уторак, 12. јануар 2016.

Pihtije à la chef


Iznenadićete se kad vidite novi post.:) Verujem da niste očekivali da se na blogu, među svim kiflicama i kolačićima, nađe i recept za pihtije ili hladetinu. Za slučaj da vam ipak zatreba, ovo je recept iz prve ruke kako ga je izdiktirao glavni chef naše male kuhinje koji je bio zadužen za celu nabavku i pripremu, a moj zadatak je bio da to sve uslikam i otkuckam na kraju.:) Ovo je pravo zimsko jelo, pa ako ima ljubitelja ovakvih delicija ili avanturista koji bi da možda isprobaju, recept je tu!:)

PIHTIJE à la chef


Sastojci: 1 svinjska kolenica (ili butkica), 4 svinjske nogice, 2-3 svinjska repića, 1 svinjske uši, oko 400 g špic rebarca, 2-3 crna luka, 1 ceo beli luk, 1 koren celera sa lišćem, 1 paškanat, 1 kašičica bibera u zrnu, 5-6 manjih listića lovora, so po ukusu (oko 1,5 kašičica), oko 3,5 l vode + 1 ceo beli luk kao začin na kraju

Priprema:

Suvo meso staviti u vrelu vodu i kad provri kuvati 5 minuta. Prosuti tu vodu i isprati hladnom vodom da bi se otklonio miris dima. Zatim dodati preostalo meso, povrće i začine i sipati vodu da prekrije meso i povrće. Kad provri, proveriti da li je dovoljno slano i po potrebi dodati još soli.

Poklopiti i kuvati oko 2-2,5 h u ekspres loncu na nižoj temperaturi (kod nas je na 2 od 6). Ako se kuva u običnom loncu, onda kuvanje traje 3-4 h (a može i duže da se meso fino skuva).


Kad je meso i povrće mekano, skloniti sa ringle i sačekati da se malo prohladi. Izvaditi povrće (ne stavljamo ga u pihtije) a meso odvojiti od kostiju i iseckati po želji.

Meso rasporediti u posude/tanjire i dodati sitno seckani beli luk radi arome. Tečnost u kojoj se kuvalo meso procediti (preko cediljke se može staviti gaza da bi se uklonila masnoća). Sipati toplu tečnost preko mesa i ostaviti na hladno da se pihtije stegnu.


Pre služenja iseći na kockice i po želji posuti začinskom paprikom (ako volite). Prijatno!:)


18 коментара:

  1. Uronila bih u ekran na ove pihtije, preko ekrana!
    Nisam videla da neko pravi ovaj specijalitet u ekspres loncu - jako zanimljivo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da biste ste ti i moj tata odlicno slozili.:) A ekspres lonac mu je omiljeni kuh.rekvizit, tu skoro sve priprema, od supica, preko kuvanih kukuruza, pa do nogica za pihtije.:)))

      Избриши
  2. Ja sam isto, baš nedavno radila hladetinu. Mi je volimo, ali naša djeca ne. Doduše, i ja samo volim onaj čisti dio, bez mesa. Moj muž isto nabavlja sastojke koji su meni jako gadljivi.:)) Također, ne radim je s dimljenim mesom, samo sa svježim dijelovima praseta. Baš je dobro da si objavila ovaj recept jer je ovo vrlo uobičajeno u našim krajevima, a pitanje je koliko mlađe kuharice znaju kako se sprema.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slozicu se s tobom, taj cisti deo je zapravo najbolji deo pihtija.:) Tata je glavni chef sto se tice nabavke i pripreme, a zimsko vreme je idealno za njih.:)

      Избриши
  3. Pihtije su jedno od retkih jela (mogu se na projati na prste jedne ruke), koje stvarno ne mogu da jedem. Probala sam - jer sve probam i nemam predrasuda, ali jednostavno mi nisu prijale. Moj tata ih obozava, ali ne zna da ih pravi kao tvoj :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Mozda da tati prosledis receptic, verujem da bi se rado upustio u kulinarski ekperiment. Meni se zapravo najvise dopada sam aspik (bez mesa), pa onda obicno odvojim jednu cinijicu bez mesnih "dodataka".:))

      Избриши
  4. Ako nista mogu da gledam. Predivno izgledaju, a znam da su isto tako i ukusne. Nisam ih jela ima mnogo, mnogo godina.
    Bas Vam hvala Lano sto ste ih postavili. Nego sta da im je tu na blogu mjesto:).
    Sa zakasnjenjem Vam cestitam Novu Godinu i Bozic.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jasna, hvala puno na svim lepim zeljama, sretni praznici i Vama i sve najlepse u novoj godini!:) p.s. drzacu fige da uspete da nabavite sve potrebne sastojke za jedne fine pihtije.:))

      Избриши
  5. I ja ih najradije pravim sa mojim tatom....Bilo je to davno! Divan post!

    ОдговориИзбриши
  6. Chef je moj čovek! Obožavam ih i uvek se prejedem tešeći se da je to supica. Delimično je to tačno jer sam ih ranije pravila isključivo od junetine. Ove godine, 2 juneće noge + 1 dim. butkica + ribić + povrće + ekspres lonac.
    Šefove su super, pozdravi staru kajlu :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da biste se ti i chef odlicno slagali.:))) Prenecu mu pozdrave, a prosledicu i tvoj receptic!:)))

      Избриши
  7. Lano,tati veliko Hvala za recep,tkao i tebi za tvoj dio posta...Hvala sto si nam prenela u slice i rijeci recept!!
    Sigurno pravim,na zimu jer sada su katastrofalne vrucine agledajuci u sliku mogla bih poceti odmah !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tata se jako obradovao kad sam mu procitala komentare.:) Da znate da vam malkice zavidimo na lepom vremenu, ovde je pravi Sibir poslednjih dana.:))

      Избриши