Auu, baš zabušavam sa postovima u poslednje vreme.:) Ovog puta pravimo jedan fini recept sa šljivama sa divnog poljskog bloga Wypieki i dania z pasja. Iskoriste dok još ima voćkica na pijaci i napravite ove mirisne buhtlice.:)
Buhtle sa šljivama (i maskarpone sirom)
Sastojci: 250 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 125 ml mleka, prstohvat soli, 1 vanilin šećer, 1/2 kašičice cimeta, 30 g maslaca, malo naribane limunove korice, 1 jaje + 1 žumance za premazivanje
Fil: 8 svežih šljiva, 8 kockica šećera, 150 g maskarpone sira (po želji)
Priprema:
Razmutite kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se aktivira.
U dubljoj posudi izmešajte brašno, prstohvat soli, vanil šećer, cimet i naribanu limunovu koricu. Dodajte pripremljeni kvasac, jaje, istopljeni maslac i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo koje se ne lepi za ruke, ako je potrebno dodajte još malkice brašna. Pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta dok se ne udvostruči.
Testo podelite na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku malo rastanjite i u sredinu stavite po jednu celu šljivu, a umesto koštice stavite kockicu šećera. U originalnom receptu piše da se stavi i kašika sira (ja sam pravila bez toga), a vi možete slobodno staviti po želji. Pažljivo zatvorite loptice da fil ne iscuri i poređajte ih u podmazan manji okrugao kalup (prečnika 20 cm).
Ostavite da buhtlice još malo odmaraju dok se rerna zagreje. Pre pečenja, premažite ih umućenim žumancetom sa malo mleka i pecite na 200 C oko 30 minuta. Gotove buhtlice pospite šećerom u prahu. Prijatno!:)
Ako možda još niste upoznali blog Wypieki i dania z pasja, tople preporuke da to učinite već danas.:)
Lana, buhtle su ti fantastičnei ja ih pravim na mnogo načina i svaki jedan način podjednako volim....inače blog je fantastičan i mnogo finih recepata.
ОдговориИзбришиi mjoš ovo da dodam, vrlo slično testo, ako nije i isto, sam pravila po receptu jedne ruskinje Yelene i znam to testo koliko je dobro.
ИзбришиDraga Zorice, u pravu si, njeni recepti su uvek inspirativni, bas volim njen blog.:) p.s. zapravo sva testa su vrlo slicna, ne moze se tu puno pogresiti... tople preporuke.:)
ИзбришиOprosticemo ti dugi izostanak ;-)...buhtle su divne. Svidja mi se upotreba svjezih sljiva u njima.
ОдговориИзбриши:)) Dobro je sve dok me grdite.:))) zapravo, verujem da bi bile fine i sa kajsijama, mozda bi se dalo jos nesto lepo iskombinovati.:))
ИзбришиDivno, jako volim buhtle :) sviđa mi se ideja sa kockicom šećera :)
ОдговориИзбришиMa, znala sam da ce se tebi posebno dopasti, majstorice nasa za lepa peciva.... posto samo testo nije previse slatko, kockica se taman fino rastopi koliko treba.:))
ИзбришиJoj, obožavam buhtle i nikada ih ne radim. :)) Ovako ih nikada nisam jela, uvijek je to bilo s pekmezom od šljiva, a ovo je odlična novina. Divno izgledaju, dala si mi volju da potrošim vrijeme na ono što ne bi trebalo jesti. :)))
ОдговориИзбришиNi ja ih nisam dugo pravila, meni je Masaterin recept za buhtlice najlepsi, a i ovo je bila interesantna proba.... ma, slobodno napravi, jedna mala buhtlica nece skoditi.:))
ИзбришиPrelepe i jos sa sljivama :) Ne pamtim kad sam ih pravila ili jela poslednji put, stvarno moram da isparvim gresku :))))
ОдговориИзбришиMoras, obavezno... mislim da se ukucani nece puno buniti.:))
ИзбришиS obzirom da zabušavam već duže vrijeme po pitanju bloga, lakše mi je kad vidim da je vrijednica poput tebe u istom elementu.
ОдговориИзбришиBuhtlice su krasne, sa šljvama (i mascarponeom) ih nisam nikad jela
:) Izgleda da je nesto virusno, hihihi... pa nas je sve uhvatilo.:D salim se, neki put prija napraviti malo pauzu, a buhtlice toplo preporucujem.:)
ИзбришиSuper izgledaju, nisam nikada radila buhtle sa sviježim šljivama uvijek sam koristila pekmez.
ОдговориИзбришиMeni je isto bilo interesantno upravo zbog svezeg voca.:)
ИзбришиIako buhtle uopšte ne pravim, volim kad ih vidim ovako lepo skockane kod drugog.. Divno ti izgledaju, prosto dobijem želju da ih i ja zamesim ♥
ОдговориИзбришиHvala Gago, mozes i kod mene na buhtlice, samo proveri kad imas prvi autobus i ukrcavaj se!:)))))♥
ИзбришиRijetko radim buhtle jer ih moja mama radi savršeno. Ove tvoje izgledaju pahuljasto
ОдговориИзбриши