четвртак, 8. децембар 2022.

Posni slavski kolačići

(posni kolači)

Omiljeni posni kolačići koji vrlo lepo izgledaju na tanjiru i najčešće se nađu na listi za pravljenje.:) Recepte sam već objavila u jednoj facebook grupi za kolače, pre par godina, ali možda je zgodno da ih se podsetimo... sem toga, možda će vam se dopasti i neki drugi kolačići iz Slatke kolekcije.:)

 

STARINSKE PUSLICE OD ORAHA

Sastojci: 250 g oraha, 250 g šećera, 1 dl vode, 50 g čokolade

Šećer i vodu kuvati par minuta da sirup dobije gustinu meda. Dodati seckane orahe i čokoladu izlomljenu na kockice. Promešati i uz pomoć kašičice oblikovati male puslice. Ako je smesa retka dodati još malo oraha i čokolade, a ako se prebrzo stegne razrediti sa kašikom vruće vode.

URMICE

Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 50 g čokolade, malo pomorandžine korice, 1 kafena šoljica vode (75 ml)

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati samlevene smokve I malo naribane korice pomorandže. Sve kuvati 5-7 minuta, a zatim dodati čokoladu i mlevene orahe i sok od pomorandže. Kad se smesa ohladi, vlažnim rukama oblikovati valjčiće i redjati ih na tanjir. Ostaviti ih dan-dva da se prosuše, a zatim kolačiće preliti karamelisanim šećerom.

MAROKANCI

Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 50 g margarina, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, naribani muskatni oraščić i karanfilić

Izmešati orahe, šećer i začine, dodati margarin, malo limunovog soka i sirupa koliko je potrebno da se zamesi testo. Oblikovati male kupice, rahladiti ih a zatim svaku preliti rastopljenom čokoladom.


BOMBICE OD DUNJA I ŠARGAREPE

Sastojci: 400 g šećera, 1 kafena šoljica vode (75 ml), 250 g dunja, 250 g šargarepe, sok i korica od pola limuna ili pomorandže

Skuvati gust sirup od šećera i vode (kuvati 5-6 minuta). Oljuštiti dunje i šargarepu, pa krupno narendati. Staviti u vruć sirup I kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari. Pri kraju kuvanja sok i dodati naribanu koricu limuna ili pomorandže i kuvati još par minuta. Kad se prohladi oblikovati kuglice i uvaljati ih u kristal šećer. Sutradan ih staviti u papirnate korpice.


GRILIJAŠ KORPICE

Sastojci: 250 g lešnika, 200 g šećera, 150 g margarina, 100 g čokolade, 70 g suvog grozdja

Za korpice: oko 400 g šokolade, oko 70 malih papirnatih korpica

Napraviti grilijaš od karamelisanog šećera i lešnika, pa kad se prohladi usitniti u avanu ili samleti. Odvojiti par kašika na stranu za posipanje. Izmešati samleveni grilijaš, suvo grožđe, margarin i rastopljenu čokoladu. Kad se smesa stegne praviti male bombice.
Papirnate korpice premazati rastopljenom čokoladom u dva sloja, pa u svaku staviti po jednu kuglicu i uvaljati u grilijaš koji smo sačuvali. Kad se čokolada stegne, pažljivo skinuti paprinate korpice.


ORAH MINJONI

Sastojci: 150 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 150 g šećera u prahu, 100 g margarina, 1 vanilin šećer, 2-3 kašike ruma

Izmešati sve sastojke i rastanjiti testo. Okruglom modlicom izvaditi kolačiće i preliti čokoladnom glazurom. Pre nego što se glazura stegne, na svaki kolačić staviti po pola oraha (za dekorativniji izgled orasi se mogu prethodno provući kroz rastopljeni šećer).


MEDENA SALAMICA

Sastojci: 400 g čokolade, 150 g meda, 100 g seckanih pečenih lešnika, malo naribane korice pomorandže

Čokoladu izlomiti na kockice i zajedno sa medom polako rastopiti. Na kraju dodati krupno seckane pečene lešnike i malo naribane korice pomorandže. Sipati u kalup obložen folijom i ostaviti da se stegne.


SALAMICA SA SUSAMOM

Sastojci: 5 kašika meda, 50 g šećera, 50 g margarina, 50 g čokolade, 50 seckanih oraha, 100 g mlevenog keksa, 100 g pečenog susama + seckane žele bombone po želji

Na laganoj temperaturi rastopiti med, šećer, margarin i čokoladu. Dodati seckane orahe, mleveni keks i pečeni susam. Sve fino izjednačiti i sipati u odgovarajući kalup. Kad se stegne iseći na šnite.


2 коментара: