Za jesenju inspiraciju - džem od smokava i ukusni krostini sa sirom i džemom. Bez puno uvoda, prelazimo odmah na recepte jer se sve lako i brzo pravi, samo pazite - teško je odoleti i možda je najbolje napraviti odmah duplu meru.:))).
Džem od smokava
Sastojci: 500 g svežih smokvi, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2-3 kolutića limuna, 2 kašike ruma, oko 50 ml vode
Priprema:
Smokve operite, skinite drškice i isecite na polovine ili četvrtine (a možete ih i samleti). Pospite šećerom i sipajte malo vode. Kuvajte najpre desetak minuta na jakoj temperaturi, a zatim smanjite i kuvajte do željene gustine (ovu količinu sam kuvala 40-tak minuta). Pri kraju kuvanja dodajte kolutiće limuna i malo ruma radi lepše arome. Isto je fino ako dodate i naribanu koricu pomorandže.
Džem sipajte u zagrejane teglice i zatvorite, čuvajte na hladnom. Od ove mere dobije se jedna manja teglica džema, možete ga recimo iskoristi da napravite ukusne krostine (recept ispod).
Napomena: meni je lepše kada ostanu celi komadići voća, zato ih nisam sitno seckala i dobila sam nešto između slatka i džema.:)
Krostini sa sirom i džemom od smokava
Sastojci: 1 baget, maslac, mekani sir po izboru, džem od smokava
Priprema:
Isecite baget na šnitice, premažite maslacem i stavite po listić mekog sira, recimo brie (ali može i kačkavalj). Kratko zapecite u rerni da se sir na vrhu fino rastopi. Preko svakog hlepčića stavite po kašičicu džema od smokava i odmah poslužite.:)
Bon appétit!:)
Ovo deluje izvrsno! :)
ОдговориИзбришиObožavam smokve :)
:) Jel mi verujes da sam prvi put pravila nesto od svezih smokava, do sada sam mogla da nadjem samo susene.:)
ИзбришиOvome necu moci da odolim :)
ОдговориИзбришиDzem od smokava volim ali ne ovakvu vec pravi dzem kao namaz. Ove smokve su jako male nema takvih kod nas u prodavnicama a ako neko sam odluci ubrati sa drveta nece da budu zrele. Ovo meni deluje kao slatko od smokava. Kombinaciju smokve sa sirom nisam jos probala ali jedna dobra ideja sto zelim da probam je tart.
ОдговориИзбришиDa, moze sa praviti i kao namaz, onda bude divan za filovanje kiflica i raznog peciva.:) Kod nas se retko mogu naci sveze smokve, uglavnom ih prodaju vec susene, inace voce i sir se vrlo lepo slazu zajedno u malim zalogajima, kao aperitiv.:) p.s. verujem da bi i tart sa smokvama ispao odlicnoo!
ИзбришиDraga minjinico,meni je cudno sto si stavila smokve u serpi ovako bez da ih oljustis. Nisam sigurna da li se ta kora jede ali i da se jede mislim da ne bi me svidelo jer sadrzi ono mleko ciji miris ne dopada mi se. Ali, pitam se sad... Da li mozda moranje da ostavimo koru ovako tako da ne gubi oblik smokva dokmse kuva? Uf, ne znam.
ОдговориИзбришиDraga Demi, mozes ih slobodno i oljustiti, onda ce biti neznije i mekse.:) Kad pravim dzem, retko kada ljustim voce jer se to sve fino skuva i rastopi.:)
Избришиp.s. danas pravim jedan fini kuglof sa dzemom od smokava, pa se nadam da ce se napolju malo razvedriti (za fotkanje) dok se ne ispece.:))
ИзбришиLepo, pravila sam nekad kuglof sa suvim smokvama u testo, bilo je super. Cekam da vidim tvoju varijaciju/ideju i pocnem zamisliti/mastati kako bih ja pravila takav kolac... Pozzdravv
ОдговориИзбришиIzmena plana, umesto kuglofa napravila sam ruzice sa smokvama, mada bi se od istog testa moglo jos svasta nesto lepo napraviti... ajde, izvooooli na ruzice dok se ne ohlade.:)))) pozzz
ИзбришиHmm zvuci zanimljivo i mirisljavo jedva cekam da vidim
ИзбришиOva kombinacija krostina sa sirom i džemom od smokava mi izgleda i zvuči super! ♥ Imam svoje smokve (onu kontinentalnu vrstu) i svašta sam ranije pravila od njih, a sada ih samo sveže pojedemo.. :)))
ОдговориИзбришиDraga Gago, sigurna sam da ces ti jos nesto fino smisliti, a ove krckave zalogajcice mozes uvek napraviti na brzaka.:))
ИзбришиKod mene su smokve kao i jagode - sve pojedem još u vrtu i rijetko kad napravim nešto slatko s njima. Mada džem od smokava obožavam.
ОдговориИзбришиNajlepse je voce uzbrano iz domaceg vrta, ako nesto pretekne onda moze i u teglice.:))
ИзбришиU Grčkoj sam se i najela smokava i kupila džem i slatko od smokava!
ОдговориИзбришиMnogo volim džem, ostavčkam recept za iduću godinu :-)
Ma, Veki, nemoj cekati sledecu godinu, napravi bar jednu teglicu i sakrij je... neka bude iznenadjenje kad je pronadju.:)))
ИзбришиUpravo napravljen dzem..dupla mera..probala sam malo i dok je ovako topao, pa mi se dopada...cekamo da se ohladi pa da uzivamo u njemu:)
ОдговориИзбришиHvala za recept:))
Draga Ljiljana, hvala puno na isprobanom receptu, nadam se da ce fino posluziti za neke ukusne kolacice.:) Saljem lepe pozdrave!
ИзбришиKrostini sa sirom i džemom od smokava, neobičan recept ali znam da je odličnog ukusa. Jela sam sveže smokve sa sirom ali ovo ću morati da isprobam, pogotovo što uvek imam džem od smokava u rezervi. Ujedno da te podsetim, mada sam to uradila krozs post pored recepta za ružice, na ingricu Ajme, koliko nas je... jer ovog meseca sam ja domaćica sa temom SVEŽE SMOKVE, a ti imaš tako dobre recepte i bila bi mi čast da se pridružiš i ovog meseca.
ОдговориИзбришиDraga Sneska, hvala puno na lepom pozivu, rado cu se pridruziti.:) U poslednje vreme sam zatrpana obavezama, pa ne stizem bas da pratim nase blogerske igrice, hvala Vam sto ste se javili.:))
ИзбришиMoj recept je bas tacno kao Vas i juce sam skuvala 27 teglica djema :)
ОдговориИзбришиSvaka cast, bice finog dzema za kolace.:)))
Избриши