak naribane limunove korice!:))

Fini trouglovi sa višnjama

Sastojci (kora): 500 g brašna, ½ kockice svežeg kvasca, 70 g šećera, 70 g omekšanog putera, malo soli, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 250 ml mleka

Fil: 1 kg višanja bez koštica (svežih, smrznutih ili iz kompota), 100 g šećera, 50 g gustina (skrobnog brašna)

Za premazivanje kore: 150 g putera, 150 g šećera, 1 kašika meda, 3 kašike mleka, 150 g seckanih badema

 Priprema:

Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

Pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter, jaje i sa mlakim mlekom zamesiti glatko testo. Testo pokriti i ostaviti da odmara pola sata.

Rastopiti puter sa šećerom i medom. Dodati malo mleka i seckane bademe, pa sve kratko prokuvati. Skloniti na stranu da se smesa prohladi.

Testo rastanjiti i prebaciti u podmazan pleh. Premazati pripremljenom mešavinom putera, šećera i badema preko cele površine. Ostaviti da odmara dok se rerna zagreje, a zatim peći na 180 C oko 30 minuta. Neka pleh bude dovoljno dubok jer će testo narasti prilikom pečenja, a puter i šećer na vrhu će se otopiti.

Pripremiti fil dok se kora peče. Višnje posuti šećerom i kratko prokuvati. Dodati gustin razmućen u malo soka od višanja ili hladne vode, pa sjediniti sa višanjama da se fil zgusne. Skloniti na stranu da se višnje ohlade.

Ohlađenu koru preseći na pola (radi lakšeg premazivanja), pa zatim horizontalno preseći tako da se dobiju dve kore. Donje kore premazati pripremljenim filom, pa vratiti gornje kore sa premazom od badema. Kolač staviti u frižider da se fino stegne, a zatim se može iseći po želji i poslužiti.

Prijatno!:))


8 коментара:

  1. Pita sa višnjama je uvek dobar izbor, a ovi tvoji trouglići su prezgodni 👌

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravila sam ih i sa vanil kremom, ali sa visnjama su bas posebno fini!:))❤️

      Избриши
  2. Toliko sam srećna što si ponovo počrla da objavljuješ recepte, pogledala sam sve, neznam koji je bolji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Veki, bas mi je drago da si navratila, eto sada imam malo vise vremena, pa nadoknadjujem.:)) Saljem poljupce...❤️

      Избриши
  3. Predivno, kao i uvijek od Lane ❤️Imam neke višnje u zamrzivaču koje čekaju baš ovako nešto 😊 Samo naprijed za objavama, radujem se novim receptićima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Biljana, hvala puno na javljanju i bice mi drago ako receptic fino posluzi... veliki pozdrav leti!:)))❤️

      Избриши