Iznenadićete se kad vidite novi post.:) Verujem da niste očekivali da se na blogu, među svim kiflicama i kolačićima, nađe i recept za pihtije ili hladetinu. Za slučaj da vam ipak zatreba, ovo je recept iz prve ruke kako ga je izdiktirao glavni chef naše male kuhinje koji je bio zadužen za celu nabavku i pripremu, a moj zadatak je bio da to sve uslikam i otkuckam na kraju.:) Ovo je pravo zimsko jelo, pa ako ima ljubitelja ovakvih delicija ili avanturista koji bi da možda isprobaju, recept je tu!:)
PIHTIJE à la chef
Sastojci: 1 svinjska kolenica (ili butkica), 4 svinjske nogice, 2-3 svinjska repića, 1 svinjske uši, oko 400 g špic rebarca, 2-3 crna luka, 1 ceo beli luk, 1 koren celera sa lišćem, 1 paškanat, 1 kašičica bibera u zrnu, 5-6 manjih listića lovora, so po ukusu (oko 1,5 kašičica), oko 3,5 l vode + 1 ceo beli luk kao začin na kraju
Priprema:
Suvo meso staviti u vrelu vodu i kad provri kuvati 5 minuta. Prosuti tu vodu i isprati hladnom vodom da bi se otklonio miris dima. Zatim dodati preostalo meso, povrće i začine i sipati vodu da prekrije meso i povrće. Kad provri, proveriti da li je dovoljno slano i po potrebi dodati još soli.
Poklopiti i kuvati oko 2-2,5 h u ekspres loncu na nižoj temperaturi (kod nas je na 2 od 6). Ako se kuva u običnom loncu, onda kuvanje traje 3-4 h (a može i duže da se meso fino skuva).
Kad je meso i povrće mekano, skloniti sa ringle i sačekati da se malo prohladi. Izvaditi povrće (ne stavljamo ga u pihtije) a meso odvojiti od kostiju i iseckati po želji.
Meso rasporediti u posude/tanjire i dodati sitno seckani beli luk radi arome. Tečnost u kojoj se kuvalo meso procediti (preko cediljke se može staviti gaza da bi se uklonila masnoća). Sipati toplu tečnost preko mesa i ostaviti na hladno da se pihtije stegnu.
Pre služenja iseći na kockice i po želji posuti začinskom paprikom (ako volite). Prijatno!:)
Uronila bih u ekran na ove pihtije, preko ekrana!
ОдговориИзбришиNisam videla da neko pravi ovaj specijalitet u ekspres loncu - jako zanimljivo!
Mislim da biste ste ti i moj tata odlicno slozili.:) A ekspres lonac mu je omiljeni kuh.rekvizit, tu skoro sve priprema, od supica, preko kuvanih kukuruza, pa do nogica za pihtije.:)))
ИзбришиJa sam isto, baš nedavno radila hladetinu. Mi je volimo, ali naša djeca ne. Doduše, i ja samo volim onaj čisti dio, bez mesa. Moj muž isto nabavlja sastojke koji su meni jako gadljivi.:)) Također, ne radim je s dimljenim mesom, samo sa svježim dijelovima praseta. Baš je dobro da si objavila ovaj recept jer je ovo vrlo uobičajeno u našim krajevima, a pitanje je koliko mlađe kuharice znaju kako se sprema.
ОдговориИзбришиSlozicu se s tobom, taj cisti deo je zapravo najbolji deo pihtija.:) Tata je glavni chef sto se tice nabavke i pripreme, a zimsko vreme je idealno za njih.:)
ИзбришиPihtije su jedno od retkih jela (mogu se na projati na prste jedne ruke), koje stvarno ne mogu da jedem. Probala sam - jer sve probam i nemam predrasuda, ali jednostavno mi nisu prijale. Moj tata ih obozava, ali ne zna da ih pravi kao tvoj :-)
ОдговориИзбриши:) Mozda da tati prosledis receptic, verujem da bi se rado upustio u kulinarski ekperiment. Meni se zapravo najvise dopada sam aspik (bez mesa), pa onda obicno odvojim jednu cinijicu bez mesnih "dodataka".:))
ИзбришиAko nista mogu da gledam. Predivno izgledaju, a znam da su isto tako i ukusne. Nisam ih jela ima mnogo, mnogo godina.
ОдговориИзбришиBas Vam hvala Lano sto ste ih postavili. Nego sta da im je tu na blogu mjesto:).
Sa zakasnjenjem Vam cestitam Novu Godinu i Bozic.
Draga Jasna, hvala puno na svim lepim zeljama, sretni praznici i Vama i sve najlepse u novoj godini!:) p.s. drzacu fige da uspete da nabavite sve potrebne sastojke za jedne fine pihtije.:))
ИзбришиI ja ih najradije pravim sa mojim tatom....Bilo je to davno! Divan post!
ОдговориИзбришиHvala najlepse draga Jasna, svako dobro tebi i tvojima najdrazima!:)
ИзбришиSrecna Nova (julijanska) godina!
ОдговориИзбришиHvala puno na lepim zeljama!:)))
ИзбришиChef je moj čovek! Obožavam ih i uvek se prejedem tešeći se da je to supica. Delimično je to tačno jer sam ih ranije pravila isključivo od junetine. Ove godine, 2 juneće noge + 1 dim. butkica + ribić + povrće + ekspres lonac.
ОдговориИзбришиŠefove su super, pozdravi staru kajlu :-)
Mislim da biste se ti i chef odlicno slagali.:))) Prenecu mu pozdrave, a prosledicu i tvoj receptic!:)))
ИзбришиLano,tati veliko Hvala za recep,tkao i tebi za tvoj dio posta...Hvala sto si nam prenela u slice i rijeci recept!!
ОдговориИзбришиSigurno pravim,na zimu jer sada su katastrofalne vrucine agledajuci u sliku mogla bih poceti odmah !!
Tata se jako obradovao kad sam mu procitala komentare.:) Da znate da vam malkice zavidimo na lepom vremenu, ovde je pravi Sibir poslednjih dana.:))
ИзбришиOve pihtije su savrsene!!!
ОдговориИзбришиHvala puno u sefovo ime i veliki pozdrav!:)))
Избриши